Zber špenátu
Zdroj: istock.com

Rukola, špenát aj reďkovka : Ideálny čas zasiať zeleninu na jesenný šalát!

Listová zelenina a ďalšie šalátové plodiny sú prvou jarnou úrodou a zároveň im patrí aj záver pestovateľskej sezóny na jeseň. Jesenná šalátová záhrada však nie je len opakovaním ten jarnej. Teraz si môžeme dopriať aj zeleninu, ktorej pestovanie na jar zlyháva, alebo je úroda z nej len krátko. Predlžujúce sa jarné dni a rastúce teploty spôsobia, že rukola, špenát a reďkovky idú rýchlo do kvetu. Keď tieto rastliny pestujeme na jeseň sú čoraz väčšie a chutnejšie, až kým neskončia na stole.

Svieža a menej horká rukola

Už spomínaná rukola je ideálnou zeleninou na jesenné pestovanie. Jemné listy nebudú popretkávané dierami od chrobákov, ako sa to často stáva na jar. Jesenná rukola má aj lepšiu chuť – chýbajú jej typické jarné drsné horké tóny. Tie vznikajú, keď sa začiatkom leta otepľuje. Výhodou je tiež rýchly rast rukoly a možnosť pestovania v nádobách.

Rukola
Rukola je ideálnou zeleninou na jesenné pestovanie. | Zdroj: istock.com

Vyskúšajte zaujímavé odrody, napríklad: „Dragon’s Tongue“, ktorá je veľmi dekoratívna – má jemne laločnaté listy s červenými žilkami, alebo „Wasabi“ s bohatou chuťou.

Jesenný špenát

Aj pestovanie jesenného či zimného špenátu má svoje čaro. Ak chcete vyskúšať odrody s červenými stonkami, ako napríklad „Red Kitten“ alebo „Reddy“, jeseň je na to ideálnym obdobím. Ako zimný špenát sa viac hodia veľkolisté odrody ako „Giant Winter“ a „ Oriental Giant“. Zdá sa, že široké listy vedia dokonale využiť obmedzené zimné svetlo. Mnohé jesenné a zimné odrody prekvapujú pevnosťou a chuťou. Zimný špenát počas najchladnejších mesiacov prekryte. Skoro na jar vás prekvapí chutnou úrodou.

Špenát
Mnohé jesenné a zimné odrody špenátu prekvapujú pevnosťou a chuťou. | Zdroj: istock.com

Chrumkavé reďkovky

Rýchlo rastúce guľaté reďkovky vhodné do jesenných šalátov sú sviežou chrumkavou zeleninou, na ktorú pri výseve jesennej zeleniny určite nezabudnite. Vyskúšajte „raňajkové“ reďkovky s purpurovou šupkou „Amethyst“ alebo reďkovky v tvare mrkvy. Obdobie dlhých nocí predstavuje jedinečnú príležitosť na pestovanie krásnych čínskych reďkoviek, ako sú „China Rose“, „Misato Rose“ alebo orieškovo chutiacich reďkoviek „Mantanghong“.

Daikon reďkovka
Odroda „Daikon“ patrí zase medzi najkvalitnejšie na kvasenie, ale je vhodná aj na dlhé skladovanie v chladničke (niekoľko mesiacov). | Zdroj: istock.com

Špenát v interiéri, ostatné vonku

S pestovaním jesennej šalátovej zeleniny môžeme začať prakticky aj hneď. Semienka si v horúcom počasí predpestujme v interiéri – je to vhodné najmä pre špenát. Ostatné jesenné plodiny môžeme vysádzať priamo do záhona pod tieniaci kryt, ktorý rastlinky chráni pred prudkým slnkom.

Nezabúdajte, že za slnečného počasia budete musieť zalievať záhon dvakrát denne. Ak chcete znížiť riziko, že zasiata zelenina medzi polievaním vyschne, prikryte plochu záhradným rúnom s dvojitou hrúbkou. K zemi ho prichytíte, napríklad, tehlami. Rúno prepúšťa svetlo a dážď, ale výrazne spomaľuje odparovanie povrchu. Po pár dňoch, keď začnú semená klíčiť, môžete rúno odstrániť.

Sabína Zavarská
Foto:  istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje