Paprika nemusí byť len plnená! Vyskúšajte tieto tri zaujímavé jedlá z čerstvej papriky
Klasická mäsom a ryžou plnená paprika v paradajkovej omáčke je obľúbeným jedlom v mnohých rodinách. Avšak z papriky sa dá urobiť mnoho iných zaujímavých receptov. Vyskúšajte z nej spraviť polievku, tapenádu alebo ju naplňte inými ingredienciami, na aké ste zvyknutí.
Polievka z papriky a sladkých zemiakov
Ingrediencie
- 1 sladký zemiak, nakrájaný na kocky aj so šupkou
- 1 červená paprika, zbavená semien a nakrájaná na kúsky
- 1 červená cibuľa, očistená a nakrájaná na kúsky
- 3 strúčiky cesnaku, olúpané
- 1 ČL údenej papriky
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 ml kokosového mlieka
- 200 ml kuracieho vývaru
- 1 ČL javorového sirupu
- ak chcete, pridajte štipku čili
Predhrejte rúru na 180 °C. Sladký zemiak, korenie, cibuľu a cesnak dajte na pekáč. Posypte paprikou a okoreňte, pokvapkajte olejom. Pečte 30 minút, alebo kým zelenina nezačne hnednúť.
Opečenú zeleninu vyklopte do mixéra alebo použite tyčový mixér a rozmixujte ju s kokosovým mliekom, vývarom a javorovým sirupom. Zmes nalejte do hrnca a zahrejte. Ak je treba ešte dochuťte a podávajte s chlebom, ideálne domácim.
Tapenáda z pečených paprík
Ingrediencie
- 3 olúpané strúčiky cesnaku
- 2 šálky sladkej červenej papriky, ktorú sme opiekli na oleji
- ½ šálky blanšírovaných mandlí (dobrou alternatívou sú vlašské orechy, môžete vyskúšať aj iné)
- 1/3 šálky paradajkovej pasty
- 2 lyžice olivového oleja
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
- mletá čerstvá bazalka
- bagety alebo slané krekry
V malom hrnci priveďte do varu 2 šálky vody. Pridajte cesnak a varte ho domäkka, 6 – 8 minút. Sceďte a osušte. Rozmixujte opečenú červenú papriku, mandle, paradajkovú pastu, olej, cesnak, soľ a korenie. Preložte do malej misky a dajte do chladničky najmenej na 4 hodiny, aby sa arómy zmiešali.
Posypte bazalkou. Podávajte s opečenými plátkami bagety.
Plnené papriky s paradajkovou ryžou a kozím syrom
Ingrediencie
- 4 červené papriky
- 2 šálky guľatej ryže uvarenej s paradajkovým pretlakom
- 2 lyžice pesta
- za hrsť nasekaných vykostených čiernych olív
- 200 g kozieho syra, nakrájaného na plátky
Z paprík odrežte vrch a vydlabte semiačka. Papriky posaďte na tanier reznou stranou nahor a povarte v mikrovlnnej rúre pri vysokej teplote 5 – 6 minút, kým nezmäknú.
Uvarenú ryžu v paradajkovom pretlaku alebo v šťave z paradajok zmiešajte s 2 lyžicami pesta a hrsťou nakrájaných čiernych olív. Pridajte 140 g nakrájaného kozieho syra.
Zmesou opatrne naplňte papriky a navrch položte zvyšných 60 g kozieho syra. Zapečte v rúre alebo v mikrovlnke do chrumkava.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre