Netradičné hubové recepty: Lístkový koláč a jedinečná sekaná
Máte radi jedlá z húb? Vyskúšajte niečo nové. Huby sú skvelou plnkou slaného koláča. Okrem lesných môžete vyskúšať aj shiitake alebo kuriatka. Alebo z nich spravte sekanú, ktorá chutí teplá i studená.
Hubový koláč v lístkovom ceste
Potrebujete:
2 polievkové lyžice olivového oleja
150 g nakrájanej cibule
125 g húb (akýkoľvek druh), nakrájané na plátky – samozrejme, sušené nechajte najskôr napučať vo vode
50 g drobných šampiňónov, nakrájaných nadrobno
350 ml vývaru
4 lyžice sójovej omáčky
1 lyžica octu balsamico
1 stredná mrkva, nakrájaná na kocky
2 polievkové lyžice hladkej múky
1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
250 g lístkového cesta
1 vajce
1 polievková lyžica vody
Ako na to?
Rúru predhrejeme na 180 °C. Na panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľu a huby. Podusíme. Pridáme mrkvu nakrájanú na kocky a zeleninový vývar. Premiešame, privedieme do varu a varíme 8 až 10 minút.
Pridáme sójovú, balsamico a múku. Premiešame, varíme asi 1 až 2 minúty, kým nevznikne hustejšia hmota. Odstavíme a primiešame tymian.
Formu na koláč vystelieme polovicou lístkového cesta, aj po okrajoch. Dnu vlejeme hubovú omáčku. Zakryjeme druhou časťou lístkového cesta, prebytočné cesto orežeme.
V malej miske rozšľaháme vajíčko a vodu. Zmesou natrieme koláč. Pečieme v predhriatej rúre 40 minút alebo kým nebude cesto zlaté a nafúknuté.
Sekaná s hubami
Potrebujete:
900 g mletého hovädzieho mäsa
2 šálky strúhanky
450 g húb shiitake alebo lesných
1/2 žltej cibule nakrájanej na kocky
2 polievkové lyžice lisovaného alebo strúhaného cesnaku
2 vajcia
4 čajové lyžičky worčestrovej omáčky
1 lyžica talianskeho korenia
soľ a korenie podľa chuti
Ako na to?
Nasekajte najemno cibuľu, cesnak a huby, najlepšie v kuchynskom robote. Pridajte mleté hovädzie mäso, strúhanku, huby, vajcia a chuťové prísady a dôkladne premiešajte.
Z masy vytvarujte bochník rukou a vložte ho do vymasteného pekáča. Pečte 45 minút pri 180 stupňoch Celzia. Nechajte odstáť desať minút a môžete krájať. K sekanej vyskúšajte rôzne druhy omáčok alebo jogurtovo-cesnakový dresing.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre