/ Recepty /

Konfitované kačacie stehná s bylinkami

image 38318 25 v1

Kačacie mäso sa v našej kuchyni využíva relatívne málo. Príležitostne si ho však pokojne môžeme dovoliť. Najmä, ak prílohou bude ľahko stráviteľná a nekalorická tekvica.

UROB SI SÁM

Kačka

SPOLU: 17 €
PRE: 4 osoby
ČAS PRÍPRAVY: 5 hodín
NÁROČNOSŤ:+++

KONTROLNÝ ZOZNAM

KAČKA S TEKVICOU 17 €

• kačacie stehná (5 €/kg)
• tekvica hokkaido (0,89 €/kg)
• kačací vývar
• kačacia masť
• cesnak, soľ, korenie
• olivový olej
• červené víno
• bylinky podľa chuti
• rozmarín, tymian, petržlenová vňať

POSTUP

1. ZÁLIEVKA
Najprv si z byliniek, cesnaku a olivového oleja urobíme zálievku. 

2. V MAŽIARIKU
Bylinky pokrájame nadrobno a v mažiariku ich podrvíme a rozmiešame s olejom. 

3. OPRAŽENIE
Stehná sú na kačke najchutnejšie, lebo sú šťavnaté. Na masti ich prudko osmažíme dozlata z oboch strán. Potom ich podlejeme vývarom a pomaly dolievame víno. 

4. KONFITOVANIE
Stehná by mali byť ponorené čo najviac v tuku; aby šlo o konfitovanie, masťou by sme šetriť nemali. Poslednú hodinu pred dopečením potierame stehná zálievkou. 

5. TEKVIČKA
Kačku pečieme veľmi pomaly na 130 °C 4 až 5 hodín. Pyré urobíme tak, že tekvicu hokkaido rozrežeme, vydlabeme z nej vnútro. 

6. UPEČENÉ
Naporciujeme ju na mesiačiky, poukladáme na pekáč, osolíme a okoreníme. Mesiačiky dáme piecť pri 180 °C na asi 30 minút. 

7. PYRÉ
Potom tekvicu jednoducho popučíme ako zemiaky na pyré. Voilà, všetko máme hotové, ostáva len podávať a dobre si pochutiť. 

HOTOVO

DOBRÁ RADA

ČO JE TO KONFITOVANIE?
Ide o proces úpravy mäsa pomalým varením, resp. pečením v tuku pri nižších teplotách (120 – 130 °C). Dnes je tento spôsob pochádzajúci z Francúzska v móde, ale hádam si ešte spomeniete na to, ako naši prarodičia konzervovali mäso napríklad v bravčovej masti. Je to niečo podobné, hoci varili rýchlejšie. Konfitovanie trvá dlhšie. Je to síce módny, ale pre nás čiastočne tradičný spôsob varenia. Jednou z výhod konfitovania je, že potraviny sa zakonzervujú a mäso možno uskladniť bez straty kvality na niekoľko mesiacov. To hlavnou je, že mäso je mäkučké a šťavnaté a plné chuti.

Text a foto: Lucia Súkeníková
Zodpovedný redaktor: Stanislav Botur
Zdroj: časopis Urob si sám 12/2016 , JAGA GROUP, s.r.o.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Komentáre

  1. kaco, obvolaj rodinu, ci to tam na tom stole nelezi dajaky tvoj pribuzny… 😀

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.