Ako zistíme, či sú melóny, uhorky, paradajky a papriky už zrelé?
Koniec júla a prakticky celý august je obdobím zberu úrody zeleniny. V tomto období dokážu byť mnohí záhradkári úplne sebestační – prakticky nič zo zeleniny nemusia dokupovať a ich stravovanie môže byť veľmi zdravé a chutné.
Galéria
Pri niektorých plodoch na prvý pohľad vieme, že už sú zrelé, pri iných je to však náročnejšie zistiť. Čo nám to prezradí?
Melón cukrový
Pre začínajúceho pestovateľa môže byť problém zistiť, či sú už dostatočne zrelé plody cukrového melónu a dyne. Zrelosť cukrových melónov spoznáme podľa šíriacej sa charakteristickej vône a zafarbenia do žlta, oranžova, prípadne ružova. Záleží od toho, akú odrodu pestujete, niektoré majú totiž aj počas zrelosti povrch zelený. Rozhodne neskúšajte plod otvoriť s tým, že ho následne necháte dozrieť, pretože sa pokazí.
Dyňa červená
Obľúbenejším melónom ako melón cukrový je najmä v južných končinách Slovenska dyňa červená, ktorej hovoríme aj melón vodový. Zrelosť tohto druhu zeleniny spoznáte vďaka viacerým znakom. Stopka plodu sa začne stáčať do slučky a schnúť, plod má typický tvar a veľkosť pre danú odrodu a na mieste kontaktu s pôdou sa zelená šupka plodu zmení na žltú. Tu vnikne žltý fliačik.
Starý dobrý trik: Poklopkať
Okrem toho môže pomôcť aj starý známy trik používaný aj pri nákupe melónov na kontrolu zrelosti: po poklepaní by mal vydávať dutý, jasný, či až zvonivý zvuk. Nezrelé plody majú svetloružovú dužinu, svetlé semiačka a nie sú také sladké. Ani prezreté plody nechutia dobre, pretože ich dužina je sypká akoby skryštalizovaná a sú slizké.
Kedy zberáme uhorky šalátové a nakladačky?
„Uhorky treba oberať pravidelne každý druhý až tretí deň, aby nedošlo k prerastaniu a spomaleniu násady nových plodov. Pri nakladačkách zberáme plody vo veľkosti od 3 do 12 centimetrov, pričom tie najmenšie sú najkvalitnejšie. Šalátové uhorky môžeme zberať, keď presiahnu veľkosť 20 centimetrov. Uhorky, ktoré žltnú a mäknú nie sú vhodné,“ odporúča Magdaléna Valšíková-Frey (ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana).
Rajčiaky a papriky
Koncom júla a v auguste pokračujeme v zbere rajčiakov, na ktorých ľahko vidíme stupeň zrelosti vďaka zafarbeniu a pružnosti šupky. Niektoré netradičné odrody majú iné zafarbenie ako červené, poznáme žlté, oranžové ale aj čierne, si už pri zasadení označte, aký druh, kde rastie. Podobne je to i v prípade papriky. Počkajme si, kým plody oťažejú a stratí sa matná farba.
Baklažán nenechajte úplne dozrieť
Pri jeho pestovaní baklažánu je treba vedieť, že by ste ho mali zberať v čase, keď nie sú plody ešte úplne vyvinuté. Prečo? Pretože, ak ho necháte rásť do úplnej zrelosti, zhorkne a jeho chuť bude nepríjemná. Zvyčajne sa zberá 30 až 40 dní po odkvitnutí, šupka by mala byť ešte lesklá. Matná šupka znamená, že plod je prezretý. Nezabudnite, že baklažán sa nesmie jesť surový kvôli obsahu jedovatého solanínu!
Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Komentáre