/ Recepty /

Ako si založiť kvas na domácu pálenku

Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík

Už je tu jeseň a s ňou aj posledné práce v záhrade, medzi ktoré patrí aj zber jabĺk. V našej záhrade pestujeme niekoľko druhov jabloní a spracovávame ich na rôzne spôsoby. Jeden zo spôsobov na uskladnenie jabĺk je založenie kvasu, z ktorého sa neskôr vypáli domáca pálenka. Tá vydrží niekoľko rokov. Aspoň nám.

Kvas si nasledovným spôsobom zakladáme už niekoľko rokov a vždy to dobre dopadlo, nakoľko mávame z 300 litrov kvasu 26 až 28 litrov 52% domácej jablkovice.

Čo budeme potrebovať

  • Strúhadlo, alebo mlynček na jablká.
  • Plastové, alebo drevené sudy na uskladnenie kvasu.
  • Cukor, vodu a miešadlo.

Postup založenia kvasu

Začneme zberom jabĺk. Minulý rok som oberal jablká zo stromu, no zlomil sa mi konár pod nohami , tak tento rok už len bezpečne zo zeme pomocou dlhšej palice, ktorou otrasiem jablká.

Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík

 

Pozbierame popadané jablká, očistíme od trávy, lístia a drobných konárov, rovnako vytriedime hnilé jablká. Tie nám poslúžia v komposte.

Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík
Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík
Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík

Keď máme jablká pozbierané, očistené a vytriedené, môžeme sa pustiť do ich spracovania. My používame na spracovanie jabĺk ručné strúhadlo, pomocou ktorého jablká nastrúhame a dáme do sudov na kvasenie. Ručné strúhadlo som si musel trochu upraviť, lebo strúhanie takého množstva jabĺk bolo fyzicky náročné. Na osku strúhacieho bubna som si privaril sekáč s koncovkou SDS, ktorý si dokážem namontovať na vŕtacie kladivo. Kladivo má aj reguláciu otáčok, čo je dosť dôležité nato, aby sa dalo bezpečne použiť.

Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík
Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík

Všetko máme pripravené a už len strúhame.

Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík
Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík

Nastrúhané jablká uložíme do sudov a približne zistíme objem nastrúhaných jabĺk. V našom prípade to bolo 400 litrov.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík

Aby sme podporili kvasenie, tak do kvasu pridáme cukor. Na 100 litrov kvasu pridáme 1 kilogram cukru. Ten si roztopíme v prevarenej vode. Množstvo vody je 2-3 litre na 100 litrov kvasu. Pripravenú cukrovú vodu necháme vychladnúť.

Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík
Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík
Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík

Po vychladnutí vylejeme cukrovú vodu do kvasu a miešadlom kvas poriadne premiešame. Ja na miešanie používam miešadlo na maltu. Samozrejme, nové a čisté.

Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík
Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík
Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík

Keď máme kvas pripravený, utesníme ho, aby sa tam nedostal vzduch. Ak by bol kvas zle utesnený, môže sa na ňom vytvoriť pleseň, preto je dobré kvas sem tam skontrolovať.

Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík
Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík

Kvas je pripravený a už len počkať, kým sa vykvasí. My chodíme do pálenice koncom januára a kvas máme uskladnený v garáži, ktorá nie je vykurovaná. Ideálna teplota na kvasenie je 15° až 20°.

Výroba domáceho kvasu z jabĺk
Zdroj: Lukáš Urblík

Text, foto a video: Lukáš Urblík

Komentáre

  1. Nič v zlom, ale uverejniť článok, kde niekto potrebuje podporiť kvasenie jabĺk cukrom a ešte 1kg na 100 litrov je čistá neznalosť. Jedine čo z tohoto vznikne je bolehlav čo s kvalitnou domácou pálenkou nemá nič spoločné. Radšej by som zbieral dozreté jablká a mal 0,7 alebo 0,8 litra pálenky z 10 litrov kvasu ako kvantum pálenky z ktorej bolí len hlava. Cukor podporí kvasenie hocičoho a zabije chute a vôňu ovocia. Ale zas niekto potrebuje kvantitu a je mu jedno čo pije.

  2. pán Marek, skôr než napíšeš nejakú múdrosť tak si najprv danú problematiku preštuduj. Zúčastnil som sa veľmi veľa rôznych degustácii, tiež veľa krát som bol ich poriadateľom a aj členom v degustačných komisiách. Nemysli si, že keď nedáš žiadny cukor, musíš alebo budeš mať bohvie aký kvalitný alebo dobrý destilát. Si na omyle, pretože dopracovať sa k chuťove dobrému a aj kvalitnému destilátu, závisí od oveľa viacej vecí, ako od nepridania cukru. Zo skúseností poznám, že niektoré aj úplne bez cukrové destiláty sa dali piť opačným koncom tela. Môžem Ti s istotou potvrdiť, že pridanie cukru nezabíja chute, ale Ty s tým bolením hlavy si zabil slona prievanom. To bol poriadny ,, balamut ,,.

  3. Samozrejme že ma pravdu, do domaceho kvasu určite žiadny cukor, do 24h mmusí sam začať kvasiť. Po pridaní cukru ma domaca prikru (palivú) chuť.

  4. Tomas, ty si niekedy robil kvas ?!
    Do 24 musi zacat kvasit ?! A to si videl kde, v lete ked bolo vonku 35 stupnov ?!
    A cukor, jasne ze je vhodne pridat.

  5. No co hovoris nie je úplne pravda pan Miroslav. Ze by kvas úplne pokazil cukor sa nedá povedať aj keď niečo na tom je. Samozrejme dá spravit kvalitná pálenka aj bez prídavného cukru ale aj s nim. Co považujem za problém je technika kvasenia v tomto článku kde sú sudy iba tak postavené s fóliou a vrchnákom bez pridania slachtenych kvasníc ci enzýmov… Kúpiť kvasnu zatku a dobrý sud so zatvaratelnym viečkom je naozaj najmenej co sa da spraviť. Slachtene kvasnice plus enzým je ale o ďalšiu triedu lepší postup

  6. Pán Tomasko, to si preboha kde vyčítal, že po pridaní cukru do kvasu má domáca príkru alebo pálivú chuť? Ešte napíš, že udíš klobásy na slivkovom dreve a si ešte väčší balamut ako Marek.

  7. Cukor nedávam ale je pravda že robím marhulovicu a tam ho určite netreba 🙂 a kontrola kvasu či nieje plesnivy? Ďalšia blbosť pred uzavretím a zafóliovaním suda posypem vrch kvasu borkémom a pleseň nemá šancu.Robím kvas 10 rokov a mávam aj tonu a žiadny problém a ten cukor určite nie bolehlav nechcem

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.