Najobľúbenejšie jablká pestované na Slovensku: Ktoré odrody sa hodia do koláčov a na sušenie?
Jablká sú skvelou desiatou, patria do mnohých chutných domácich koláčov a dajú sa z nich robiť krásne sušené kolieska. V slovenských sadoch sa pestuje veľa obľúbených odrôd a neurazí ani celoročný výber jabĺk v obchodoch. Líšia sa však chuťou, šťavnatosťou a štruktúrou dužiny – a práve to niektoré odrody jabĺk predurčuje vyniknúť ešte viac pri konkrétnom použití.
Jablká ako stvorené na priamu konzumáciu
Sú šťavnaté, plné chutí a je radosť do nich zahryznúť… To sú hlavné kvality jabĺk, ktoré majú štruktúru ako stvorenú na priamu konzumáciu. Väčšina dozretých jabĺk sa samozrejme dá zjesť, no výsledný pôžitok môže v niektorých prípadoch kaziť vyššia kyslosť a tuhosť dužiny.
Ak máte radi zdravé ovocné desiaty, dobrou voľbou sú napríklad odrody jabĺk:
- Golden delicious – veľmi sladká chuť a jemná až hladká textúra
- Evelina – výborná chuť kombinujúca sladkosť a kyslosť, príjemne chrumkavá a šťavnatá dužina
- Jonagold – harmonická kombinácia sladkej a kyslej chuti, aromatická žltá dužina
- Gala – veľmi sladká ovocná chuť, chrumkavá a šťavnatá dužina
- Braeburn – osviežujúco sladkokyslá chuť, šťavnatá dužina pevnej štruktúry
- Pinova – aromatická a rozplývavá dužina s príjemnou sladkou chuťou.
Odrody jabĺk, z ktorých budú tie najlepšie jablkové koláče
Raz je vítané, ak si nakrájané jabĺčka v koláči zachovajú svoju pružnosť, inokedy od nich chceme, aby sa čím skôr rozpadli. Správny výber jabĺk do koláča má dokonca aj vplyv na to, či bude koláč dosť sladký alebo skôr kyslejší.
Letné a skoré jesenné odrody jabĺk sú pri tepelnej úprave rýchlo mäkké, a tak sú vhodné skôr na prípravu koláčov a dezertov s potlačenou jablkovou plnkou. Správnu šťavnatosť odovzdajú i jednoduchým hrnčekovým koláčom, v ktorých sa s jablkami kombinujú oriešky, hrozienka a kúsky čokolády. Veľmi rýchlo z nich pripravíte aj detskú výživu.
Pri štrúdľach je vhodné siahnuť po jablkách, ktoré sú chuťovo aromatické. Medzi také patria napríklad odrody Fuji, Granny Smith, Goldstar či Luna.
Na obľúbené jablkové pité, v ktorom by mali zostávať chutné nerozvarené kúsky jabĺk, sú vhodné sladké odrody Golden delicius, Gala a Fuji alebo sladkokyslé odrody Jonagold a Braeburn.
Čo použiť na voňavé jablkové kolieska?
Sušené jablká sú pochúťkou, ktorú si môžete dopriať kedykoľvek bez veľkých výčitiek svedomia. Aj keď nie sú také šťavnaté ako čerstvé, naďalej sú nabité mnohými vitamínmi, minerálmi a najmä vlákninou. Rozhodne predstavujú zdravšiu alternatívu k priemyselne spracovaným sladkostiam! Ak si chcete tuto sušenú dobrotu v podobe koliesok alebo „krížaliek“ pripraviť doma, poprípade vysušiť jablká ako dekoráciu, vedzte, že nie všetky odrody jabĺk sa hodia na sušenie rovnako dobre.
Veľké jablká majú často vyšší obsah vody a ich sušenie trvá omnoho dlhšie. Vhodnými adeptami tak budú jablká kompaktnej veľkosti, ktoré majú dužinu s tuhšou textúrou (zimné odrody). Na sušenie sa hodia napríklad odrody Rubín, Elstar, Jonathan a Fuji. Po vysušení ostávajú celistvé, chrumkavé a silno aromatické. Jablká by pred sušením mali byť tvrdé a bez poškodení. Mäkšie a prezreté plody už nie sú na sušenie vhodné.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre