/ Recepty /

Paprika nemusí byť len plnená! Vyskúšajte tieto tri zaujímavé jedlá z čerstvej papriky

Polievka z papriky a sladkých zemiakov
Zdroj: istock.com

Klasická mäsom a ryžou plnená paprika v paradajkovej omáčke je obľúbeným jedlom v mnohých rodinách. Avšak z papriky sa dá urobiť mnoho iných zaujímavých receptov. Vyskúšajte z nej spraviť polievku, tapenádu alebo ju naplňte inými ingredienciami, na aké ste zvyknutí.

Polievka z papriky a sladkých zemiakov

Ingrediencie

  • 1 sladký zemiak, nakrájaný na kocky aj so šupkou
  • 1 červená paprika, zbavená semien a nakrájaná na kúsky
  • 1 červená cibuľa, očistená a nakrájaná na kúsky
  • 3 strúčiky cesnaku, olúpané
  • 1 ČL údenej papriky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 1 ČL javorového sirupu
  • ak chcete, pridajte štipku čili

Predhrejte rúru na 180 °C. Sladký zemiak, korenie, cibuľu a cesnak dajte na pekáč. Posypte paprikou a okoreňte, pokvapkajte olejom. Pečte 30 minút, alebo kým zelenina nezačne hnednúť.

Opečenú zeleninu vyklopte do mixéra alebo použite tyčový mixér a rozmixujte ju s kokosovým mliekom, vývarom a javorovým sirupom. Zmes nalejte do hrnca a zahrejte. Ak je treba ešte dochuťte a podávajte s chlebom, ideálne domácim.

Polievka z papriky a sladkých zemiakov
Zdroj: istock.com

 

Tapenáda z pečených paprík

Ingrediencie

  • 3 olúpané strúčiky cesnaku
  • 2 šálky sladkej červenej papriky, ktorú sme opiekli na oleji
  • ½ šálky blanšírovaných mandlí (dobrou alternatívou sú vlašské orechy, môžete vyskúšať aj iné)
  • 1/3 šálky paradajkovej pasty
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky korenia
  • mletá čerstvá bazalka
  • bagety alebo slané krekry

V malom hrnci priveďte do varu 2 šálky vody. Pridajte cesnak a varte ho domäkka, 6 – 8 minút. Sceďte a osušte. Rozmixujte opečenú červenú papriku, mandle, paradajkovú pastu, olej, cesnak, soľ a korenie. Preložte do malej misky a dajte do chladničky najmenej na 4 hodiny, aby sa arómy zmiešali.

Posypte bazalkou. Podávajte s opečenými plátkami bagety.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Tapenáda z pečených paprík
Zdroj: istock.com

 

Plnené papriky s paradajkovou ryžou a kozím syrom

Ingrediencie

  • 4 červené papriky
  • 2 šálky guľatej ryže uvarenej s paradajkovým pretlakom
  • 2 lyžice pesta
  • za hrsť nasekaných vykostených čiernych olív
  • 200 g kozieho syra, nakrájaného na plátky

Z paprík odrežte vrch a vydlabte semiačka. Papriky posaďte na tanier reznou stranou nahor a povarte v mikrovlnnej rúre pri vysokej teplote 5 – 6 minút, kým nezmäknú.

Uvarenú ryžu v paradajkovom pretlaku alebo v šťave z paradajok zmiešajte s 2 lyžicami pesta a hrsťou nakrájaných čiernych olív. Pridajte 140 g nakrájaného kozieho syra.

Zmesou opatrne naplňte papriky a navrch položte zvyšných 60 g kozieho syra. Zapečte v rúre alebo v mikrovlnke do chrumkava.

Plnené papriky s paradajkovou ryžou a kozím syrom
Zdroj: istock.com

 

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.