hubové recepty
Zdroj: istock

Netradičné hubové recepty: Lístkový koláč a jedinečná sekaná

Máte radi jedlá z húb? Vyskúšajte niečo nové. Huby sú skvelou plnkou slaného koláča. Okrem lesných môžete vyskúšať aj shiitake alebo kuriatka. Alebo z nich spravte sekanú, ktorá chutí teplá i studená.

Hubový koláč v lístkovom ceste

Potrebujete:

2 polievkové lyžice olivového oleja
150 g nakrájanej cibule
125 g húb (akýkoľvek druh), nakrájané na plátky – samozrejme, sušené nechajte najskôr napučať vo vode
50 g drobných šampiňónov, nakrájaných nadrobno
350 ml vývaru
4 lyžice sójovej omáčky
1 lyžica octu balsamico
1 stredná mrkva, nakrájaná na kocky
2 polievkové lyžice hladkej múky
1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
250 g lístkového cesta
1 vajce
1 polievková lyžica vody

hubové recepty
Zdroj: istock

Ako na to?

Rúru predhrejeme na 180 °C. Na panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľu a huby. Podusíme. Pridáme mrkvu nakrájanú na kocky a zeleninový vývar. Premiešame, privedieme do varu a varíme 8 až 10 minút.
Pridáme sójovú, balsamico a múku. Premiešame, varíme asi 1 až 2 minúty, kým nevznikne hustejšia hmota. Odstavíme a primiešame tymian.

Formu na koláč vystelieme polovicou lístkového cesta, aj po okrajoch. Dnu vlejeme hubovú omáčku. Zakryjeme druhou časťou lístkového cesta, prebytočné cesto orežeme.

V malej miske rozšľaháme vajíčko a vodu. Zmesou natrieme koláč. Pečieme v predhriatej rúre 40 minút alebo kým nebude cesto zlaté a nafúknuté.

Sekaná s hubami

Potrebujete:

900 g mletého hovädzieho mäsa
2 šálky strúhanky
450 g húb shiitake alebo lesných
1/2 žltej cibule nakrájanej na kocky
2 polievkové lyžice lisovaného alebo strúhaného cesnaku
2 vajcia
4 čajové lyžičky worčestrovej omáčky
1 lyžica talianskeho korenia
soľ a korenie podľa chuti

hubové recepty
Zdroj: istock

Ako na to?

Nasekajte najemno cibuľu, cesnak a huby, najlepšie v kuchynskom robote. Pridajte mleté hovädzie mäso, strúhanku, huby, vajcia a chuťové prísady a dôkladne premiešajte.

Z masy vytvarujte bochník rukou a vložte ho do vymasteného pekáča. Pečte 45 minút pri 180 stupňoch Celzia. Nechajte odstáť desať minút a môžete krájať. K sekanej vyskúšajte rôzne druhy omáčok alebo jogurtovo-cesnakový dresing.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje