Skoré zemiaky pripravené ako príloha
Zdroj: shutterstock.com

Dopestujte si úrodu skorých zemiakov: Ako na to a kedy začať s výsadbou?

Je tu marec a s ním aj široká ponuka sadbových zemiakov v záhradných centrách. Medzi nimi môžete objaviť zaujímavé odrody veľmi skorých a skorých zemiakov. Ak si na novej úrode zemiakov chcete pochutnávať už začiatkom leta, máme pre vás niekoľko postrehov, ako dopestovať skoré zemiaky.

Aké vlastnosti majú skoré odrody zemiakov?

Skoré zemiaky dostali pomenovanie podľa doby vegetácie. Vďaka krátkej vegetačnej dobe dorastajú hľuzy do plnej veľkosti už pomerne skoro – začiatkom leta, a tak sú vhodné predovšetkým na priamy konzum.

Mladé hľuzy sa najčastejšie pripravujú s ponechaním tenkej šupky (bez šúpania). Ideálne sú na varenie, grilovanie či do sviežich letných šalátov. Na rozdiel od poloneskorých a neskorých odrôd však nie sú vhodné na uskladnenie. Keďže do plnej veľkosti dorastajú už v lete, je náročné vytvoriť im vhodné podmienky na dlhodobé skladovanie v chlade a suchu. Navyše, sú menej škrobové a viac vodnaté – a teda aj náchylnejšie na hnitie.

Veľmi skoré odrody zemiakov môžete všeobecne zbierať po 50 – 70 dňoch od výsadby, skoré odrody zemiakov orientačne pod 60 – 90 dňoch.

Pripravené skoré zemiaky
Zdroj: shutterstock.com

Aj v prípade skorých odrôd zemiakov venujte pozornosť varnému typu, ktorý má výsledný vplyv na štruktúru, chuť a finálne použitie. Varný typ A znamená, že ide o nerozváravé zemiaky s pevnou štruktúrou (šaláty), varný typ B je polopevný až polomúčnatý (univerzálne použitie, na hranolky) a varný typ C je múčnatý, rozváravý a suchší (zemiakové kaše).

V ponuke predajcov zaujmú aj kombinované varné typy skorých zemiakovAB a BA. Ide o prechodné typy, ktoré kombinujú vlastnosti dvoch základných varných typov. Pri type AB prevažujú vlastnosti varného typu A, pri BA to bude zase v prospech typu B.
Klíčenie zemiakov
Zdroj: shutterstock.com

Kedy sa pustiť do sadenia skorých zemiakov?

Termín výsadby zemiakov nie je vo všetkých regiónoch rovnaký a je dobré vychádzať z odporúčaných teplôt. Teplota pôdy by mala byť minimálne 8 °C, teplota vzduchu 15 – 20 °C. Tieto teploty sú typické pre obdobie od konca marca až do konca apríla v závislosti od regiónu.

Certifikovanú zemiakovú sadbu môžete dať niekoľko týždňov pred výsadbou naklíčiť. Zemiaky rovnomerne uložte v jednej vrstve očkami nahor do debničiek vystlaných novinovým papierom alebo do čistých kartónov od vajec – ideálne, ak to stihnete koncom februára alebo začiatkom marca. Jemne ich zasypte zeminou a umiestnite do svetlej vzdušnej miestnosti s teplotou okolo 10 – 15 °C. Akonáhle sa objavia klíčky, sú pripravené na presun do pôdy.

Sadenie skorých zemiakov
Zdroj: shutterstock.com

Na čo dbať pri výsadbe skorých zemiakov?

  • Je dobrým zvykom sadiť zemiaky na iné miesto ako rok predtým. Pôda by mala byť skyprená aspoň do hĺbky 20 cm a bez veľkých hrúd.
  • Skoré odrody zemiakov potrebujú pre rast dostatok slnka, preto im vyberte dostatočne slnečné stanovisko.
  • V ďalšom kroku sa musíte rozhodnúť, či budete pre každý sadbový zemiak odkopávať samostatnú jamu, alebo dáte prednosť úhľadným riadkom. Ak chcete pôdu prehriať, týždeň pred sadením zemiakov ju prekryte čiernou netkanou textíliou.
  • Medzera medzi riadkami by mala byť 50 – 60 cm. Sadbové zemiaky do riadkov ukladajte na vzdialenosť 30 – 40 cm od seba (respektíve podľa pokynov v návode na výsadbu konkrétnej odrody).
  • Zemiaky saďte klíčkami smerom nahor do hĺbky okolo 10 – 15 cm. Zľahka a opatrne ich prihrňte pôdou, plochu zarovnajte a riadky so skorými zemiakmi označte štítkom. Ak budú hroziť jarné mrazy, nezaškodí mať po ruke vhodnú agrotextíliu na rýchle prekrytie.
  • Od obdobia intenzívneho rastu vňate si budú zemiaky vyžadovať opakované prihŕňanie (tzv „kopcovanie“) a v prípade nedostatku jarnej vlahy aj pravidelné zavlažovanie.
  • Úroda nových zemiakov sa môže zbierať pri prvých náznakoch poliehania vňate.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje