Nielen na chlieb a do šalátu! Reďkovky môžete v kuchyni využiť aj inými spôsobmi
Svieže čerstvé reďkovky chutia najlepšie len tak, na chlebíku alebo v šaláte. Čo však, ak máte veľkú úrodu, ktorú neviete hneď spotrebovať, prípadne ich chcete skúsiť využiť aj iným spôsobom? Inšpirujte sa netradičnými nápadmi, ako zužitkovať reďkovku v kuchyni.
Pečené reďkovky s cesnakom
Opekané alebo pečené reďkovky s cesnakom sú fantastickým receptom, ktorým oživíte domáci jedálniček. Tento spôsob prípravy zvýrazní sladkosť reďkoviek, ktorá inak zaniká pod korenistou chuťou. Stačí len 5 surovín a 25 minút času.
Potrebujete
- 450 g reďkoviek, umytých a rozpolených
- 1 polievková lyžica rozpusteného masla (môžete vyskúšať aj kokosový olej alebo avokádový olej)
- ½ lyžičky morskej soli
- ¼ lyžičky korenia
- 2-3 strúčiky cesnaku, prelisované alebo nastrúhané
- ¼ lyžičky sušenej petržlenovej vňate, pažítky alebo kôpru
Postup prípravy
Predhrejte rúru na 220 °C. V miske zmiešajte reďkovky, rozpustené maslo, soľ a korenie. Poriadne miešajte, kým budú reďkovky obalené zo všetkých strán.
Rozložte reďkovky do veľkej zapekacej misky a pečte 20 až 25 minút, pričom ich každých 10 minút poprehadzujte. Pridajte cesnak a sušenú petržlenovú vňať a pečte ďalších 5 minút.
Chutia výborne samostatne, ale aj s chlebom či ako príloha. Môžete na ne pridať dresing z gréckeho jogurtu.
Rýchle nakladané reďkovky
Svieža pochúťka ku každému jedlu, hotová do hodiny. Chuťou očarí každého gurmána.
Potrebujete
- 1 zväzok reďkovky
- ½ šálky octu z bieleho vína
- 1 šálka vody
- 1 polievková lyžica cukru (alebo javorový sirup)
- 1 čajová lyžička korenia
- 1 strúčik cesnaku, olúpaný a prelisovaný
- 1 a ½ čajovej lyžičky soli
Reďkovky nakrájajte na tenké plátky a vložte do zaváraninového pohára. Pridajte všetky prísady, podľa potreby doplňte ďalšou zálievkou. Zatvorte vrchnákom a nechajte v chlade najmenej 1 hodinu. Nakladaná reďkovka vydrží v chladničke dva týždne, pravdaže, ak ju nezjete skôr.
Reďkovkové čipsy so škoricou
Zábavný a jednoduchý spôsob, ako využiť reďkovky. Oceníte ich pri dobrom filme, ale tiež ako chutný zdravý, a pritom sladký olovrant – s jogurtom a medom.
Potrebujete
- 10-15 reďkoviek
- 1 lyžica olivového oleja
- ½ lyžice medu
- 1 až 2 lyžice škoricového cukru
Predhrejte si rúru na 180 °C. Reďkovky nakrájajte na plátky hrubé 5-7 milimetrov a vložte ich do misky vhodnej do mikrovlnky. V mikrovlnke ich nechajte ohrievať 30 sekúnd, aby boli jemnejšie.
Potom vylejte všetku tekutinu a reďkovky preložte do väčšej misy.
Pridajte olivový olej, med a škoricový cukor. Dobre premiešajte, aby sa zmesou obalili všetky plátky reďkovky. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby sa neprekrývali.
Pečte 15 minút pri 180 °C, potom čipsy vyberte a preklopte. Znížte teplotu v rúre na 110 °C a pečte ďalších 20 minút. Vyberte z rúry a podávajte.
Prečo nezabúdať na reďkovky?
Reďkovky sú dobrým zdrojom vitamínu C, majú antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Obsahujú jedinečné fytochemikálie zvané indoly, ktoré podporujú detoxikáciu a tiež silné antioxidanty – flavonoidy. Tie majú zase účinky proti rakovine a napomáhajú zdravej funkcii pečene a obličiek.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre