Konfitované kačacie stehná s bylinkami
Kačacie mäso sa v našej kuchyni využíva relatívne málo. Príležitostne si ho však pokojne môžeme dovoliť. Najmä, ak prílohou bude ľahko stráviteľná a nekalorická tekvica.
Galéria
UROB SI SÁM
Kačka
SPOLU: 17 €
PRE: 4 osoby
ČAS PRÍPRAVY: 5 hodín
NÁROČNOSŤ:+++
KONTROLNÝ ZOZNAM
KAČKA S TEKVICOU 17 €
• kačacie stehná (5 €/kg)
• tekvica hokkaido (0,89 €/kg)
• kačací vývar
• kačacia masť
• cesnak, soľ, korenie
• olivový olej
• červené víno
• bylinky podľa chuti
• rozmarín, tymian, petržlenová vňať
POSTUP
1. ZÁLIEVKA
Najprv si z byliniek, cesnaku a olivového oleja urobíme zálievku.
2. V MAŽIARIKU
Bylinky pokrájame nadrobno a v mažiariku ich podrvíme a rozmiešame s olejom.
3. OPRAŽENIE
Stehná sú na kačke najchutnejšie, lebo sú šťavnaté. Na masti ich prudko osmažíme dozlata z oboch strán. Potom ich podlejeme vývarom a pomaly dolievame víno.
4. KONFITOVANIE
Stehná by mali byť ponorené čo najviac v tuku; aby šlo o konfitovanie, masťou by sme šetriť nemali. Poslednú hodinu pred dopečením potierame stehná zálievkou.
5. TEKVIČKA
Kačku pečieme veľmi pomaly na 130 °C 4 až 5 hodín. Pyré urobíme tak, že tekvicu hokkaido rozrežeme, vydlabeme z nej vnútro.
6. UPEČENÉ
Naporciujeme ju na mesiačiky, poukladáme na pekáč, osolíme a okoreníme. Mesiačiky dáme piecť pri 180 °C na asi 30 minút.
7. PYRÉ
Potom tekvicu jednoducho popučíme ako zemiaky na pyré. Voilà, všetko máme hotové, ostáva len podávať a dobre si pochutiť.
HOTOVO
DOBRÁ RADA
ČO JE TO KONFITOVANIE?
Ide o proces úpravy mäsa pomalým varením, resp. pečením v tuku pri nižších teplotách (120 – 130 °C). Dnes je tento spôsob pochádzajúci z Francúzska v móde, ale hádam si ešte spomeniete na to, ako naši prarodičia konzervovali mäso napríklad v bravčovej masti. Je to niečo podobné, hoci varili rýchlejšie. Konfitovanie trvá dlhšie. Je to síce módny, ale pre nás čiastočne tradičný spôsob varenia. Jednou z výhod konfitovania je, že potraviny sa zakonzervujú a mäso možno uskladniť bez straty kvality na niekoľko mesiacov. To hlavnou je, že mäso je mäkučké a šťavnaté a plné chuti.
Text a foto: Lucia Súkeníková
Zodpovedný redaktor: Stanislav Botur
Zdroj: časopis Urob si sám 12/2016 , JAGA GROUP, s.r.o.
kaco, obvolaj rodinu, ci to tam na tom stole nelezi dajaky tvoj pribuzny… 😀