reďkovky v kuchyni
Zdroj: istock.com

Nielen na chlieb a do šalátu! Reďkovky môžete v kuchyni využiť aj inými spôsobmi

Svieže čerstvé reďkovky chutia najlepšie len tak, na chlebíku alebo v šaláte. Čo však, ak máte veľkú úrodu, ktorú neviete hneď spotrebovať, prípadne ich chcete skúsiť využiť aj iným spôsobom? Inšpirujte sa netradičnými nápadmi, ako zužitkovať reďkovku v kuchyni.

Pečené reďkovky s cesnakom

Opekané alebo pečené reďkovky s cesnakom sú fantastickým receptom, ktorým oživíte domáci jedálniček. Tento spôsob prípravy zvýrazní sladkosť reďkoviek, ktorá inak zaniká pod korenistou chuťou. Stačí len 5 surovín a 25 minút času.

Potrebujete

  • 450 g reďkoviek, umytých a rozpolených
  • 1 polievková lyžica rozpusteného masla (môžete vyskúšať aj kokosový olej alebo avokádový olej)
  • ½ lyžičky morskej soli
  • ¼ lyžičky korenia
  • 2-3 strúčiky cesnaku, prelisované alebo nastrúhané
  • ¼ lyžičky sušenej petržlenovej vňate, pažítky alebo kôpru

Postup prípravy

Predhrejte rúru na 220 °C. V miske zmiešajte reďkovky, rozpustené maslo, soľ a korenie. Poriadne miešajte, kým budú reďkovky obalené zo všetkých strán.

Rozložte reďkovky do veľkej zapekacej misky a pečte 20 až 25 minút, pričom ich každých 10 minút poprehadzujte. Pridajte cesnak a sušenú petržlenovú vňať a pečte ďalších 5 minút.

Chutia výborne samostatne, ale aj s chlebom či ako príloha. Môžete na ne pridať dresing z gréckeho jogurtu.

Pečené reďkovky s cesnakom
Pečené reďkovky s cesnakom | Zdroj: istock.com

Rýchle nakladané reďkovky

Svieža pochúťka ku každému jedlu, hotová do hodiny. Chuťou očarí každého gurmána.

Potrebujete

  • 1 zväzok reďkovky
  • ½  šálky octu z bieleho vína
  • 1 šálka vody
  • 1 polievková lyžica cukru (alebo javorový sirup)
  • 1 čajová lyžička korenia
  • 1 strúčik cesnaku, olúpaný a prelisovaný
  • 1 a ½ čajovej lyžičky soli

Reďkovky nakrájajte na tenké plátky a vložte do zaváraninového pohára. Pridajte všetky prísady, podľa potreby doplňte ďalšou zálievkou. Zatvorte vrchnákom a nechajte v chlade najmenej 1 hodinu. Nakladaná reďkovka vydrží v chladničke dva týždne, pravdaže, ak ju nezjete skôr.

Rýchle nakladané reďkovky
Rýchle nakladané reďkovky | Zdroj: istock.com

Reďkovkové čipsy so škoricou

Zábavný a jednoduchý spôsob, ako využiť reďkovky. Oceníte ich pri dobrom filme, ale tiež ako chutný zdravý, a pritom sladký olovrant – s jogurtom a medom.

Potrebujete

  • 10-15 reďkoviek
  • 1 lyžica olivového oleja
  • ½ lyžice medu
  • 1 až 2 lyžice škoricového cukru

Predhrejte si rúru na 180 °C. Reďkovky nakrájajte na plátky hrubé 5-7 milimetrov a vložte ich do misky vhodnej do mikrovlnky. V mikrovlnke ich nechajte ohrievať 30 sekúnd, aby boli jemnejšie.

Potom vylejte všetku tekutinu a reďkovky preložte do väčšej misy.

Pridajte olivový olej, med a škoricový cukor. Dobre premiešajte, aby sa zmesou obalili všetky plátky reďkovky. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby sa neprekrývali.

Pečte 15 minút pri 180 °C, potom čipsy vyberte a preklopte. Znížte teplotu v rúre na 110 °C a pečte ďalších 20 minút. Vyberte z rúry a podávajte.

Reďkovkové čipsy so škoricou
Reďkovkové čipsy so škoricou | Zdroj: istock.com

Prečo nezabúdať na reďkovky?

Reďkovky sú dobrým zdrojom vitamínu C, majú antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Obsahujú jedinečné fytochemikálie zvané indoly, ktoré podporujú detoxikáciu a tiež silné antioxidanty – flavonoidy. Tie majú zase účinky proti rakovine a napomáhajú zdravej funkcii pečene a obličiek.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje