/ Recepty /

Netradičné hubové recepty: Lístkový koláč a jedinečná sekaná

hubové recepty
Zdroj: istock

Máte radi jedlá z húb? Vyskúšajte niečo nové. Huby sú skvelou plnkou slaného koláča. Okrem lesných môžete vyskúšať aj shiitake alebo kuriatka. Alebo z nich spravte sekanú, ktorá chutí teplá i studená.

Hubový koláč v lístkovom ceste

Potrebujete:

2 polievkové lyžice olivového oleja
150 g nakrájanej cibule
125 g húb (akýkoľvek druh), nakrájané na plátky – samozrejme, sušené nechajte najskôr napučať vo vode
50 g drobných šampiňónov, nakrájaných nadrobno
350 ml vývaru
4 lyžice sójovej omáčky
1 lyžica octu balsamico
1 stredná mrkva, nakrájaná na kocky
2 polievkové lyžice hladkej múky
1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
250 g lístkového cesta
1 vajce
1 polievková lyžica vody

hubové recepty
Zdroj: istock

Ako na to?

Rúru predhrejeme na 180 °C. Na panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľu a huby. Podusíme. Pridáme mrkvu nakrájanú na kocky a zeleninový vývar. Premiešame, privedieme do varu a varíme 8 až 10 minút.
Pridáme sójovú, balsamico a múku. Premiešame, varíme asi 1 až 2 minúty, kým nevznikne hustejšia hmota. Odstavíme a primiešame tymian.

Formu na koláč vystelieme polovicou lístkového cesta, aj po okrajoch. Dnu vlejeme hubovú omáčku. Zakryjeme druhou časťou lístkového cesta, prebytočné cesto orežeme.

V malej miske rozšľaháme vajíčko a vodu. Zmesou natrieme koláč. Pečieme v predhriatej rúre 40 minút alebo kým nebude cesto zlaté a nafúknuté.

Sekaná s hubami

Potrebujete:

900 g mletého hovädzieho mäsa
2 šálky strúhanky
450 g húb shiitake alebo lesných
1/2 žltej cibule nakrájanej na kocky
2 polievkové lyžice lisovaného alebo strúhaného cesnaku
2 vajcia
4 čajové lyžičky worčestrovej omáčky
1 lyžica talianskeho korenia
soľ a korenie podľa chuti

hubové recepty
Zdroj: istock

Ako na to?

Nasekajte najemno cibuľu, cesnak a huby, najlepšie v kuchynskom robote. Pridajte mleté hovädzie mäso, strúhanku, huby, vajcia a chuťové prísady a dôkladne premiešajte.

Z masy vytvarujte bochník rukou a vložte ho do vymasteného pekáča. Pečte 45 minút pri 180 stupňoch Celzia. Nechajte odstáť desať minút a môžete krájať. K sekanej vyskúšajte rôzne druhy omáčok alebo jogurtovo-cesnakový dresing.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.