Marocká tekvicová polievka s granátovým jablkom a domácim indickým chlebom
Recept na vynikajúcu marockú polievku z tekvice podávanú s domácim indickým chlebom „naan“.
Ingrediencie
1 hlavička cesnaku
2 PL kokosového oleja
1 červená paprika
1 maslová tekvica
1 ČL curry korenia
1 ČL údenej mletej papriky
1/2 ČL rímskej rasce
1/2 ČL škorice
1/2 ČL mletej kajenskej papriky
1/2 ČL čerstvého tymianu
1 veľká plechovka kokosového mlieka
2 šálky zeleninového vývaru
100 g syru Feta
soľ, korenie na dochutenie
čerstvý koriander, pistácie a granátové jablko
Kokosovo zázvorový krém :
1/2 šálky kokosového mlieka
1-2 PL čerstvého nastrúhaného zázvoru
Postup:
Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Na plech vystlaný papierom na pečenie si položíme pokrájanú tekvicu a hlavičku cesnaku, ktorej sme odrezali kúsok vrchnej časti tak, aby sa odokryli jednotlivé strúčiky cesnaku. Pokvapkáme olivovým olejom a pečieme do zmäknutia tekvice a cesnaku cca 20minút. Necháme vychladnúť a potom cesnak vytlačíme zo šupky a takisto aj tekvicu zbavíme šupiek.
V hrnci si rozpálime kokosový olej, pridáme nakrájanú červenú papriku a chvíľu restujeme. Pridáme korenie, opäť chvíli restujeme, kým korenie nezačne voňať . Potom pridáme tekvicu s cesnakom, zalejeme kokosovým mliekom, vývarom, dochutíme soľou a korením, privedieme k varu a povaríme cca 10 minút.
Kým sa polievka varí, pripravíme si kokosovo zázvorový krém. Do kokosového mlieka si vytlačíme šťavu z nastrúhaného zázvoru a odložíme do chladu.
Do polievky nakoniec pridáme syr Feta, necháme rozpustiť a nakoniec celú polievku rozmixujeme na hladký krém.
Podávame preliate kokosovo zázvorovým krémom a posypané čerstvým koriandrom, pistáciami a zrniečkami granátového jablka. Ideálne sa k tejto polievke hodí indický chlieb „Naan“, ktorý si pripravíme nasledovne:
Domáci indický chlieb „Naan“
Ingrediencie:
4 šálky hladkej múky
1/4 ČL soli
1 1/2 ČL prášku do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
1 PL cukru
1/4 šálky teplej vody
3/4 ČL sušeného droždia
3/4 šálky teplého mlieka
1 šálka gréckeho jogurtu
roztopené maslo na potieranie
V teplej vode si rozpustíme cukor a pridáme droždie. Premiešame a necháme postáť 10 minút.
Potom pridáme všetky ostatné suroviny a miesime len do vtedy, kým sa suroviny nespoja v hladké cesto. Cesto bude trochu lepkavé, ale to nevadí. Prikryjeme ho utierkou a necháme postáť na teplom mieste 1 hodinu.
Potom si cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí, z každej vytvoríme guľu ,ktorú si vyvaľkáme, alebo rukami vyťahujeme do tvaru placky. Rozpálime si panvicu, naan potrieme roztopeným maslom a za každej strany ho pečieme asi 1-2 minúty, kým sa nevytvoria bublinky. Hotový naan môžeme posypať čerstvým koriandrom alebo potrieť cesnakom, ale nám najlepšie chutil čistý. Podávame ihneď, ešte kým je teplý.
tak na to treba uz len veeela tekvice 🙂 http://hefty.sk/image/tekvicovy-privarok-cely-rok nech sa to podari, dobru chut!
paradny privarocek