Domáce klobásy
Zdroj: shutterstock.com

Tipy a triky pri výrobe domácich klobás a recept, ktorý sa oplatí skúsiť

Mäsiar Jozef Hlísta vám prezradí niekoľko užitočných tipov a trikov, ktoré oceníte pri príprave domácich klobás a na inšpiráciu pridá aj osvedčený recept.

Jemne pikantné domáce klobásky

Čo budete potrebovať na 1 kg mäsa:

  • 1 kg bravčového mäsa (60 % bravčová lopatka a 40 % bravčový bôčik)
  • 5 g pretlačeného cesnaku
  • 20 g soli
  • 20 g sladkej mletej papriky
  • 7 g pálivej mletej papriky
  • 5 g mletej rasce
  • 1/10 lyžice cukru (nemusí byť)

Ako postupovať pri príprave klobás

Pomeľte mäso na hrúbku 6 mm. Ideálna kombinácia je 60 % bravčového mäsa, prípadne spolu s divinou, a 40 % bravčového bôčika.

Výroba klobás
Zdroj: Jozef Hlísta

Do pomletého mäsa pridajte všetky ingrediencie, ktoré udávame v recepte. V prípade, že chcete pikantnejšie klobásky, uberte 5 g sladkej papriky a pridajte ich ku gramáži pálivej papriky. Následne dobre premiešajte a zmes naplňte do nadievačky.

Bravčové črievko vyberte zo slaného nálevu a navlečte na nadstavec nadievačky. Vzduchové bubliny prepichujte nožom a pripravenú zmes môžete začať nadievať do čriev. Prstami regulujte množstvo mäsovej zmesi, ktoré plníte do čreva. Keď máte črevo ponadievané, v 15 až 20 cm vzdialenostiach črevo skrúťte a vzniknú vám klobásky. Surové klobásky zaveste na lieskové palice tak, aby sa vzájomne nedotýkali, nechajte chvíľu postáť na vzduchu a dajte do udiarne najskôr na hodinku zohriať na teplotu 40 °C. Až potom začnite údiť studeným dymom z bukových pilín. Ideálne od rána do večera dva dni.

Domáce klobásy
Zdroj: shutterstock.com

Tipy a triky pri príprave domácich klobás

  • Mäso na klobásy musí mať správny podiel tuku, inak budú priveľmi suché.
  • Veľmi dôležitý je aj výber nadstavca na mlynček. Keď sú otvory príliš malé, klobásy budú veľmi mäkké. Pri väčších otvoroch zas nebudú mať správnu konzistenciu.
  • Zmes nedávajte do čriev veľmi navoľno. Nebojte sa ju stlačiť, pretože inak sa vám budú klobásky pri krájaní rozpadať.

Text: Jana Komadelová, Jozef Hlísta
Foto: shutterstock.com, Jozef Hlísta
Zdroj: Časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje