Krájanie starého chleba
Zdroj: shutterstock.com

Čo so starým chlebom, rožkami a žemľami? Ukážeme vám tipy, ako všetko poctivo zužitkovať

Staré pečivo nemusí poputovať do koša. Hoci už stratilo svoj čerstvý pôvab, ešte vždy vie v kuchyni poslúžiť plnohodnotným spôsobom. Čo so starým chlebom, rožkami a žemľami? Ak už viac nechcete plytvať potravinami, máme pre vás niekoľko zaujímavých, praktických a chutných nápadov.

Domáca strúhanka ako tradičné využitie

Vyrobiť si domácu strúhanku je také jednoduché, že ak to vyskúšate raz, už žiadny suchý rožok či žemľu nebudete nikdy vyhadzovať. Základom úspechu je dôkladne vysušené a tvrdé pečivo. Pečivo, ktoré ste nestihli zjesť, odkladajte na plech/rošt na dobre vetranom mieste alebo do priedušného látkového vrecka.

Po vysušení pečivo pomeľte na mlynčeku. Dobre poslúži napríklad klasický ručný mlynček na orechy, no s úplnou ľahkosťou to zvládnu aj moderné elektrické mlynčeky. Nádoba a mlecie mechanizmy by mali čo najčistejšie, aby sa do strúhanky neprenášali arómy/pachy predchádzajúcich potravín.

Domáca strúhanka
Zdroj: shutterstock.com

V dobrom vzťahu s vajíčkami

Opäť ste v chlebníku objavili niekoľkodňový chlieb? Ak nejaví znaky skysnutia či plesne a jeho jedinou chybou je iba tvrdosť, premeňte ho na chutnú slanú večeru alebo sladké raňajky.

Osvedčenou klasikou, ako zužitkovať starý chlieb, je obalenie krajcov chleba v rozšľahaných a osolených vajíčkach. Po vysmažení na malom množstve oleja na panvici z oboch strán sa môžete tešiť na výdatnú večeru. Či budete chlieb vo vajíčku podávať so syrom, kečupom, tatárskou omáčkou alebo nasekanou cibuľkou, to je už iba na vašich chuťových preferenciách.

Chlieb vo vajci na slano je klasikou, no poznáte tiež verziu na sladko? Recept známy ako francúzske toasty síce pracuje najmä s bielym toastovým alebo sendvičovým chlebom, no určite zvládne aj náš tradičný biely chlieb. Tri až štyri vajcia v miske vymiešajte s malým množstvom mlieka, pridajte lyžicu kryštálového cukru, pol balíčka z vanilkového cukru, zo škoricového cukru a štipku soli. Do rozmiešanej sladkej zmesi ponorte na chvíľu krajce chleba alebo toasty. Na smaženie na panvici použite tentokrát maslo namiesto oleja. Výsledok bude prekvapivo lahodný. Tieto voňavé raňajky vytiahnu z postele aj najväčších spáčov!

Francúzske toasty s čučoriedkami
Zdroj: shutterstock.com

Knedľa zo staršieho pečiva

V českých a slovenských kuchárskych knihách sa to hemží rozmanitými receptami na knedle. Okrem kysnutých majú neohrozenú pozíciu aj knedle, ktorých základom je staršie pečivo – najmä žemle a rožky. Príprava rožkovej knedle je výnimočne jednoduchá a rýchla.

Na základnú rožkovú knedľu budete potrebovať:

  • 12 rožkov (2 – 3 dni staré)
  • 6 vajec
  • 150 g masla
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • lyžičku soli

Rožky nakrájajte na rovnomerné menšie kúsky. V miske k nim primiešajte vajcia a rozpustené, no už trochu vychladnuté maslo. Zľahka posoľte, posypte petržlenovou vňaťou a rukami vymiešajte. Nechajte 15 minút postáť. Vzniknutú rožkovú hmotu rozdeľte na dve časti a vyformujte z nich valčeky. Zabaľte ich do tenkého čistého plátna/utierky, dôkladne obmotajte po obvode a zviažte okraje. Varte približne 20 minút v osolenej vriacej vode po 10 minút z každej strany.

