Nesprávnym čistením môžete pracovnú dosku poškodiť! Ako sa správne postarať o najčastejšie typy kuchynských dosiek
Pri upratovaní kuchyne je lákavé siahnuť po akomkoľvek univerzálnom čistiacom prostriedku, ktorý máte doma. Nesprávna voľba však môže pracovnú dosku poškodiť – technicky aj vizuálne. Našťastie, väčšinu materiálov možno vyčistiť pomocou bežných kuchynských produktov bez agresívnych chemikálií. Prinášame návod, ako sa správne postarať o najčastejšie používané typy kuchynských dosiek.
Galéria
1. Mramor, kremeň a žula
Bežné čistenie: Pri čistení pracovnej dosky z týchto kameňov sa držte zásady: menej je viac. Naplňte rozprašovač horúcou vodou a pridajte kvapku prostriedku na umývanie riadu. Povrch nastriekajte, utrite vlhkou handričkou z mikrovlákna. Nakoniec pult osušte čistou utierkou.
Dezinfekcia: Na hĺbkové čistenie proti vírusom a baktériám môžete použiť roztok izopropylalkoholu a vody v pomere 1:1. Nastriekajte, utrite vlhkou handričkou a osušte. Ak máte správne utesnenú kuchynskú dosku, môžete občas použiť aj dezinfekčné obrúsky bez chlóru.
Pozor na škvrny: Mramor je porézny a ľahko sa poškodí kyselinami (napríklad citrónovou šťavou, octom alebo bielidlom). Kremeň je náchylný na zafarbenie, ak škvrna zostane na povrchu príliš dlho, a zároveň je citlivý na teplo. Vždy používajte podložky pod horúce hrnce a vyhýbajte sa kyslým čističom, ktoré môžu zanechať matné škvrny. Žula je síce odolnejšia voči škvrnám a teplu, no ak nie je pravidelne impregnovaná, aj na jej povrchu môžu vzniknúť trvalé fľaky.
2. Drevené kuchynské dosky
Bežné čistenie: Drevené pracovné dosky v kuchyni vyčistíte horúcou vodou s prostriedkom na riad. Pult vydrhnite hubkou alebo kefkou s plastovými štetinami. Utrite vlhkou handričkou a dôkladne osušte.
Odstránenie odolných škvŕn: Zmiešajte jedlú sódu s trochou horúcej vody, vytvorte pastu a jemne vydrhnite škvrnu.
Dezinfekcia: Na dezinfekciu použite biely ocot – nastriekajte, nechajte pôsobiť niekoľko minút, potom utrite vlhkou handričkou a osušte.
Pozor na tekutiny: Drevené dosky sú náchylné na škvrny, ale dobre utesnené vydržia dlho. Nikdy ich nepoužívajte ako dosku na krájanie a nenechávajte na nich stáť vodu alebo inú rozliatu tekutinu, aby drevo nenapučalo.
3. Laminátové kuchynské dosky
Bežné čistenie: Vyčistite horúcou vodou, prostriedkom na riad a mikrovláknovou handričkou. Opláchnite vlhkou handričkou a osušte.
Odstránenie odolných škvŕn: Pri odstraňovaní škvŕn sa riaďte pokynmi výrobcu – môžu sa líšiť podľa povrchovej úpravy. Vyhnite sa drsným čistiacim prostriedkom, nepoužívajte drôtenku ani neriedené bielidlo, pretože môže povrch odfarbiť.
Dezinfekcia: Na dezinfekciu laminátových dosiek použite 1 šálku vody, 1/4 šálky bieleho octu a 1 čajovú lyžičku prostriedku na riad. Rozprašovačom nastriekajte na povrch a nechajte pôsobiť 3–5 minút. Utrite vlhkou handričkou z mikrovlákna a osušte.
4. Betónové kuchynské dosky
Bežné čistenie: Na každodenné čistenie použite horúcu vodu, prostriedok na riad a hubku. Zvyšky jedla opláchnite horúcou vodou a osušte utierkou z mikrovlákna.
Dezinfekcia: V rozprašovači zmiešajte 1/4 šálky liehu s dvoma šálkami vody. Nastriekajte, nechajte pôsobiť päť minút, potom utrite vlhkou handričkou a osušte.
5. Pracovné dosky z nehrdzavejúcej ocele
Bežné čistenie: Bežné škvrny na doske z nehrdzavejúcej ocele ľahko odstránite teplou vodou, prostriedkom na riad a handričkou z mikrovlákna. Na odolné nečistoty použite kefku s plastovými štetinami a sódu bikarbónu. Opláchnite a utrite dosucha.
Ako odstrániť odtlačky prstov? Na papierovú utierku naneste trochu olivového oleja a jemne ho votrite do povrchu. Zabránite tak ďalšiemu zachytávaniu odtlačkov.
Dezinfekcia: Na dezinfekciu nehrdzavejúcej ocele zmiešajte 1 šálku vody, 1/4 šálky liehu (izopropylalkoholu) a 1 čajovú lyžičku prostriedku na riad. Zmes nalejte do rozprašovača a nastriekajte na povrch. Nechajte pôsobiť 5 minút. Nakoniec utrite vlhkou handričkou z mikrovlákna a dôkladne osušte.
Text: Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre