/ Recepty /

Ako si upiecť chrumkavý chlieb a pečivo aj bez kvasníc

domáci ovsený chlieb bez droždia
Zdroj: istock.com

I keď dnes už nie je droždie nedostatkovým tovarom ako pred niekoľkými mesiacmi, vždy sa oplatí mať po ruke rýchle recepty na chrumkavý chlebík – aj bez kvasníc. Presvedčíme vás, že existuje chutný chlieb a pečivo, ktoré droždie nepotrebuje.

Rýchly ovsený chlieb s medom

Sýty a zdravý chlebík, ktorý chutí výborne aj samotný, prípadne ako príloha. Tento ľahký recept máte hotový za hodinu a nepotrebuje ani miesiť.

Potrebujete:

  • 1 šálka plus 2 polievkové lyžice ovsených vločiek
  • 1 a 1/3 šálky bielej celozrnnej múky
  • 1 šálka univerzálnej múky
  • 2 a ¼ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 a ¼ čajovej lyžičky soli
  • 1 malý pohár obyčajného bieleho jogurtu
  • 1 veľké vajce
  • ¼ šálky repkového oleja
  • ¼ šálky plus 1 polievková lyžica medu
  • ¾ šálky mlieka

Ako pripraviť rýchly ovsený chlieb s medom?

Predhrejte rúru na 190 °C. Vymastite formu na chlieb a vysypte 1 lyžicou ovsených vločiek tak, aby boli na dne aj po stranách.

Vo veľkej mise zmiešajte bielu celozrnnú múku, univerzálnu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.

V samostatnej miske vidličkou rozšľahajte 1 šálku ovsa, jogurt, vajce, olej a ¼ šálky medu. Pridajte mlieko. Potom jogurtovú zmes jemne vmiešajte do múčnej zmesi, kým nie je dôkladne premiešaná. Nalejte cesto do formy na pečenie.

Pečte v strede rúry, kým chlieb nebude zhora zlatohnedý – otestujte špáradlom. Trvá to zvyčajne 30 až 45 minút. Vyberte z rúry a položte formu na mriežku. Kým je chlieb ešte teplý, jemne ho potrite 1 lyžicou medu a posypete 1 lyžicou ovsa. Nechajte mierne vychladnúť a podávajte ešte teplý.

domáci ovsený chlieb bez droždia
Zdroj: istock.com

Rýchle žemle bez droždia

Aj tento recept je rýchly, ľahký a chutný. Môžete si pripraviť rožteky alebo žemle podľa veľkosti, ktorá je pre vás najvhodnejšia a netreba ich ani krájať.

Potrebujete:

  • 5 lyžičiek prášku do pečiva
  • 2 lyžičky soli
  • 2 šálky obyčajného jogurtu
  • 1 šálka olivového oleja alebo iného oleja
  • 2 čajové lyžičky cukru, voliteľné
  • 5 šálok univerzálnej múky
  • ½ až 1 šálku celozrnnej múky
  • 1 žĺtok

Ako si rýchle žemle pripravíte?

Predhrejte rúru na 190 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie a odložte bokom. Vo veľkej mise zmiešajte prášok do pečiva, jogurt, olivový olej, soľ a cukor. Zmiešajte obe múky a postupne ich pridávajte do vlhkej zmesi. Mieste, až kým nebudete mať nelepivé cesto. Cesto tvarujte do žemličiek a ukladajte ich na plech. Žĺtka dobre rozšľahajte a pomocou štetca nimi natrite vrch bochníkov. Pečte asi 20 minút, dozlatista.

domáce žemle bez droždia
Zdroj: shutterstock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com, shutterstock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.