Lokálny mäsiar Jozef Hlísta
Galéria (13) Zdroj: Miro Pochyba

Mäsiar Jožko prezradil svoj tajný recept: Takto si vyrobíte tú najchutnejšiu domácu klobásu!

Vyrobiť chutnú klobásu je malé umenie. Nejde len o správnu a vyváženú chuť jednotlivých ingrediencií, ale aj o samotný poctivý proces ich výroby. Ako teda vyrobiť tie najlepšie domáce klobásky? Opýtali sme sa na to lokálneho mäsiara Jozefa Hlístu, ktorý sa spolu so svojím otcom venuje výrobe zabíjačkových špecialít už dlhé roky.

Recept od mäsiara Jožka: Jemne pikantné domáce klobásky

Budete potrebovať na 1 kg mäsa

  • 1 kg bravčového mäsa (60 % bravčová lopatka a 40 % bravčový bôčik)
  • 5 g pretlačeného cesnaku
  • 20 g soli
  • 20 g sladkej mletej papriky
  • 7 g pálivej mletej papriky
  • 5 g mletej rasce
  • 1/10 lyžice cukru (nemusí byť)

Postup, ako si vyrobiť domáce klobásy

1.

Mletie mäsa na klobásy
Pomeľte mäso na hrúbku 6 mm. Ideálna kombinácia je 60 % bravčového mäsa, prípadne spolu s divinou, a 40 % bravčového bôčiku. | Zdroj: Miro Pochyba

2.

Príprava mäsovej zmesi na klobásy
Do pomletého mäsa pridajte všetky ingrediencie, ktoré udávame v recepte. V prípade, že chcete pikantnejšie klobásky, uberte 5 g sladkej papriky a pridajte ich ku gramáži pálivej papriky. | Zdroj: Miro Pochyba

3.

Naplnenie zmesi do nadievačky
Následne dobre premiešajte a zmes naplňte do nadievačky. | Zdroj: Miro Pochyba

4.

Navliekanie črievka na nadstavec nadievačky
Bravčové črievko vyberte zo slaného nálevu a navlečte na nadstavec nadievačky. Vzduchové bubliny prepichujte nožom a… | Zdroj: Miro Pochyba

5.

Nadievanie pripravenej zmesi do čriev
… pripravenú zmes môžete začať nadievať do čriev. Prstami regulujte množstvo mäsovej zmesi, ktoré plníte do čreva. | Zdroj: Miro Pochyba

6.

Formovanie klobás
Keď máte črevo ponadievané, v 15 až 20 cm vzdialenostiach črevo skrúťte a vzniknú vám klobásky. | Zdroj: Miro Pochyba

7.

Zavesenie surových klobás na palice
Surové klobásky zaveste na lieskové palice tak, aby sa vzájomne nedotýkali, nechajte chvíľu postáť na vzduchu a dajte do udiarne najskôr na hodinku zohriať na teplotu 40 °C. | Zdroj: Miro Pochyba

8.

Údenie klobás studeným dymom
Až potom začnite údiť studeným dymom z bukových pilín. Ideálne od rána do večera dva dni. | Zdroj: Miro Pochyba

Domáca zabíjačka a legislatíva

Zabíjačku treba ohlásiť

Aj zabíjačka má svoje pravidlá, ktoré upravuje zákon. Ohlásiť je potrebné každú zabíjačku, a to na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS). Postupy ohlasovania sa však trošku líšia. Zabíjačka musí byť ohlásená aspoň deň vopred do 15:00. V prípade nedodržania tejto povinnosti vám hrozí pokuta do výšky 1 000 eur.

Na čo slúži celý legislatívny proces?

Celý legislatívny proces slúži najmä na ochranu zdravia ľudí pred možným nakazením rôznymi chorobami. V prípade ošípaných by sa mali dodržať požiadavky na vyšetrenie trichinely. Nie je nutné, aby vzorku odoberal lekár, môže to spraviť aj chovateľ. Odobratú vzorku treba dôkladne zabaliť a uchovať v chlade. Doručiť ju môžete spoločne so sprievodným listom buď osobne, alebo kuriérom do príslušnej RVPS či na iné miesto zberu vzoriek. V prípade, že potrebujete detailné informácie, neváhajte kontaktovať RVPS, kde vám odborníci všetko potrebné vysvetlia.

Keď si kupujem len polovicu prasaťa

Celý legislatívny proces sa týka len samotného chovateľa a mäsiara, od ktorého si kupujete už porazené prasa, buď celé, alebo len polovicu.

Text: Jana Komadelová, Jozef Hlísta
Foto: Miro Pochyba

  1. Jozef says:

    Pri elektrických pílach sa tiež používa olej na mazanie reťazí. Takže ten argument je hlúposť.

  2. Vladimír says:

    Legislatíva slúži iba na jedno, odradiť ľudí od domáceho chovu a čo najviac im znepríjemniť život,len aby sa reťazce nažrali. Všetko je zavádzané za účelom spotreby. Za chvíľu zakážu aj domáce pekárne, len aby ľudia nič nechávali, nepestovali a kupovali hnoj v supermarketoch. Ani komunisti neriešili takéto kraviny. Ani gazda nie je tak sprostý, aby jedol choré prasa. A ak niekto predáva, ten nech má povinnosť ohlasovať.

  3. pepo says:

    Ak niekto nechce mať drevo na údenie aj keď s minimálnou prímesou syntetického oleja, môže si ho narezať na cirkulári alebo na tento účel vyhradiť zvlášť novú pílu a na mazanie reťaze použiť slnečnicový olej. K údeniu iba toľko: neúdiť drevom s duba, orecha, s kôstkovín a najmä nie slivkovým. To obsahuje veľa dechtu, nemá peknú arómu a klobásy sú čierne a majú štipľavú príchuť. Najlepšie je dobre vysušené zdravé drevo z buka alebo jaseňa a bez kôry.

  4. Marián says:

    Udiť ,len čerešnou alebo visňou.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.