Chutné a voňavé sviatočné dezerty s jablkami
Aké dobroty pripravujete na štedrovečernú hostinu? Zahrnuli ste aj tradičné jablkové dobroty? Ak nie, stále máte šancu, napraviť to. Ponúkame vám tri sviatočné, Vianocami voňajúce recepty. Vychutnajte si ich v kruhu rodiny.
Jablkovo-karamelový veniec
Vôňa karamelu je omamná a kombinácia so sviežimi jablkami lahodná. Veniec vyzerá veľmi dekoratívne a urobí radosť aj deťom. Jeden veniec obsahuje asi 10 – 12 porcií.
Ingrediencie
- 24 malých červených alebo zelených jabĺk
- 450 g karamelu
- čerstvé lístky mäty (na ozdobu)
- drobný kryštálový cukor (na ozdobu)
Umyte veľký servírovací podnos a jablká. Jablká odložte bokom. Do stredu podnosu vložte dezertný pohár na stopke. Do pohára dajte karamel určený na namáčanie jabĺčok. Spodok každého jabĺčka namočte do karamelu a začnite ich ukladať okolo pohára do kruhu, kým neurobíte dve vrstvy. Medzi jablká zastrčte mätové vetvičky na ozdobenie venca. Na niekoľko jabĺk pridajte malú kôpku karamelu aj zvrchu a posypte ich trblietavým cukrom – vznikne slávnostný „mrázový“ vzhľad.
Delikátna jablkovo-čerešňová štrúdľa
Nič nezaklincuje slávnostnú hostinu lepšie ako domáca štrúdľa – vyskúšajte túto elegantnú verziu s jablkami a čerešňami.
Ingrediencie
- 3 jablká Golden Delicious, ošúpané, zbavené jadier, nakrájané na tenké plátky
- 680 g pohár kompótových čerešní, scedených
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 ČL mletej škorice
- 10 listov filo alebo štrúdľového cesta
- 60 g masla, rozpusteného
- 100 g mandľovej múčky
- práškový cukor
- šľahačka
Nakrájané jablká, čerešne, cukor, citrónovú šťavu a škoricu spolu premiešajte vo veľkej sklenenej alebo keramickej miske. Nechajte 2 hodiny macerovať, potom sceďte. Predhrejte rúru na 180 ºC. Plech na pečenie zľahka potrite maslom. Položte filo alebo štrúdľové cesto na čistý pracovný povrch. Cesto, s ktorým práve nepracujete prikryte suchou utierkou, potom vlhkou utierkou (zabráni sa tak vysychaniu). 1 plát cesta potrite rozpusteným maslom. Navrch položte ďalší plát. Potrite rozpusteným maslom. Opakujte s rozpusteným maslom a zvyšným cestom. Nakoniec posypte mandľovou múkou. Na pláty navrstvite náplň pozdĺž dlhej strany, pričom na každom konci nechajte okraj široký 6 cm. Prehnite konce a pevne zrolujte. Štrúdľu položte švom nadol na pripravený plech. Potrite zvyšným maslom. Pečte 25 minút alebo dozlatista. Nakoniec poprášte práškovým cukrom a podávajte so šľahačkou.
Jablkovo-orechový koláč s karamelovou polevou
Fantastická kombinácia chutí a vôní, nielen ku káve.
Ingrediencie
- 3 veľké vajcia
- 2 šálky cukru
- 1 a ½ šálky rastlinného oleja
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 3 šálky univerzálnej múky
- 1 ČL soli
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 3 šálky nakrájaných ošúpaných jabĺk
- 1 šálka nahrubo nasekaných pekanových orechov
Poleva - ½ šálky masla
- ¼ šálky plnotučného mlieka
- 1 šálka baleného hnedého cukru
- štipka soli
Vo veľkej miske vyšľahajte vajcia do peny. Postupne pridávajte cukor. Primiešajte olej a vanilku. Zmiešajte múku, soľ a sódu bikarbónu. Pridajte do vaječnej zmesi. Vmiešajte jablká a pekanové orechy. Nalejte do vymastenej bábovkovej formy. Pečte pri 180 ° 1 a ¼ hodiny. Pred prevrátením na servírovací tanier nechajte 10 minút chladnúť. V menšom hrnci zmiešajte ingrediencie na polevu. Priveďte do varu; varte 3 minúty za stáleho miešania. Pomaly nalejte na teplý koláč (trochu polevy stečie na servírovací tanier).
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre