Tipy a triky pri výrobe domácich klobás a recept, ktorý sa oplatí skúsiť
Mäsiar Jozef Hlísta vám prezradí niekoľko užitočných tipov a trikov, ktoré oceníte pri príprave domácich klobás a na inšpiráciu pridá aj osvedčený recept.
Jemne pikantné domáce klobásky
Čo budete potrebovať na 1 kg mäsa:
- 1 kg bravčového mäsa (60 % bravčová lopatka a 40 % bravčový bôčik)
- 5 g pretlačeného cesnaku
- 20 g soli
- 20 g sladkej mletej papriky
- 7 g pálivej mletej papriky
- 5 g mletej rasce
- 1/10 lyžice cukru (nemusí byť)
Ako postupovať pri príprave klobás
Pomeľte mäso na hrúbku 6 mm. Ideálna kombinácia je 60 % bravčového mäsa, prípadne spolu s divinou, a 40 % bravčového bôčika.
Do pomletého mäsa pridajte všetky ingrediencie, ktoré udávame v recepte. V prípade, že chcete pikantnejšie klobásky, uberte 5 g sladkej papriky a pridajte ich ku gramáži pálivej papriky. Následne dobre premiešajte a zmes naplňte do nadievačky.
Bravčové črievko vyberte zo slaného nálevu a navlečte na nadstavec nadievačky. Vzduchové bubliny prepichujte nožom a pripravenú zmes môžete začať nadievať do čriev. Prstami regulujte množstvo mäsovej zmesi, ktoré plníte do čreva. Keď máte črevo ponadievané, v 15 až 20 cm vzdialenostiach črevo skrúťte a vzniknú vám klobásky. Surové klobásky zaveste na lieskové palice tak, aby sa vzájomne nedotýkali, nechajte chvíľu postáť na vzduchu a dajte do udiarne najskôr na hodinku zohriať na teplotu 40 °C. Až potom začnite údiť studeným dymom z bukových pilín. Ideálne od rána do večera dva dni.
Tipy a triky pri príprave domácich klobás
- Mäso na klobásy musí mať správny podiel tuku, inak budú priveľmi suché.
- Veľmi dôležitý je aj výber nadstavca na mlynček. Keď sú otvory príliš malé, klobásy budú veľmi mäkké. Pri väčších otvoroch zas nebudú mať správnu konzistenciu.
- Zmes nedávajte do čriev veľmi navoľno. Nebojte sa ju stlačiť, pretože inak sa vám budú klobásky pri krájaní rozpadať.
Text: Jana Komadelová, Jozef Hlísta
Foto: shutterstock.com, Jozef Hlísta
Zdroj: Časopis Urob si sám
Komentáre