Ako správne zmraziť mrkvu, aby ste zachovali jej chuť a živiny
Nákup zeleniny či ovocia vo veľkom a jeho spracovanie na zimu nám pomôže ušetriť peniaze – navyše, máme stále po ruke potrebné prísady do jedál. Samozrejme, ešte viac ušetríme, ak máme vlastné plodiny. Pozrime sa na to, ako uchovať mrkvu tak, aby sme ju mohli používať počas celej zimy do varenia či pečenia.
Čerstvá mrkva pri dobrom skladovaní na chladnom a tmavom mieste vydrží niekoľko týždňov. Ak ju chceme uskladniť na ešte dlhší čas – na celé mesiace, najlepším spôsobom, ktorý zachováva chuť a výživové hodnoty mrkvy, je zmrazenie.
Ako zmraziť mrkvu
Ak vám napadne mrkvu jednoducho vložiť do mraziaceho vrecka a uložiť do mrazničky, nerobte to, poznáme omnoho lepší spôsob. Keď chcete zachovať jej chuť, textúru a živiny, mrkvu najskôr blanšírujte. Blanšírovanie chráni aj nádhernú farbu mrkvy, takže v jedlách bude stále žiarivá a nie mdlá.
Mrkvu očistite a nakrájajte
Odrežte vňať a konce mrkvy. Mrkvu očistite pomocou škrabky na zeleninu a nakrájajte priečne na kolieska, prípadne na kocky. Ak je mrkva veľmi hrubá, pred krájaním na kolieska ju pozdĺžne rozpoľte.
Blanšírujte
Vodu vo veľkom hrnci priveďte do varu. Veľkú misku naplňte ľadovou vodou. Mrkvu blanšírujte 3 až 5 minút vo vriacej vode – v závislosti od jej veľkosti. Potom ju vyberte a hneď ponorte do ľadovej vody, aby ste zastavili proces varenia. Nakoniec mrkvu osušte papierovými utierkami – pred zmrazením by mala byť čo najsuchšia.
Zmrazte na plechu
Vychladnutú a osušenú mrkvu rozložte v jednej vrstve na plech (alebo inú plochú nádobu) a nechajte zmraziť asi na 5 hodín.
Zmrazené kolieska mrkvy preložte do uzatvárateľných plastových vreciek
Zmrazenú mrkvu premiestnite do jedného alebo viacerých uzatvárateľných plastových vrecúšok vhodných na mrazenie, označte ich dátumom. Takto zmrazená mrkva vydrží až jeden rok.
Ako používať mrazenú mrkvu v receptoch
Keď máte v mrazničke mrkvu, znamená to, že máte vždy po ruke nielen ľahkú prílohu, ale aj zdravú a chutnú prísadu do mnohých receptov. Mrazenú mrkvu môžete použiť priamo z mrazničky a pridať ju do polievok, duseného mäsa, soté, akýchkoľvek varených zeleninových receptov a jedál z jedného hrnca.
Je vhodná na varenie, restovanie, dusenie, prípravu v mikrovlnnej rúre bez rozmrazovania. Keďže ste ju blanšírovali, uvarí sa rýchlejšie ako zvyčajne. Nehodí sa však do šalátov a iných surových jedál, pretože nebude mať chrumkavú štruktúru čerstvej mrkvy.
Zeleninu a ovocie mrazte vždy na vrchole zrelosti (nie prezreté) a hneď, keď už viete, že plody nestihnete inak použiť.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre