Chutný baklažán si môžete vysiať práve v tomto období. Ktoré sú osvedčené odrody a ako vysiať osivo?
Baklažán patrí k vyhľadávanej teplomilnej zelenine. Ide o chutnú a zdravú zeleninu, a to je jeden z dôvodov, prečo jej dať v tohtoročnej sezóne príležitosť. Práve v tomto období si ju môžete predpestovať.
Galéria
Plody, ktoré majú rôznu veľkosť, tvar či sfarbenie, dozrievajú počas leta. Dajú sa variť, dusiť, grilovať a zapekať. Neustále však pribúdajú aj ďalšie možnosti a recepty, ako plody spracovať.
Baklažán (Solanum melongena) najlepšie rastie na slnečných a teplých miestach, na hriadkach, ale aj v skleníkoch a fóliovníkoch. V krytých priestoroch môžete získať vyššiu úrodu. Bohato rodiace rastliny si vypestujete z kvalitných priesad, ktoré sa dajú kúpiť koncom jari, alebo si ich vypestujte svojpomocne.
Začať však musíte čím skôr, pretože mladé rastliny potrebujú na svoj vývoj dlhší čas. V predaji sú semená rôznych odrôd baklažánu, vybrať si môžete napríklad podľa veľkosti plodu.
Osvedčené odrody
- NERO – skorá až poloskorá odroda. Plody sú stredne veľké, tmavofialovej farby a lesklé.
- LAURA – guľovité plody, farba šupky je tmavofialová.
- GOBI – štíhle plody s fialovou šupkou. Ide o skoršiu a úrodnú odrodu.
- TSAKONIKI – plody majú svetlejšiu šupu. Ide o nenáročnú a úrodnú odrodu.
Ako správne vysiať baklažánové osivo
1. Použite substrát na výsevy
2. Osivo rovnomerne vysejte
3. Udržujte vlahu
4. Zakryte a umiestnite na teplé miesto
Text: redakcia
Foto: Miro Pochyba, shutterstock.com
Zdroj: časopis Urob si sám
Komentáre