domáci ovsený chlieb bez droždia
Zdroj: istock.com

Ako si upiecť chrumkavý chlieb a pečivo aj bez kvasníc

I keď dnes už nie je droždie nedostatkovým tovarom ako pred niekoľkými mesiacmi, vždy sa oplatí mať po ruke rýchle recepty na chrumkavý chlebík – aj bez kvasníc. Presvedčíme vás, že existuje chutný chlieb a pečivo, ktoré droždie nepotrebuje.

Rýchly ovsený chlieb s medom

Sýty a zdravý chlebík, ktorý chutí výborne aj samotný, prípadne ako príloha. Tento ľahký recept máte hotový za hodinu a nepotrebuje ani miesiť.

Potrebujete:

  • 1 šálka plus 2 polievkové lyžice ovsených vločiek
  • 1 a 1/3 šálky bielej celozrnnej múky
  • 1 šálka univerzálnej múky
  • 2 a ¼ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 a ¼ čajovej lyžičky soli
  • 1 malý pohár obyčajného bieleho jogurtu
  • 1 veľké vajce
  • ¼ šálky repkového oleja
  • ¼ šálky plus 1 polievková lyžica medu
  • ¾ šálky mlieka

Ako pripraviť rýchly ovsený chlieb s medom?

Predhrejte rúru na 190 °C. Vymastite formu na chlieb a vysypte 1 lyžicou ovsených vločiek tak, aby boli na dne aj po stranách.

Vo veľkej mise zmiešajte bielu celozrnnú múku, univerzálnu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.

V samostatnej miske vidličkou rozšľahajte 1 šálku ovsa, jogurt, vajce, olej a ¼ šálky medu. Pridajte mlieko. Potom jogurtovú zmes jemne vmiešajte do múčnej zmesi, kým nie je dôkladne premiešaná. Nalejte cesto do formy na pečenie.

Pečte v strede rúry, kým chlieb nebude zhora zlatohnedý – otestujte špáradlom. Trvá to zvyčajne 30 až 45 minút. Vyberte z rúry a položte formu na mriežku. Kým je chlieb ešte teplý, jemne ho potrite 1 lyžicou medu a posypete 1 lyžicou ovsa. Nechajte mierne vychladnúť a podávajte ešte teplý.

domáci ovsený chlieb bez droždia
Zdroj: istock.com

Rýchle žemle bez droždia

Aj tento recept je rýchly, ľahký a chutný. Môžete si pripraviť rožteky alebo žemle podľa veľkosti, ktorá je pre vás najvhodnejšia a netreba ich ani krájať.

Potrebujete:

  • 5 lyžičiek prášku do pečiva
  • 2 lyžičky soli
  • 2 šálky obyčajného jogurtu
  • 1 šálka olivového oleja alebo iného oleja
  • 2 čajové lyžičky cukru, voliteľné
  • 5 šálok univerzálnej múky
  • ½ až 1 šálku celozrnnej múky
  • 1 žĺtok

Ako si rýchle žemle pripravíte?

Predhrejte rúru na 190 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie a odložte bokom. Vo veľkej mise zmiešajte prášok do pečiva, jogurt, olivový olej, soľ a cukor. Zmiešajte obe múky a postupne ich pridávajte do vlhkej zmesi. Mieste, až kým nebudete mať nelepivé cesto. Cesto tvarujte do žemličiek a ukladajte ich na plech. Žĺtka dobre rozšľahajte a pomocou štetca nimi natrite vrch bochníkov. Pečte asi 20 minút, dozlatista.

domáce žemle bez droždia
Zdroj: shutterstock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com, shutterstock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.