Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Cibuľa je nepostrádateľnou súčasťou varenia a bez jej charakteristickej chuti a arómy by mnohé jedlá nemali tie správne grády. Ak máte vo zvyku kupovať niekoľko kilové balenia cibule do zásob, pozrite si praktické tipy, ako cibuľu skladovať, aby nepodliehala predčasnému kazeniu. Máme pre vás tiež zaujímavý tip, ako dať druhú šancu cibuli, ktorá vyklíčila.

Lucia Gogová -

Január a február sú mesiace, keď začíname vysievať zeleniny s dlhším vegetačným obdobím a tie, ktorých osivo dlhšie klíči. Takto skoro vysievame napríklad buľvový zeler, niektoré hlúboviny a tiež hlávkový šalát alebo reďkovky na rýchlenie v skleníkoch. No pre väčšinu záhradníkov sú najdôležitejším druhom vysievaným v prvých dvoch mesiacoch roka papriky.

Jablká sú skvelou desiatou, patria do mnohých chutných domácich koláčov a dajú sa z nich robiť krásne sušené kolieska. V slovenských sadoch sa pestuje veľa obľúbených odrôd a neurazí ani celoročný výber jabĺk v obchodoch. Líšia sa však chuťou, šťavnatosťou a štruktúrou dužiny – a práve to niektoré odrody jabĺk predurčuje vyniknúť ešte viac pri konkrétnom použití.

Lucia Gogová -

Kde sa diskutuje