/ Recepty /

Jahodový zákusok s pudingom a orechovou piškótou

image 46992 25 v1

Výborný zákusok s jahodovým pudingom a penou na orechovej piškóte.

Ingrediencie

plech (30 x 40 cm)

Piškóta:

4 vajcia
6 PL kryštálového cukru
štipka soli
100 g mletých orechov
60 g polohrubej múky
nastrúhaná citrónová kôra z 1 citróna

Pudingová vrstva:

600 ml mlieka
6 Pl kryštálového cukru
2 jahodové pudingy
2 kopcovité PL kyslej smotany

Jahodová pena:

400 g jahôd
500 ml šľahačkovej smotany
6 PL kryštálového cukru
15 g želatíny v prášku

Okrem toho:

na ozdobu

250 ml šľahačkovej smotany
1-2 PL práškového cukru (podľa vlastnej chuti, cukor možno úplné vynechať)
čerstvé jahody

Postup

Upečieme najprv piškótu. Bielka šľaháme so štipkou soli. Postupne pridávame cukor a šľaháme, kým nie sú bielka biele a metličky nezanechávajú stopy. Pridáme žĺtka a zašľaháme. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec vmiešame mleté orechy zmiešané s múkou.

Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 15 minút.

Necháme vychladnúť, a potom stiahneme z piškóty papier a vrátime spať do plechu.

Ja som použila nastaviteľný plech s rozmerom 25 x 30 cm. Môžete použiť rovnaký plech, v ktorom sa piškóta piekla, ale jednotlivé vrstvy zákusku nebudú také vysoké.

Uvaríme puding. V mlieku rozšľaháme 2 práškové pudingy a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Keď začne hustnúť, pridáme cukor a krátko puding povaríme za stáleho miešania. Do horúceho primiešame kyslú smotanu. Dobre premiešame a prelejeme puding na pripravenú piškótu.

Želatínu zalejeme 6 PL studenej vody a necháme napučať. Jahody umyjeme a očistíme od stoniek. Prekrojíme na menšie kúsky, pridáme cukor a ponorným mixérom rozmixujme. Šľahačku vyšľaháme dotuha. Želatínu za občasného premiešania zahrievame na miernom ohni.

Keď je už roztopená pridáme asi 100 ml stavy z rozmixovaných jahôd. Premiešame a vlejeme spať do rozmixovaných jahôd a opäť celé premixujeme, aby sa želatína dostala všade. Do vyšľahanej šľahačky pomaly vmiešame jahodovo-želatínovú zmes a prešľaháme, kým sa obe hmoty nespoja. Nalejeme na vychladnutý puding a odložíme do chladničky zachladiť na minimálne 3 hodiny. Pred podávaním ozdobíme vyšľahanou šľahačkovou smotanou a čerstvými jahodami.

Dobrú chuť 🙂

http://adkas-tastyfood.blogspot.sk

Komentáre

  1. nádherný koláč a aj chuťovo je senzačný … len mám problém že sa mi pri krájaní časti koláča hlavne v pudingovej časti lepia na čepeľ a tak sa mi koláč trhá a nevyzerá to vôbec dobre … viete mi poradiť čím to mám krájať, alebo aký trik na nôž aby to šlo hladko a aby to vyzeralo ako na obrázku ?

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.