Ako zistíme, či sú melóny, uhorky, paradajky a papriky už zrelé?
Galéria (6)

Ako zistíme, či sú melóny, uhorky, paradajky a papriky už zrelé?

Koniec júla a prakticky celý august je obdobím zberu úrody zeleniny. V tomto období dokážu byť mnohí záhradkári úplne sebestační – prakticky nič zo zeleniny nemusia dokupovať a ich stravovanie môže byť veľmi zdravé a chutné.

Galéria

Ako zistiť, či je zelenina zrelá - shutterstock_81900841
Ako zistiť, či je zelenina zrelá - shutterstock_126744203
Ako zistiť, či je zelenina zrelá - shutterstock_516326848
Ako zistiť, či je zelenina zrelá - shutterstock_1050636101
Ako zistiť, či je zelenina zrelá - shutterstock_1130107832

Pri niektorých plodoch na prvý pohľad vieme, že už sú zrelé, pri iných je to však náročnejšie zistiť. Čo nám to prezradí?

Melón cukrový

Pre začínajúceho pestovateľa môže byť problém zistiť, či sú už dostatočne zrelé plody cukrového melónu a dyne. Zrelosť cukrových melónov spoznáme podľa šíriacej sa charakteristickej vône a zafarbenia do žlta, oranžova, prípadne ružova. Záleží od toho, akú odrodu pestujete, niektoré majú totiž aj počas zrelosti povrch zelený. Rozhodne neskúšajte plod otvoriť s tým, že ho následne necháte dozrieť, pretože sa pokazí.

Melón cukrový

Dyňa červená

Obľúbenejším melónom ako melón cukrový je najmä v južných končinách Slovenska dyňa červená, ktorej hovoríme aj melón vodový. Zrelosť tohto druhu zeleniny spoznáte vďaka viacerým znakom. Stopka plodu sa začne stáčať do slučky a schnúť, plod má typický tvar a veľkosť pre danú odrodu a na mieste kontaktu s pôdou sa zelená šupka plodu zmení na žltú. Tu vnikne žltý fliačik.

Starý dobrý trik: Poklopkať

Okrem toho môže pomôcť aj starý známy trik používaný aj pri nákupe melónov na kontrolu zrelosti: po poklepaní by mal vydávať dutý, jasný, či až zvonivý zvuk. Nezrelé plody majú svetloružovú dužinu, svetlé semiačka a nie sú také sladké. Ani prezreté plody nechutia dobre, pretože ich dužina je sypká akoby skryštalizovaná a sú slizké.

Kedy zberáme uhorky šalátové a nakladačky?

„Uhorky treba oberať pravidelne každý druhý až tretí deň, aby nedošlo k prerastaniu a spomaleniu násady nových plodov. Pri nakladačkách zberáme plody vo veľkosti od 3 do 12 centimetrov, pričom tie najmenšie sú najkvalitnejšie. Šalátové uhorky môžeme zberať, keď presiahnu veľkosť 20 centimetrov. Uhorky, ktoré žltnú a mäknú nie sú vhodné,“ odporúča Magdaléna Valšíková-Frey (ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana).

Uhorky

Rajčiaky a papriky

Koncom júla a v auguste pokračujeme v zbere rajčiakov, na ktorých ľahko vidíme stupeň zrelosti vďaka zafarbeniu a pružnosti šupky. Niektoré netradičné odrody majú iné zafarbenie ako červené, poznáme žlté, oranžové ale aj čierne, si už pri zasadení označte, aký druh, kde rastie. Podobne je to i v prípade papriky. Počkajme si, kým plody oťažejú a stratí sa matná farba.

Baklažán nenechajte úplne dozrieť

Pri jeho pestovaní baklažánu je treba vedieť, že by ste ho mali zberať v čase, keď nie sú plody ešte úplne vyvinuté. Prečo? Pretože, ak ho necháte rásť do úplnej zrelosti, zhorkne a jeho chuť bude nepríjemná. Zvyčajne sa zberá 30 až 40 dní po odkvitnutí, šupka by mala byť ešte lesklá. Matná šupka znamená, že plod je prezretý. Nezabudnite, že baklažán sa nesmie jesť surový kvôli obsahu jedovatého solanínu!

Baklažán

Sabína Zavarská

Foto: shutterstock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje