Polievka z papriky a sladkých zemiakov
Zdroj: istock.com

Paprika nemusí byť len plnená! Vyskúšajte tieto tri zaujímavé jedlá z čerstvej papriky

Klasická mäsom a ryžou plnená paprika v paradajkovej omáčke je obľúbeným jedlom v mnohých rodinách. Avšak z papriky sa dá urobiť mnoho iných zaujímavých receptov. Vyskúšajte z nej spraviť polievku, tapenádu alebo ju naplňte inými ingredienciami, na aké ste zvyknutí.

Polievka z papriky a sladkých zemiakov

Ingrediencie

  • 1 sladký zemiak, nakrájaný na kocky aj so šupkou
  • 1 červená paprika, zbavená semien a nakrájaná na kúsky
  • 1 červená cibuľa, očistená a nakrájaná na kúsky
  • 3 strúčiky cesnaku, olúpané
  • 1 ČL údenej papriky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 1 ČL javorového sirupu
  • ak chcete, pridajte štipku čili

Predhrejte rúru na 180 °C. Sladký zemiak, korenie, cibuľu a cesnak dajte na pekáč. Posypte paprikou a okoreňte, pokvapkajte olejom. Pečte 30 minút, alebo kým zelenina nezačne hnednúť.

Opečenú zeleninu vyklopte do mixéra alebo použite tyčový mixér a rozmixujte ju s kokosovým mliekom, vývarom a javorovým sirupom. Zmes nalejte do hrnca a zahrejte. Ak je treba ešte dochuťte a podávajte s chlebom, ideálne domácim.

Polievka z papriky a sladkých zemiakov
Zdroj: istock.com

 

Tapenáda z pečených paprík

Ingrediencie

  • 3 olúpané strúčiky cesnaku
  • 2 šálky sladkej červenej papriky, ktorú sme opiekli na oleji
  • ½ šálky blanšírovaných mandlí (dobrou alternatívou sú vlašské orechy, môžete vyskúšať aj iné)
  • 1/3 šálky paradajkovej pasty
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky korenia
  • mletá čerstvá bazalka
  • bagety alebo slané krekry

V malom hrnci priveďte do varu 2 šálky vody. Pridajte cesnak a varte ho domäkka, 6 – 8 minút. Sceďte a osušte. Rozmixujte opečenú červenú papriku, mandle, paradajkovú pastu, olej, cesnak, soľ a korenie. Preložte do malej misky a dajte do chladničky najmenej na 4 hodiny, aby sa arómy zmiešali.

Posypte bazalkou. Podávajte s opečenými plátkami bagety.

Tapenáda z pečených paprík
Zdroj: istock.com

 

Plnené papriky s paradajkovou ryžou a kozím syrom

Ingrediencie

  • 4 červené papriky
  • 2 šálky guľatej ryže uvarenej s paradajkovým pretlakom
  • 2 lyžice pesta
  • za hrsť nasekaných vykostených čiernych olív
  • 200 g kozieho syra, nakrájaného na plátky

Z paprík odrežte vrch a vydlabte semiačka. Papriky posaďte na tanier reznou stranou nahor a povarte v mikrovlnnej rúre pri vysokej teplote 5 – 6 minút, kým nezmäknú.

Uvarenú ryžu v paradajkovom pretlaku alebo v šťave z paradajok zmiešajte s 2 lyžicami pesta a hrsťou nakrájaných čiernych olív. Pridajte 140 g nakrájaného kozieho syra.

Zmesou opatrne naplňte papriky a navrch položte zvyšných 60 g kozieho syra. Zapečte v rúre alebo v mikrovlnke do chrumkava.

Plnené papriky s paradajkovou ryžou a kozím syrom
Zdroj: istock.com

 

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.