
Opantala chute miliónov ľudí: Pripravte si taliansku paradajkovú omáčku podomácky aj do zásob
Máte už hotový kečup, pretlak aj lečo a premýšľate, čo ešte s úrodou paradajok urobiť? Ak obľubujte taliansku kuchyňu, pripravte si domáce zásoby talianskej paradajkovej omáčky, ktorá je známa aj ako „sugo di pomodoro“. Je všestranná a na prípravu pomerne jednoduchá. Ak použijete domáce zrelé paradajky, jej bohatej chuti neodoláte.
Klasická talianska paradajková omáčka – „sugo di pomodoro“ – dokazuje, že aj niekoľko základných ingrediencií dokáže opantať chute miliónov ľudí po celom svete. Používa sa ako základ na pizzu, skvelo sa hodí k cestovinám a s jej pomocou pripravíte lasagne, ktoré opantajú i tie najnáročnejšie jazýčky. Čaro tejto omáčky spočíva v jednoduchosti. Pripraviť si ju môžete buď zakaždým čerstvú z menšej dávky, alebo na ňu použiť niekoľko kilogramov paradajok a vychutnávať si chuť leta aj počas zimných mesiacov.
Talianska paradajková omáčka – základné ingrediencie
Na túto omáčku sú potrebné paradajky, cibuľa, strúčiky cesnaku, olivový olej a viacero aromatických korenín. Stretnúť sa môžete s receptami, kde sa do talianskej paradajkovej omáčky pridáva mrkva alebo stopkový zeler, poprípade aj oboje. Populárne pokrmy totiž dostávajú rôzne variácie už i naprieč regiónmi jednej krajiny. A ak prekročia jej hranice, receptov iba pribúda…
Na „sugo di pomodoro“ sa výborne osvedčili paradajky odrody San Marzano. Ide o podlhovasté paradajky s veľmi pevnou a výrazne červenou dužinou. Jednotlivé plody dorastajú do dĺžky 10 – 12 cm. Vo vnútri majú menej semien. Sú šťavnaté, výrazne sladko aromatické a veľmi jednoducho sa už po krátkom sparení oddeľuje šupka od dužiny. Ak túto odrodu nepestujete, nezúfajte. Taliansku omáčku si hravo pripravíte aj z iných odrôd. Dôležité je, aby išlo o zrelé, šťavnaté a nepoškodené plody. Počítajte však s malým množstvom cukru, aby ste prebili kyslejšiu prirodzenú chuť paradajok.
Budete potrebovať:
- 1,5 kg zrelých, mäsitejších paradajok
- 3 stredne veľké cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- hrsť nasekaných listov čerstvej bazalky
- soľ, mleté čierne korenie, cukor
- na dochutenie (voliteľné) – chilli, oregano, tymián, ocot, …
Ako pripraviť taliansku paradajkovú omáčku?
- Paradajky umyte a pomocou krátkeho blanšírovania zbavte šupiek. Pozrite si postup, ako jednoducho olúpať paradajky.
- Z paradajok vyrežte zelené časti a vytlačte semienka. Dužinu nakrájajte na menšie kúsky.
- Na rozohriatom oleji osmažte dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu a plátky cesnaku.
- K cibuli a cesnaku pridajte paradajky (bez šupky a semien) a bazalkové listy. Kto chce mať v omáčke aj stonkový zeler a mrkvu, pridá ich do hrnca očistené a nakrájané spolu s paradajkami.
- Všetko spolu varte za občasného miešania do úplného zmäknutia. V tejto omáčke môžu byť prítomné kúsky zeleniny, no ak chcete omáčku úplne jemnú, prepasírujte ju alebo pomixujte ponorným mixérom.
- Dochuťte soľou, mletým čiernym korením a poprípade i malým množstvom kryštálového cukru, v prípade, že boli rajčiny kyslejšie. Ak máte radi výraznejšie chute, pridajte pálivé chilli, oregano alebo tymián.
- Hotová paradajková omáčka je skvelá na pizzu alebo do cestovín.
Zásoby, ktoré „vôňou leta“ zaplnia kuchyňu aj cez zimu
Hoci príprava tejto paradajkovej omáčky nie je časovo príliš náročná, predsa väčšina z nás ocení pri varení praktické „skratky“. Ak vám zostalo väčšie množstvo rajčín, túto omáčku si môžete pripraviť aj do zásob – jednoducho do zaváracích pohárov a z väčšej dávky. Uvedené ingrediencie si pomerovo upravte podľa váhy paradajok.
Ak sa rozhodnete pre zaváranie, horúcou paradajkovou omáčkou naplňte vyčistené a sterilizované zaváracie poháre. S plnením skončite približne 2 cm od horného okraja. Poháre pevne uzavrite, otočte dole hlavou, zabaľte do deky a nechajte vychladnúť do druhého dňa. Pre maximálnu istotu a trvácnosť omáčky môžete poháre sterilizovať v hrnci s vodou – poháre uložte do hrnca tak, aby sa nedotýkali a do dvoch tretín výšky dolejte vodu. Priveďte vodu do varu a varte pri miernej teplote cca 15 minút. Poháre s paradajkovou omáčkou nechajte vychladnúť, skontrolujte tesnosť viečok a odložte ich do tmavej špajzy.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre