/ Recepty /

Chutné malé tekvičky z kysnutého cesta

Chutné malé tekvičky z kysnutého cesta

Okrem toho, že tekvičky z kysnutého cesta pravdepodobne vyvolajú úsmev na tvári vašich najbližších, sú aj chuťovo výborné.

Ingrediencie:

stredne veľká maslová tekvica (ja som piekla dve, ale na tento recept to bolo veľa – viď obrázok)

Cesto:

5 šálok polohrubej múky (750 g)
3/4 šálky mlieka (180 ml)
1 šálka tekvicového pyré ( 250ml)
1/3 šálky hnedého cukru (60 ml)
1/3 šálky bieleho cukru (60 ml)
100 g masla
1 vajce
1 KL soli
zopár orechov (pekanových alebo vlašských) na stonky

kvások:

60 ml mlieka
14 g sušeného drozdia (2 balenia)
1 KL cukru

na potretie:

1 vajíčko (pred pečením)
asi 50 g masla rozpustiť (po upečení)

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Postup:

Najprv si pripravíme pyré z tekvice. Pyré si môžete pripraviť aj deň vopred. Ak si pripravíte väčšie množstvo, kľudne si ho môžeme nadávkovať do sáčkov a uskladniť v mrazničke. V prípade potreby použijeme rozmrazené pyré.

Tekvicu umyjeme, osušíme a rozpolíme. Lyžicou vyberieme jadierka a uložíme na plech. Pod tekvicu môžeme dať papier na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme do mäkka. Trvá to zhruba 50-60 minút. Po upečení tekvicu necháme vychladnúť. Šupka sa pekne oddeľuje. Dužinu dáme do misky a ponorným mixérom dobre rozmixujeme. Pyré mame hotové.

Mlieko, cukor a maslo za stáleho miešania zahrievame, kým sa cukor a maslo nerozpustí. Dáme bokom vychladiť. Z mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. Keď sa maslové mlieko ochladí, pridáme ho k pyré a miešame, kým sa hmoty spoja. Pridáme nakysnuté droždie, premiešame, pridáme vajce, premiešame. Nakoniec vmiešame varechou aj preosiatu, osolenú múku. Miešame s varechou, a keď cesto začne hustnúť, tak ho preložíme do mixéra a vypracujeme hladké, pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien misky. Môžeme miesiť aj ručne . Ak by sa nám cesto príliš lepilo, pridáme máličko múky. Vymiesene cesto preložíme do olejom potretej misky, prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste ho necháme kysnúť zhruba 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Nakysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme na dve polovice. Každú polovicu pokrájame na 15 rovnakých kúskov. Ja som pokrájala iba na 10, ale doporučujem menšie kúsky, krajšie vyniknú koláčiky.

Spracujeme do malých bochníkov. Bochníky ostrým nožom narežeme na 8 rovnakých časti, ale dávame pozor, aby sme stred neprerezali. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Opačným koncom varechy urobíme malú dierku a necháme ešte asi 30 minút podkysnúť. Opäť dierku zatlačíme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 12 minút, kým chytia jemne zlaúu farbu. Zbytočne ich nevysušujte. Po vybratí koláčikov z rúry potrieme roztopeným maslom (dostanú pekný lesk a krásne voňajú po masle), napicháme z narezaných jadierok orechov stonky a necháme úplné vychladnúť na papieri. Ak dávame dole z plechu ešte teplé koláčiky, môže sa stať, že sem-tam kúsok spodku ostane na papieri. Možno by bolo vhodné pred pečením potrieť papier slabou vrstvou oleja. Závisí to aj od kvality papiera na pečenie.

Dobrú chuť 🙂

www.adkas-tastyfood.blogspot.sk

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.