Červená paprika na stonke
Galéria (6) Zdroj: iStock

Viete, kedy oberať papriku? Ako zistíte, že je naozaj zrelá?

Paprika je jednou z plodín, pri ktorých môže byť náročné určiť stupeň zrelosti, i to, kedy je správny čas plody odtrhnúť. Je to aj preto, že paprika rastie a dozrieva oveľa neskôr ako väčšina letných plodín. A tiež sa zdá, že plodom trvá celú večnosť, kým sa zafarbia na „konečnú“ farbu. Ako zistíte, že papriky sú naozaj zrelé?

Galéria

Červená paprika na stonke
Zelená paprika na stonke
Červené papriky na kope
Zelená paprika na stonke
chili papričky

Na rozdiel od uhoriek, cukety alebo iných druhov zeleniny, plody papriky visia na materskej rastline celé týždne takmer bez akýchkoľvek známok rastu alebo zmeny farby. Existuje niekoľko tipov a trikov, vďaka ktorým budete vedieť, kedy zbierať papriku.

Ako zistiť, kedy zbierať papriky

Či už pestujete zelenú, žltú, červenú alebo akúkoľvek sladkú či štipľavú papriku, v prvom rade si treba uvedomiť, že paprike bude trvať oveľa dlhšie, kým plody dozrejú ako inej zelenine vo vašej záhrade.
Dobrou správou je, že väčšinu paprík môžete nazbierať už aj skôr, ako úplne dozrejú a vyfarbia sa – a zjesť ako lahodnú mladú zelenú papriku.

Zelená paprika na stonke
Zdroj: iStock

Skorý zber pomôže rastlinám produkovať zrelé papriky rýchlejšie a vo väčších množstvách. Prvé papriky, ktoré rastlina vytvorí, jej totiž odoberajú veľa energie. Z tohto dôvodu im tiež trvá oveľa dlhšie dozrievanie. Skúsení pestovatelia papriky sa riadia touto zásadou: Akonáhle rastlina začne tvoriť papriku a dosiahne takmer plnú veľkosť, natrhajte aspoň polovicu plodov a spotrebujte ich ako sviežu zelenú papriku. Platí to aj pri feferónkach – skoro obraté nebudú ešte také pálivé a rastlina rýchlo vyprodukuje nové, ktoré necháte dozrieť.

Ako zistiť, kedy sú papriky zrelé

Najlepší spôsob, ako zistiť zrelosť, je veľkosť a farba plodov. Samozrejme, najprv musíte vedieť, aká by mala byť typická veľkosť a farba druhu papriky, ktorý pestujete. Napríklad zrelé kajenské papriky majú 10 až 15 centimetrov a po dozretí budú červené. Zelená paprika by mala mať priemerne 7 až 12 centimetrov a tmavozelenú farbu. Jalapeño papričky by mali byť podobne dlhé a mať sýtu tmavozelenú farbu.

Červené papriky na kope
Zdroj: iStock

Všetko je o načasovaní

Ak chcete nechať dozrieť papriky do plnej zrelosti na rastline, mali by ste počkať, kým sa sfarbia do konečnej farby a veľkosti (vzhľadom na odrodu), a potom ich ihneď natrhať. Zberajte papriky, keď je ich pokožka napnutá a bez známok starnutia, vtedy budú najchrumkavejšie. Od polovice augusta do konca augusta si môžete všimnúť, že papriky rastú a vyfarbujú sa rýchlejšie. Teraz je správny čas nechať plody dozrieť do plnej zrelosti.

Ako zabrániť preťaženiu rastlín papriky?

Kľúčom k zrelým paprikám je zozbierať približne 50 % úrody pred zrelosťou – tak sa vám podarí udržať rastliny v dobrej kondícii. Ponechanie príliš veľkého množstva paprík na rastline môže spôsobiť preťaženie. Keď k tomu dôjde, rastlina obmedzí alebo zastaví produkciu nových kvetov.

Zelená paprika na stonke
Zdroj: iStock

Všetky papriky sa dozrievaním sfarbujú

Vo všeobecnosti platí, že všetky plody papriky sú najskôr svetlo zelené a dozrievaním sa sfarbujú. Dokonca aj zelená paprika, ktorá zostane na rastline dlhšie, sa zmení na červenú. Podobne aj papričky jalapeño, ktoré sa sfarbujú do červena až na konci leta.

Ako skladovať papriky

Ak chcete, aby plody dozreli mimo rastliny, skladujte ich na chladnom a menej vlhkom mieste. Nemali by byť vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Najlepšie je umiestniť ich na stojan, na ktorom nechávate vychladnúť koláče či chlieb, aby okolo nich z každej strany prúdil vzduch. Zrelé plody skladujte v chladničke, vydržia týždeň-dva a dokonca len s malou stratou živín a chute.

chili papričky
Zdroj: iStock

Ak plánujete papriku zavárať alebo konzervovať, čím rýchlejšie po zbere plody spracujete, tým lepšie. Dôvod je logický – paprika každým ďalším dňom stráca svoju chrumkavosť a chuť. Ak budete papriku sušiť, nedávajte ju do chladničky. Papriky na sušenie nechajte na kuchynskej linke či stole mimo priameho slnečného žiarenia a čo najskôr dehydratujte.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.