image 46992 25 v1

Jahodový zákusok s pudingom a orechovou piškótou

Výborný zákusok s jahodovým pudingom a penou na orechovej piškóte.

Ingrediencie

plech (30 x 40 cm)

Piškóta:

4 vajcia
6 PL kryštálového cukru
štipka soli
100 g mletých orechov
60 g polohrubej múky
nastrúhaná citrónová kôra z 1 citróna

Pudingová vrstva:

600 ml mlieka
6 Pl kryštálového cukru
2 jahodové pudingy
2 kopcovité PL kyslej smotany

Jahodová pena:

400 g jahôd
500 ml šľahačkovej smotany
6 PL kryštálového cukru
15 g želatíny v prášku

Okrem toho:

na ozdobu

250 ml šľahačkovej smotany
1-2 PL práškového cukru (podľa vlastnej chuti, cukor možno úplné vynechať)
čerstvé jahody

Postup

Upečieme najprv piškótu. Bielka šľaháme so štipkou soli. Postupne pridávame cukor a šľaháme, kým nie sú bielka biele a metličky nezanechávajú stopy. Pridáme žĺtka a zašľaháme. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec vmiešame mleté orechy zmiešané s múkou.

Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 15 minút.

Necháme vychladnúť, a potom stiahneme z piškóty papier a vrátime spať do plechu.

Ja som použila nastaviteľný plech s rozmerom 25 x 30 cm. Môžete použiť rovnaký plech, v ktorom sa piškóta piekla, ale jednotlivé vrstvy zákusku nebudú také vysoké.

Uvaríme puding. V mlieku rozšľaháme 2 práškové pudingy a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Keď začne hustnúť, pridáme cukor a krátko puding povaríme za stáleho miešania. Do horúceho primiešame kyslú smotanu. Dobre premiešame a prelejeme puding na pripravenú piškótu.

Želatínu zalejeme 6 PL studenej vody a necháme napučať. Jahody umyjeme a očistíme od stoniek. Prekrojíme na menšie kúsky, pridáme cukor a ponorným mixérom rozmixujme. Šľahačku vyšľaháme dotuha. Želatínu za občasného premiešania zahrievame na miernom ohni.

Keď je už roztopená pridáme asi 100 ml stavy z rozmixovaných jahôd. Premiešame a vlejeme spať do rozmixovaných jahôd a opäť celé premixujeme, aby sa želatína dostala všade. Do vyšľahanej šľahačky pomaly vmiešame jahodovo-želatínovú zmes a prešľaháme, kým sa obe hmoty nespoja. Nalejeme na vychladnutý puding a odložíme do chladničky zachladiť na minimálne 3 hodiny. Pred podávaním ozdobíme vyšľahanou šľahačkovou smotanou a čerstvými jahodami.

Dobrú chuť 🙂

http://adkas-tastyfood.blogspot.sk

  1. zuzu says:

    nádherný koláč a aj chuťovo je senzačný … len mám problém že sa mi pri krájaní časti koláča hlavne v pudingovej časti lepia na čepeľ a tak sa mi koláč trhá a nevyzerá to vôbec dobre … viete mi poradiť čím to mám krájať, alebo aký trik na nôž aby to šlo hladko a aby to vyzeralo ako na obrázku ?

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.