/ Recepty /

Nielen na chlieb a do šalátu! Reďkovky môžete v kuchyni využiť aj inými spôsobmi

reďkovky v kuchyni
Zdroj: istock.com

Svieže čerstvé reďkovky chutia najlepšie len tak, na chlebíku alebo v šaláte. Čo však, ak máte veľkú úrodu, ktorú neviete hneď spotrebovať, prípadne ich chcete skúsiť využiť aj iným spôsobom? Inšpirujte sa netradičnými nápadmi, ako zužitkovať reďkovku v kuchyni.

Pečené reďkovky s cesnakom

Opekané alebo pečené reďkovky s cesnakom sú fantastickým receptom, ktorým oživíte domáci jedálniček. Tento spôsob prípravy zvýrazní sladkosť reďkoviek, ktorá inak zaniká pod korenistou chuťou. Stačí len 5 surovín a 25 minút času.

Potrebujete

  • 450 g reďkoviek, umytých a rozpolených
  • 1 polievková lyžica rozpusteného masla (môžete vyskúšať aj kokosový olej alebo avokádový olej)
  • ½ lyžičky morskej soli
  • ¼ lyžičky korenia
  • 2-3 strúčiky cesnaku, prelisované alebo nastrúhané
  • ¼ lyžičky sušenej petržlenovej vňate, pažítky alebo kôpru

Postup prípravy

Predhrejte rúru na 220 °C. V miske zmiešajte reďkovky, rozpustené maslo, soľ a korenie. Poriadne miešajte, kým budú reďkovky obalené zo všetkých strán.

Rozložte reďkovky do veľkej zapekacej misky a pečte 20 až 25 minút, pričom ich každých 10 minút poprehadzujte. Pridajte cesnak a sušenú petržlenovú vňať a pečte ďalších 5 minút.

Chutia výborne samostatne, ale aj s chlebom či ako príloha. Môžete na ne pridať dresing z gréckeho jogurtu.

Pečené reďkovky s cesnakom
Pečené reďkovky s cesnakom | Zdroj: istock.com

Rýchle nakladané reďkovky

Svieža pochúťka ku každému jedlu, hotová do hodiny. Chuťou očarí každého gurmána.

Potrebujete

  • 1 zväzok reďkovky
  • ½  šálky octu z bieleho vína
  • 1 šálka vody
  • 1 polievková lyžica cukru (alebo javorový sirup)
  • 1 čajová lyžička korenia
  • 1 strúčik cesnaku, olúpaný a prelisovaný
  • 1 a ½ čajovej lyžičky soli

Reďkovky nakrájajte na tenké plátky a vložte do zaváraninového pohára. Pridajte všetky prísady, podľa potreby doplňte ďalšou zálievkou. Zatvorte vrchnákom a nechajte v chlade najmenej 1 hodinu. Nakladaná reďkovka vydrží v chladničke dva týždne, pravdaže, ak ju nezjete skôr.

Rýchle nakladané reďkovky
Rýchle nakladané reďkovky | Zdroj: istock.com

Reďkovkové čipsy so škoricou

Zábavný a jednoduchý spôsob, ako využiť reďkovky. Oceníte ich pri dobrom filme, ale tiež ako chutný zdravý, a pritom sladký olovrant – s jogurtom a medom.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Potrebujete

  • 10-15 reďkoviek
  • 1 lyžica olivového oleja
  • ½ lyžice medu
  • 1 až 2 lyžice škoricového cukru

Predhrejte si rúru na 180 °C. Reďkovky nakrájajte na plátky hrubé 5-7 milimetrov a vložte ich do misky vhodnej do mikrovlnky. V mikrovlnke ich nechajte ohrievať 30 sekúnd, aby boli jemnejšie.

Potom vylejte všetku tekutinu a reďkovky preložte do väčšej misy.

Pridajte olivový olej, med a škoricový cukor. Dobre premiešajte, aby sa zmesou obalili všetky plátky reďkovky. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby sa neprekrývali.

Pečte 15 minút pri 180 °C, potom čipsy vyberte a preklopte. Znížte teplotu v rúre na 110 °C a pečte ďalších 20 minút. Vyberte z rúry a podávajte.

Reďkovkové čipsy so škoricou
Reďkovkové čipsy so škoricou | Zdroj: istock.com

Prečo nezabúdať na reďkovky?

Reďkovky sú dobrým zdrojom vitamínu C, majú antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Obsahujú jedinečné fytochemikálie zvané indoly, ktoré podporujú detoxikáciu a tiež silné antioxidanty – flavonoidy. Tie majú zase účinky proti rakovine a napomáhajú zdravej funkcii pečene a obličiek.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.