jablková plnka do koláčov
Zdroj: istock.com

Fantastická jablková plnka do koláčov, ktorú budete mať vždy poruke – v mrazničke!

Jablká sú plné vlákniny, vitamínu C a sú chutné vo všetkých formách. Osviežia každý dezert či koláč a chutia každej vekovej kategórii. So škoricou vytvárajú voňavú slávnostnú kombináciu, chutia aj s vanilkou či samotné. Problémom je, že sa nám ich nechce vždy čistiť a krájať, aby sme ich použili do kompótu alebo do plnky. Máme pre vás jednoduché a šikovné riešenie.

Pripravte si chutnú jablkovú plnku do mrazničky, aby ste ju mali vždy poruke. Ušetrí váš čas, aj energiu. Za necelú hodinu budete mať pripravené štyri dávky koláčovej náplne.

Aké jablká sú najvhodnejšie do koláča?

V prvom rade treba vedieť, že najvhodnejšie na plnku do koláčov sú čerstvé jablká pevnej textúry. Ak máte radšej sladšiu chuť, zvoľte si napríklad Golden Delicious alebo Braeburn. Do klasického kysnutého koláča najviac pasujú odrody Granny Smith a jonatánky.

V jednom koláči môžete dokonca kombinovať 3–4 rôzne druhy jabĺk. Vyhýbajte sa však kašovitým odrodám ako Red Delicious a Gala.

Ako zabrániť hnednutiu jabĺk?

Chutný koláč by mal byť aj estetický. Určite ste si všimli, že pri lúpaní a krájaní začínajú jablká hnednúť. Je to prirodzená chemická reakcia, ktorá nastáva pri kontakte kyslíka s enzýmami ovocia. Na chuti sa nič nemení. Ak sa chcete vyhnúť hnednutiu, rýchlo namočte nakrájané jablká do slanej vody alebo vody s citrónovou šťavou.

ingrediencie pre výrobu jablkovej plnky
Zdroj: istock.com

Čo potrebujete na chutnú jablkovú plnku?

20 šálok na tenké plátky nakrájaných jabĺk

2 šálky bieleho cukru

2 šálky hnedého cukru

1 šálka kukuričného škrobu

1 lyžička soli

2 čajové lyžičky mletej škorice

¼ čajovej lyžičky muškátového orieška

6 šálok vody

jablková plnka do koláčov
Zdroj: istock.com

Ako pripravíte univerzálnu jablkovú plnku do koláča?

Do hrnca pridajte biely cukor, hnedý cukor, kukuričný škrob, soľ, škoricu a muškátový oriešok. Premiešajte. Dolejte 6 pohárov vody a znova premiešajte. Položte hrniec na sporák (bez pokrievky) a zmes priveďte do varu, potom za stáleho miešania varte 1 minútu.

Nakrájané jablká, ktoré ste nechali odstáť v osolenej alebo citrónovej vode, aby nezhnedli, sceďte a jemne opláchnite vodou z vodovodu. Pridajte ich do hrnca s cukrom a korením. Premiešajte veľkou lyžicou. Priveďte k varu. Hneď, ako jablková zmes začne vrieť, znížte teplotu na strednú. Prikryjete a dusíte za občasného miešania 8 – 9 minút.

Odložte z ohňa, odkryte a nechajte minimálne 20 minút chladnúť.

jablkový koláč
Zdroj: istock.com

Ako jablkovú plnku zmrazíte?

Úplne jednoducho. Do každej nádoby na mrazenie alebo plastového vrecúška na mrazenie naberte 5 hrnčekov zmesi. Nádobu či vrecúško dôkladne vzduchotesne uzatvorte a dajte zmraziť naplocho. Vzniknú štyri dávky, každá na jeden koláč. Pred použitím stačí rozmraziť v chladničke 24 až 48 hodín a potom jednoducho zmes pridajte do koláča ako čerstvú plnku. Môžete si z nej vyrobiť aj mrazenú pochúťku – pred zamrazením ju rozmixujete. Výborne chutí, keď ju pridáte do rannej ovsenej kaše.

Sabína Zavarská
Foto: istock

  1. ján says:

    Dobrý deň, reagujem na recept: Fantastická jablková plnka do koláčov, ktorú budete mať vždy poruke – v mrazničke! Takú debilinu som este nepočul. Čo to za trúba jerichová vymyslela??? Panebože!!!

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje