Lyžica mletej škorice
Zdroj: istock.com

Najlepšie korenie na podporu imunity a proti vírusom? Určite ho máte doma aj vy!

Poznáme ju najmä ako jednu z hlavných prísad do sladkého pečiva, koláčov či na kaše, čaju alebo kávy. Využitie škorice je však omnoho širšie. Viete o tom, že je jedným z najsilnejších korení, ktoré nám pomáhajú v boji proti vírusom?

Plná kvalitných antioxidantov

Škorica je vďaka obsahu antioxidantov na špičke zoznamu korenín s protizápalovým efektom. Má viac antioxidantov ako oregano, ktoré sa používa na boj proti chrípke. Vďaka nim výrazne podporuje imunitný systém a znižuje systémový zápal vyplývajúci z chronických zdravotných stavov.

Viaceré štúdie potvrdili účinok škorice proti chrípke a vírusovým ochoreniam. O dôvod viac, prečo si ju dopriať nielen na jeseň.

Podporuje vyváženú hladinu inzulínu a glukózy v mozgu a tele

Škorica je jednou zo superpotravín, ktoré chránia mozog pred škodlivými účinkami nerovnováhy inzulínu a glukózy. Podporuje zdravé hladiny inzulínu v tele a pozitívne ovplyvňuje spôsob, akým telo strávi sacharidy. Tiež zdravé trávenie a hormonálnu rovnováhu.

Lyžica mletej škorice
Zdroj: istock.com

Zlepšuje prietok krvi a krvný obeh

Protizápalový účinok škorice sa vzťahuje aj na kardiovaskulárny systém a krvný obeh v tele. Znižuje napätie v srdci, pomáha udržiavať krv primerane tekutú a klzkú. Vďaka tomu znižuje vysoký krvný tlak a podporuje zdravie srdcového svalu. Znižuje tiež hladinu triglyceridov v krvi.

Má antibakteriálne účinky a podporuje svieži dych

Nepríjemný dych dokáže zničiť veľa. Niekedy môže súvisieť s rôznymi ochoreniami, napríklad aj s hormonálnymi zmenami. Samozrejme, ak neprechádza, treba hľadať dôvod. Prvou pomocou môže byť škorica.

Má antibakteriálne účinky aj v ústnej dutine, a tak bojuje proti zápachu, ktorý tvoria baktérie a infekcie. Môžete ju používať ako prírodnú ústnu vodu. Podporuje liečbu zápalov ďasien, áft a poranení v ústach.

Ovsená kaša so škoricou
Pridajte si škoricu do ovsenej kaše, palaciniek, lievancov. Posypte ňou jablká a iné čerstvé ovocie. | Zdroj: istock.com

Krémová polievka na podporu imunity so škoricou

Spojenie škorice, sladkých zemiakov a mrkvy spolu s klinčekom a muškátovým orechom vytvára lahodnú kombináciu, po ktorej nebudete potrebovať ani dezert. Navyše je nabitá antioxidantmi a protizápalovými i protivírusovými prírodnými chemikáliami.

Budete potrebovať

  • 2 šálky nakrájaných sladkých zemiakov
  • 2 šálky nakrájanej mrkvy
  • 1 a ½ šálky teplej vody
  • ½ šálky nakrájanej cibule
  • ¼ šálky kokosového oleja
  • 1 čajová lyžička škorice
  • ¼ čajovej lyžičky mletých klinčekov
  • ¼ čajovej lyžičky muškátového orieška
  • ¼ čajovej lyžičky nového korenia
Krémová polievka so škoricou
Zdroj: istock.com

Ako si pripraviť krémovú polievku

Na pare uvarte sladké zemiaky a mrkvu. V mixéri ich zmiešajte s vodou a rozmixujte dohladka. Pridajte cibuľu, kokosový olej a koreniny. Opäť dôkladne rozmixujte. Polievka sa podáva studená alebo jemne ohriata. Nevarte ju.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje