Jahodový zákusok s pudingom a orechovou piškótou
Výborný zákusok s jahodovým pudingom a penou na orechovej piškóte.
Ingrediencie
plech (30 x 40 cm)
Piškóta:
4 vajcia
6 PL kryštálového cukru
štipka soli
100 g mletých orechov
60 g polohrubej múky
nastrúhaná citrónová kôra z 1 citróna
Pudingová vrstva:
600 ml mlieka
6 Pl kryštálového cukru
2 jahodové pudingy
2 kopcovité PL kyslej smotany
Jahodová pena:
400 g jahôd
500 ml šľahačkovej smotany
6 PL kryštálového cukru
15 g želatíny v prášku
Okrem toho:
na ozdobu
250 ml šľahačkovej smotany
1-2 PL práškového cukru (podľa vlastnej chuti, cukor možno úplné vynechať)
čerstvé jahody
Postup
Upečieme najprv piškótu. Bielka šľaháme so štipkou soli. Postupne pridávame cukor a šľaháme, kým nie sú bielka biele a metličky nezanechávajú stopy. Pridáme žĺtka a zašľaháme. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec vmiešame mleté orechy zmiešané s múkou.
Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 15 minút.
Necháme vychladnúť, a potom stiahneme z piškóty papier a vrátime spať do plechu.
Ja som použila nastaviteľný plech s rozmerom 25 x 30 cm. Môžete použiť rovnaký plech, v ktorom sa piškóta piekla, ale jednotlivé vrstvy zákusku nebudú také vysoké.
Uvaríme puding. V mlieku rozšľaháme 2 práškové pudingy a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Keď začne hustnúť, pridáme cukor a krátko puding povaríme za stáleho miešania. Do horúceho primiešame kyslú smotanu. Dobre premiešame a prelejeme puding na pripravenú piškótu.
Želatínu zalejeme 6 PL studenej vody a necháme napučať. Jahody umyjeme a očistíme od stoniek. Prekrojíme na menšie kúsky, pridáme cukor a ponorným mixérom rozmixujme. Šľahačku vyšľaháme dotuha. Želatínu za občasného premiešania zahrievame na miernom ohni.
Keď je už roztopená pridáme asi 100 ml stavy z rozmixovaných jahôd. Premiešame a vlejeme spať do rozmixovaných jahôd a opäť celé premixujeme, aby sa želatína dostala všade. Do vyšľahanej šľahačky pomaly vmiešame jahodovo-želatínovú zmes a prešľaháme, kým sa obe hmoty nespoja. Nalejeme na vychladnutý puding a odložíme do chladničky zachladiť na minimálne 3 hodiny. Pred podávaním ozdobíme vyšľahanou šľahačkovou smotanou a čerstvými jahodami.
Dobrú chuť 🙂
nádherný koláč a aj chuťovo je senzačný … len mám problém že sa mi pri krájaní časti koláča hlavne v pudingovej časti lepia na čepeľ a tak sa mi koláč trhá a nevyzerá to vôbec dobre … viete mi poradiť čím to mám krájať, alebo aký trik na nôž aby to šlo hladko a aby to vyzeralo ako na obrázku ?