Domáca knedľa s mäsom
Zdroj: shutterstock.com

Chrumkavé krutóny do polievky a šalátov

Nezáleží na tom, či máte nadbytok rožkov, žemlí alebo chleba! Domáce krutóny pripravíte z akéhokoľvek staršieho, chuťovo neutrálneho pečiva. Pečivo iba nakrájajte na menšie rovnomerné kúsky a dochuťte tak, aby vám čo najlepšie pasovali k hlavnému pokrmu. Krutóny sú totiž výborným spestrením ku krémovým polievkam – napríklad k tekvicovej, brokolicovej, syrovej či cesnakovej. Vítanú chrumkavosť odovzdajú aj šalátom s kuracím mäsom a syrmi.

Ako zvýrazniť chuť krutónov?

Okrem soli, čierneho korenia a červenej papriky ich môžete posypať bazalkou, oreganom a strúhaným parmezánom či inou hotovou koreniacou zmesou podľa chuti. Výborné sú i krutóny potreté prelisovaným cesnakom.

Domáce krutóny
Zdroj: shutterstock.com

Ako krutóny opiecť?

Krutóny vo väčšom množstve je lepšie piecť na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre pri teplote okolo 180 – 200 °C. Nezabudnite ich však predtým potrieť alebo postriekať olejom, aby chytili peknú zlatistú farbu a stali sa chrumkavejšími. V menšom množstve (napríklad iba z niekoľkých krajcov chleba) budú zase rýchlo pripravené na panvici s malým množstvom oleja.

Plnené a zapekané chuťovky

Tvrdšie rožky, žemle a bagety sa po odrezaní vršku a vybratí striedky zmenia na pevnú „základňu“, ktorý si priam pýta chutnú náplň. Obľúbená je napríklad kombinácia syrov, šunky, vajec, na kúsky nakrájanej zeleniny a korenín, ktorou sa nedá nič pokaziť. Ak je „hmoty“ málo, použite aj časť striedky natrhanej nadrobno, ktorá objem krásne zväčší. Po vložení do vyhriatej rúry na 180 °C na aspoň 15 – 20 minút sa dovtedy prehliadané pečivo zmení na plnené a voňavé chuťovky, ktoré sa z plechu rozchytajú ešte horúce.

Polievka v bosniaku
Zdroj: shutterstock.com

Plnohodnotné obedy nasladko i naslano

Mamy a staré mamy vedeli v kuchyni spracovať všetky prebytky. Plytvanie pečivom nebolo totiž dobrým znakom hospodárenia. Nečudo, že v slovenskej kuchyni existuje veľa receptov, ktoré využívajú potraviny, „čo kuchyňa a komora dali“. Výdatné jedlá – či už na obed, alebo na večeru – viete pripraviť aj zo starého pečiva a ich podoby potešia malých i veľkých hladošov.

Staršie rožky a žemle môžete využiť na prípravu žemľovky. Pripraviť sa z nich dajú aj šťavnaté plnky do mäsa a mäsových rolád. Typickou záležitosťou veľkonočných sviatkov v niektorých regiónoch je tzv. veľkonočná baba, do ktorej spotrebujete nemalé množstvo staršieho pečiva, vajcia, údené mäso, klobásu aj slaninu. V podobe slaného „nákypu“ do pekáča si však takýto nenáročný obed ľahko pripravíte kedykoľvek cez rok. Použiť sa naň dajú ako žemle, tak aj starý chlieb. Ako spojivo použite osolené vajcia a ako ďalšiu náplň napríklad rôzne druhy syrov, šunku, salám, cibuľu, sušené paradajky, šampiňóny, kukuricu či ďalšie obľúbené potraviny.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.