/ Recepty /

Najlepšie korenie na podporu imunity a proti vírusom? Určite ho máte doma aj vy!

Lyžica mletej škorice
Zdroj: istock.com

Poznáme ju najmä ako jednu z hlavných prísad do sladkého pečiva, koláčov či na kaše, čaju alebo kávy. Využitie škorice je však omnoho širšie. Viete o tom, že je jedným z najsilnejších korení, ktoré nám pomáhajú v boji proti vírusom?

Plná kvalitných antioxidantov

Škorica je vďaka obsahu antioxidantov na špičke zoznamu korenín s protizápalovým efektom. Má viac antioxidantov ako oregano, ktoré sa používa na boj proti chrípke. Vďaka nim výrazne podporuje imunitný systém a znižuje systémový zápal vyplývajúci z chronických zdravotných stavov.

Viaceré štúdie potvrdili účinok škorice proti chrípke a vírusovým ochoreniam. O dôvod viac, prečo si ju dopriať nielen na jeseň.

Podporuje vyváženú hladinu inzulínu a glukózy v mozgu a tele

Škorica je jednou zo superpotravín, ktoré chránia mozog pred škodlivými účinkami nerovnováhy inzulínu a glukózy. Podporuje zdravé hladiny inzulínu v tele a pozitívne ovplyvňuje spôsob, akým telo strávi sacharidy. Tiež zdravé trávenie a hormonálnu rovnováhu.

Lyžica mletej škorice
Zdroj: istock.com

Zlepšuje prietok krvi a krvný obeh

Protizápalový účinok škorice sa vzťahuje aj na kardiovaskulárny systém a krvný obeh v tele. Znižuje napätie v srdci, pomáha udržiavať krv primerane tekutú a klzkú. Vďaka tomu znižuje vysoký krvný tlak a podporuje zdravie srdcového svalu. Znižuje tiež hladinu triglyceridov v krvi.

Má antibakteriálne účinky a podporuje svieži dych

Nepríjemný dych dokáže zničiť veľa. Niekedy môže súvisieť s rôznymi ochoreniami, napríklad aj s hormonálnymi zmenami. Samozrejme, ak neprechádza, treba hľadať dôvod. Prvou pomocou môže byť škorica.

Má antibakteriálne účinky aj v ústnej dutine, a tak bojuje proti zápachu, ktorý tvoria baktérie a infekcie. Môžete ju používať ako prírodnú ústnu vodu. Podporuje liečbu zápalov ďasien, áft a poranení v ústach.

Ovsená kaša so škoricou
Pridajte si škoricu do ovsenej kaše, palaciniek, lievancov. Posypte ňou jablká a iné čerstvé ovocie. | Zdroj: istock.com

Krémová polievka na podporu imunity so škoricou

Spojenie škorice, sladkých zemiakov a mrkvy spolu s klinčekom a muškátovým orechom vytvára lahodnú kombináciu, po ktorej nebudete potrebovať ani dezert. Navyše je nabitá antioxidantmi a protizápalovými i protivírusovými prírodnými chemikáliami.

Budete potrebovať

  • 2 šálky nakrájaných sladkých zemiakov
  • 2 šálky nakrájanej mrkvy
  • 1 a ½ šálky teplej vody
  • ½ šálky nakrájanej cibule
  • ¼ šálky kokosového oleja
  • 1 čajová lyžička škorice
  • ¼ čajovej lyžičky mletých klinčekov
  • ¼ čajovej lyžičky muškátového orieška
  • ¼ čajovej lyžičky nového korenia
Krémová polievka so škoricou
Zdroj: istock.com

Ako si pripraviť krémovú polievku

Na pare uvarte sladké zemiaky a mrkvu. V mixéri ich zmiešajte s vodou a rozmixujte dohladka. Pridajte cibuľu, kokosový olej a koreniny. Opäť dôkladne rozmixujte. Polievka sa podáva studená alebo jemne ohriata. Nevarte ju.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.