Marocká tekvicová polievka s granátovým jablkom a domácim indickým chlebom

Marocká tekvicová polievka s granátovým jablkom a domácim indickým chlebom

Recept na vynikajúcu marockú polievku z tekvice podávanú s domácim indickým chlebom „naan“.

Ingrediencie

1 hlavička cesnaku
2 PL kokosového oleja
1 červená paprika
1 maslová tekvica
1 ČL curry korenia
1 ČL údenej mletej papriky
1/2 ČL rímskej rasce
1/2 ČL škorice
1/2 ČL mletej kajenskej papriky
1/2 ČL čerstvého tymianu
1 veľká plechovka kokosového mlieka
2 šálky zeleninového vývaru
100 g syru Feta
soľ, korenie na dochutenie
čerstvý koriander, pistácie a granátové jablko

Kokosovo zázvorový krém :

1/2 šálky kokosového mlieka
1-2 PL čerstvého nastrúhaného zázvoru

Postup:

Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Na plech vystlaný papierom na pečenie si položíme pokrájanú tekvicu a hlavičku cesnaku, ktorej sme odrezali kúsok vrchnej časti tak, aby sa odokryli jednotlivé strúčiky cesnaku. Pokvapkáme olivovým olejom a pečieme do zmäknutia tekvice a cesnaku cca 20minút. Necháme vychladnúť a potom cesnak vytlačíme zo šupky a takisto aj tekvicu zbavíme šupiek.

V hrnci si rozpálime kokosový olej, pridáme nakrájanú červenú papriku a chvíľu restujeme. Pridáme korenie, opäť chvíli restujeme, kým korenie nezačne voňať . Potom pridáme tekvicu s cesnakom, zalejeme kokosovým mliekom, vývarom, dochutíme soľou a korením, privedieme k varu a povaríme cca 10 minút.

Kým sa polievka varí, pripravíme si kokosovo zázvorový krém. Do kokosového mlieka si vytlačíme šťavu z nastrúhaného zázvoru a odložíme do chladu.

Do polievky nakoniec pridáme syr Feta, necháme rozpustiť a nakoniec celú polievku rozmixujeme na hladký krém.

Podávame preliate kokosovo zázvorovým krémom a posypané čerstvým koriandrom, pistáciami a zrniečkami granátového jablka. Ideálne sa k tejto polievke hodí indický chlieb „Naan“, ktorý si pripravíme nasledovne:

Domáci indický chlieb „Naan“

Ingrediencie:

4 šálky hladkej múky
1/4 ČL soli
1 1/2 ČL prášku do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
1 PL cukru
1/4 šálky teplej vody
3/4 ČL sušeného droždia
3/4 šálky teplého mlieka
1 šálka gréckeho jogurtu
roztopené maslo na potieranie

V teplej vode si rozpustíme cukor a pridáme droždie. Premiešame a necháme postáť 10 minút.

Potom pridáme všetky ostatné suroviny a miesime len do vtedy, kým sa suroviny nespoja v hladké cesto. Cesto bude trochu lepkavé, ale to nevadí. Prikryjeme ho utierkou a necháme postáť na teplom mieste 1 hodinu.

Potom si cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí, z každej vytvoríme guľu ,ktorú si vyvaľkáme, alebo rukami vyťahujeme do tvaru placky. Rozpálime si panvicu, naan potrieme roztopeným maslom a za každej strany ho pečieme asi 1-2 minúty, kým sa nevytvoria bublinky. Hotový naan môžeme posypať čerstvým koriandrom alebo potrieť cesnakom, ale nám najlepšie chutil čistý. Podávame ihneď, ešte kým je teplý.

Dulce-de-leche.eu

  1. marcel says:

    tak na to treba uz len veeela tekvice 🙂 http://hefty.sk/image/tekvicovy-privarok-cely-rok nech sa to podari, dobru chut!

  2. peder says:

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.