Letné šaláty, ktoré vám budú chutiť, aj keď nie ste zeleninový typ
Letné šaláty sú vhodné ako ľahký obed či večera počas horúcich dní, ale stále ich môžeme podávať aj ako prílohu, či doplnok ku grilovaných špecialitám. Sú ideálnym spôsobom využitia čerstvého sezónneho ovocia a zeleniny.
Šalát s kuracím mäsom, cestovinami, feta syrom a čerstvou zeleninou
Svieži, a pritom sýty mäsovo-cestovinový šalát s čerstvými paradajkami, špenátom, kôprom a feta syrom.
Na 8 porcií potrebujeme
- 450 g cestovín fusilli
- 2 vykostené kuracie prsia bez kože
- 1 lyžička cesnakového prášku
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 4 plátky opečenej slaniny
- 2 šálky cherry paradajok
- 2 šálky baby špenátu
- ½ šálky rozdrveného syru feta
- ½ červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky
- 2 lyžice čerstvo nasekaného kôpru
Na dresing
- ¼ šálky extra panenského olivového oleja
- 3 lyžice octu z červeného vína
- ½ lyžičky talianskeho korenia – zmes talianskych byliniek
- 1 strúčik cesnaku
- 1 polievková lyžica dijonskej horčice
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy cestovinového šalátu
Vo veľkom hrnci so slanou vriacou vodou uvaríme fusilli podľa pokynov na balení do stavu al dente. Scedíme a preložíme do veľkej misy.
Kuracie prsia ochutíme cesnakovým práškom, soľou a korením. Vo veľkej panvici na strednom ohni zohrejeme olej. Kuracie mäso opečieme dozlatista – 8 minút z každej strany. Necháme ho 10 minút odpočívať, potom nakrájame na 2,5 centimetrové kúsky.
Medzitým si pripravíme dresing: premiešame olej, ocot, talianske korenie, cesnak a horčicu. Dochutíme soľou a korením.
Do veľkej misy s cestovinami vhodíme všetky zvyšné suroviny. Zalejeme zálievkou a dôkladne premiešame.
Fantastický Cobbov šalát
Je pomenovaný podľa majiteľa obľúbenej reštaurácie v Los Angeles – Boba Cobbyho. Na recept prišiel náhodne, v noci bol hladný a v kuchyni reštaurácie už boli len zvyšky. Tak ich jednoducho zmiešal a vznikol šalát obľúbený na celom svete. My vám ponúkame prepracovanejšiu verziu.
Na 4 až 6 porcií potrebujeme
- 1/3 šálky octu z červeného vína
- 1 polievkovú lyžicu dijonskej horčice
- 2/3 šálky extra panenského olivového oleja
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- 1 rímsky šalát, nahrubo nasekaný
- 4 vajcia uvarené natvrdo, olúpané a nakrájané na štvrtiny
- 340 g vareného kuracieho mäsa, nakrájané na kocky
- 8 opečených plátkov slaniny
- 1 avokádo, nakrájané na tenké plátky
- 115 g rozdrveného syru niva
- 140 g rozpolených cherry paradajok
- 2 lyžice nadrobno nakrájanej pažítky
Ako pripraviť Cobbov šalát?
V nádobe spolu premiešame ocot, horčicu a olej, dochutíme soľou a korením.
Na veľký tanier rozložíme šalát, potom pridáme uvarené vajcia, kuracie mäso, slaninu, avokádo, nivu a cherry paradajky.
Dochutíme soľou, korením, pokvapkáme zálievkou a ozdobíme pažítkou.
Waldorfský šalát s hroznom a orechmi
Chutný ovocno-zeleninový šalát plný cenných živín.
Na 4 porcie potrebujete
- 2 lyžice majonézy
- 2 lyžice gréckeho jogurtu
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 1 šálka rozpoleného červeného hrozna
- 1 šálka nakrájaných jabĺk
- 1 šálka nakrájaných zelerových stoniek
- ¼ šálky nasekanej petržlenovej vňate
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- 1 šálka opečených vlašských orechov
Ako pripraviť Waldorfský šalát?
Vo veľkej mise vymiešame majonézu, jogurt a citrónovú šťavu. Pridáme hrozno, jablká, zeler a petržlenovú vňať a premiešame. Dochutíme soľou a korením. Navrch pridáme vlašské orechy.
Letný šalát Panzanella
Tento recept pochádza z talianskej Florencie a preslávil sa po celom svete. Od 16. storočia prešiel viacerými úpravami, podstata však zostáva.
Na 4 až 6 porcií potrebujete:
- ¼ šálky extra panenského olivového oleja
- 2 hrubé krajce chleba – 1,5 až 2 cm hrúbka
- 1 stredná cuketa, rozpolená
- ½ veľkej červenej cibule, nakrájanej na 4 kolieska
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- 1 strúčik cesnaku, prelisovaný alebo nastrúhaný
- 2 lyžice octu z červeného vína
- 4 šálky nakrájaných paradajok
- 1 šálka mozzarelly, nakrájanej na kocky
- 1/2 šálka natrhaných listov čerstvej bazalky
- ocot Balsamico na poliatie
Ako pripraviť letný šalát Panzanella?
Zohrejeme gril a naolejujeme rošty. Chlieb, cuketu a cibuľu potrieme všade olejom a dochutíme soľou a korením. Chlieb a zeleninu grilujeme, až kým nie je chlieb mierne spálený a opečený, 30 sekúnd až 1 minútu na každej strane. Cuketa a cibuľa potrebujú zhruba 3 minúty na každú stranu. Môžeme grilovať aj na panvici.
Grilovaný chlieb, cuketu a cibuľu preložíme na pracovnú dosku. Chlieb z oboch strán potrieme cesnakom a necháme všetko mierne vychladnúť.
Chlieb nakrájame na kocky, cuketu na tenké plátky naprieč a nakrájame aj cibuľu.
Vo veľkej mise vymiešame olej a ocot, dochutíme soľou a korením. Pridáme kocky chleba, cuketu, cibuľu, paradajky, mozzarellu a bazalku. Premiešame a polejeme balsamicom.
Dobrú chuť!
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre