Ako si upiecť chrumkavý chlieb a pečivo aj bez kvasníc
I keď dnes už nie je droždie nedostatkovým tovarom ako pred niekoľkými mesiacmi, vždy sa oplatí mať po ruke rýchle recepty na chrumkavý chlebík – aj bez kvasníc. Presvedčíme vás, že existuje chutný chlieb a pečivo, ktoré droždie nepotrebuje.
Rýchly ovsený chlieb s medom
Sýty a zdravý chlebík, ktorý chutí výborne aj samotný, prípadne ako príloha. Tento ľahký recept máte hotový za hodinu a nepotrebuje ani miesiť.
Potrebujete:
- 1 šálka plus 2 polievkové lyžice ovsených vločiek
- 1 a 1/3 šálky bielej celozrnnej múky
- 1 šálka univerzálnej múky
- 2 a ¼ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1 a ¼ čajovej lyžičky soli
- 1 malý pohár obyčajného bieleho jogurtu
- 1 veľké vajce
- ¼ šálky repkového oleja
- ¼ šálky plus 1 polievková lyžica medu
- ¾ šálky mlieka
Ako pripraviť rýchly ovsený chlieb s medom?
Predhrejte rúru na 190 °C. Vymastite formu na chlieb a vysypte 1 lyžicou ovsených vločiek tak, aby boli na dne aj po stranách.
Vo veľkej mise zmiešajte bielu celozrnnú múku, univerzálnu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
V samostatnej miske vidličkou rozšľahajte 1 šálku ovsa, jogurt, vajce, olej a ¼ šálky medu. Pridajte mlieko. Potom jogurtovú zmes jemne vmiešajte do múčnej zmesi, kým nie je dôkladne premiešaná. Nalejte cesto do formy na pečenie.
Pečte v strede rúry, kým chlieb nebude zhora zlatohnedý – otestujte špáradlom. Trvá to zvyčajne 30 až 45 minút. Vyberte z rúry a položte formu na mriežku. Kým je chlieb ešte teplý, jemne ho potrite 1 lyžicou medu a posypete 1 lyžicou ovsa. Nechajte mierne vychladnúť a podávajte ešte teplý.
Rýchle žemle bez droždia
Aj tento recept je rýchly, ľahký a chutný. Môžete si pripraviť rožteky alebo žemle podľa veľkosti, ktorá je pre vás najvhodnejšia a netreba ich ani krájať.
Potrebujete:
- 5 lyžičiek prášku do pečiva
- 2 lyžičky soli
- 2 šálky obyčajného jogurtu
- 1 šálka olivového oleja alebo iného oleja
- 2 čajové lyžičky cukru, voliteľné
- 5 šálok univerzálnej múky
- ½ až 1 šálku celozrnnej múky
- 1 žĺtok
Ako si rýchle žemle pripravíte?
Predhrejte rúru na 190 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie a odložte bokom. Vo veľkej mise zmiešajte prášok do pečiva, jogurt, olivový olej, soľ a cukor. Zmiešajte obe múky a postupne ich pridávajte do vlhkej zmesi. Mieste, až kým nebudete mať nelepivé cesto. Cesto tvarujte do žemličiek a ukladajte ich na plech. Žĺtka dobre rozšľahajte a pomocou štetca nimi natrite vrch bochníkov. Pečte asi 20 minút, dozlatista.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com, shutterstock.com
Komentáre