Najlepšie korenie na podporu imunity a proti vírusom? Určite ho máte doma aj vy!
Poznáme ju najmä ako jednu z hlavných prísad do sladkého pečiva, koláčov či na kaše, čaju alebo kávy. Využitie škorice je však omnoho širšie. Viete o tom, že je jedným z najsilnejších korení, ktoré nám pomáhajú v boji proti vírusom?
Plná kvalitných antioxidantov
Škorica je vďaka obsahu antioxidantov na špičke zoznamu korenín s protizápalovým efektom. Má viac antioxidantov ako oregano, ktoré sa používa na boj proti chrípke. Vďaka nim výrazne podporuje imunitný systém a znižuje systémový zápal vyplývajúci z chronických zdravotných stavov.
Viaceré štúdie potvrdili účinok škorice proti chrípke a vírusovým ochoreniam. O dôvod viac, prečo si ju dopriať nielen na jeseň.
Podporuje vyváženú hladinu inzulínu a glukózy v mozgu a tele
Škorica je jednou zo superpotravín, ktoré chránia mozog pred škodlivými účinkami nerovnováhy inzulínu a glukózy. Podporuje zdravé hladiny inzulínu v tele a pozitívne ovplyvňuje spôsob, akým telo strávi sacharidy. Tiež zdravé trávenie a hormonálnu rovnováhu.
Zlepšuje prietok krvi a krvný obeh
Protizápalový účinok škorice sa vzťahuje aj na kardiovaskulárny systém a krvný obeh v tele. Znižuje napätie v srdci, pomáha udržiavať krv primerane tekutú a klzkú. Vďaka tomu znižuje vysoký krvný tlak a podporuje zdravie srdcového svalu. Znižuje tiež hladinu triglyceridov v krvi.
Má antibakteriálne účinky a podporuje svieži dych
Nepríjemný dych dokáže zničiť veľa. Niekedy môže súvisieť s rôznymi ochoreniami, napríklad aj s hormonálnymi zmenami. Samozrejme, ak neprechádza, treba hľadať dôvod. Prvou pomocou môže byť škorica.
Má antibakteriálne účinky aj v ústnej dutine, a tak bojuje proti zápachu, ktorý tvoria baktérie a infekcie. Môžete ju používať ako prírodnú ústnu vodu. Podporuje liečbu zápalov ďasien, áft a poranení v ústach.
Krémová polievka na podporu imunity so škoricou
Spojenie škorice, sladkých zemiakov a mrkvy spolu s klinčekom a muškátovým orechom vytvára lahodnú kombináciu, po ktorej nebudete potrebovať ani dezert. Navyše je nabitá antioxidantmi a protizápalovými i protivírusovými prírodnými chemikáliami.
Budete potrebovať
- 2 šálky nakrájaných sladkých zemiakov
- 2 šálky nakrájanej mrkvy
- 1 a ½ šálky teplej vody
- ½ šálky nakrájanej cibule
- ¼ šálky kokosového oleja
- 1 čajová lyžička škorice
- ¼ čajovej lyžičky mletých klinčekov
- ¼ čajovej lyžičky muškátového orieška
- ¼ čajovej lyžičky nového korenia
Ako si pripraviť krémovú polievku
Na pare uvarte sladké zemiaky a mrkvu. V mixéri ich zmiešajte s vodou a rozmixujte dohladka. Pridajte cibuľu, kokosový olej a koreniny. Opäť dôkladne rozmixujte. Polievka sa podáva studená alebo jemne ohriata. Nevarte ju.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre