Kedy zberať cibuľu a cesnak?
Som začiatočník v pestovaní zeleniny, preto sa chcem spýtať na najvhodnejší termín na zberu cibule a cesnaku – keď vňať cibule padne a cesnak keď má hlavičky vzpriamené? Róbert D., Nitra
Cibuľu kuchynskú na zimné uskladnenie je najlepšie zberať, keď vňať v kŕčiku zaschýna, žltne, je ohnutá smerom k pôde, kŕčik je zatiahnutý, vrchné suknice cibule majú farbu podľa odrody a sú suché. V domácich podmienkach možno zberať cibule postupne, ako dozrievajú – zalamuje sa kŕčik. Po zbere možno nechať zaschnúť cibuľu asi 1 týždeň na hriadke za predpokladu dobrého počasia – najlepšie je vystihnúť suché, slnečné, teplé počasie alebo dosúšať na vzdušnom, zakrytom, tienistom mieste.
Cesnak, ktorý má „hlavičky vzpriamené“, je paličiak, ktorému nebola odstránená kvetná stonka a na stonke sa vytvorili pacibuľky. Niekedy sa úmyselne kvetná stonka na niektorých rastlinách v poraste neodstráni a jej narovnanie je ukazovateľom termínu zberu. V tom prípade bude konzumná časť cesnaku – cibuľa zložená zo strúčikov – menšia, ako keď kvetnú stonku včas, t. j. hneď, ako sa objaví, odstránime. Ďalším ukazovateľom je zaschýnanie sukníc, ktoré obaľujú celú cibuľu cesnaku. Zberajú sa, keď im zostávajú tri až štyri suknice. Počet možno skontrolovať na niektorej rastline.
Text: Ing. Hana Szabóová
foto isifa/shutterstock
Cesnak sa vyberá,keď má 5 až 6 dužinatých listov. Spodný môže byť aj žltý, ale dužinatý a nie uschnutý. Keď má cesnak menej listov ako 5 hlavička sa roztvára a cesnak už nie je vhodný na dlhšie uskladnenie.