/ Recepty /

Chutné a voňavé sviatočné dezerty s jablkami

Zdroj: istock.com

Aké dobroty pripravujete na štedrovečernú hostinu? Zahrnuli ste aj tradičné jablkové dobroty? Ak nie, stále máte šancu, napraviť to. Ponúkame vám tri sviatočné, Vianocami voňajúce recepty. Vychutnajte si ich v kruhu rodiny.

Jablkovo-karamelový veniec

Vôňa karamelu je omamná a kombinácia so sviežimi jablkami lahodná. Veniec vyzerá veľmi dekoratívne a urobí radosť aj deťom. Jeden veniec obsahuje asi 10 – 12 porcií.

Ingrediencie

  • 24 malých červených alebo zelených jabĺk
  • 450 g karamelu
  • čerstvé lístky mäty (na ozdobu)
  • drobný kryštálový cukor (na ozdobu)

Umyte veľký servírovací podnos a jablká. Jablká odložte bokom. Do stredu podnosu vložte dezertný pohár na stopke. Do pohára dajte karamel určený na namáčanie jabĺčok. Spodok každého jabĺčka namočte do karamelu a začnite ich ukladať okolo pohára do kruhu, kým neurobíte dve vrstvy. Medzi jablká zastrčte mätové vetvičky na ozdobenie venca. Na niekoľko jabĺk pridajte malú kôpku karamelu aj zvrchu a posypte ich trblietavým cukrom – vznikne slávnostný „mrázový“ vzhľad.

Jablkovo-karamelový veniec
Zdroj: istock.com

Delikátna jablkovo-čerešňová štrúdľa

Nič nezaklincuje slávnostnú hostinu lepšie ako domáca štrúdľa – vyskúšajte túto elegantnú verziu s jablkami a čerešňami.

Ingrediencie

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



  • 3 jablká Golden Delicious, ošúpané, zbavené jadier, nakrájané na tenké plátky
  • 680 g pohár kompótových čerešní, scedených
  • 100 g práškového cukru
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 ČL mletej škorice
  • 10 listov filo alebo štrúdľového cesta
  • 60 g masla, rozpusteného
  • 100 g mandľovej múčky
  • práškový cukor
  • šľahačka

Nakrájané jablká, čerešne, cukor, citrónovú šťavu a škoricu spolu premiešajte vo veľkej sklenenej alebo keramickej miske. Nechajte 2 hodiny macerovať, potom sceďte. Predhrejte rúru na 180 ºC. Plech na pečenie zľahka potrite maslom. Položte filo alebo štrúdľové cesto na čistý pracovný povrch. Cesto, s ktorým práve nepracujete prikryte suchou utierkou, potom vlhkou utierkou (zabráni sa tak vysychaniu). 1 plát cesta potrite rozpusteným maslom. Navrch položte ďalší plát. Potrite rozpusteným maslom. Opakujte s rozpusteným maslom a zvyšným cestom. Nakoniec posypte mandľovou múkou. Na pláty navrstvite náplň pozdĺž dlhej strany, pričom na každom konci nechajte okraj široký 6 cm. Prehnite konce a pevne zrolujte. Štrúdľu položte švom nadol na pripravený plech. Potrite zvyšným maslom. Pečte 25 minút alebo dozlatista. Nakoniec poprášte práškovým cukrom a podávajte so šľahačkou.

Jablkovo-čerešňová štrúdľa
Zdroj: istock.com

Jablkovo-orechový koláč s karamelovou polevou

Fantastická kombinácia chutí a vôní, nielen ku káve.

Ingrediencie

  • 3 veľké vajcia
  • 2 šálky cukru
  • 1 a ½ šálky rastlinného oleja
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 3 šálky univerzálnej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 3 šálky nakrájaných ošúpaných jabĺk
  • 1 šálka nahrubo nasekaných pekanových orechov
    Poleva
  • ½ šálky masla
  • ¼ šálky plnotučného mlieka
  • 1 šálka baleného hnedého cukru
  • štipka soli

Vo veľkej miske vyšľahajte vajcia do peny. Postupne pridávajte cukor. Primiešajte olej a vanilku. Zmiešajte múku, soľ a sódu bikarbónu. Pridajte do vaječnej zmesi. Vmiešajte jablká a pekanové orechy. Nalejte do vymastenej bábovkovej formy. Pečte pri 180 ° 1 a ¼ hodiny. Pred prevrátením na servírovací tanier nechajte 10 minút chladnúť. V menšom hrnci zmiešajte ingrediencie na polevu. Priveďte do varu; varte 3 minúty za stáleho miešania. Pomaly nalejte na teplý koláč (trochu polevy stečie na servírovací tanier).

Jablkový koláč s karamelovou polevou
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.