Máte veľa jabĺk? Vyskúšajte tieto zdravé jablkové recepty
Každý z nás pozná jablkové dobroty na mnoho spôsobov. Zvyčajne však ide o sladké koláče či jablkové pyré. Ak máte bohatú úrodu jabĺk, existujú podstatne zdravšie a sviežejšie alternatívy, ako si ich vychutnáte.
Celozrnné chleby s jablkami, kozím syrom a cibuľou
Chutnú desiatu pripravíte z celozrnného chleba jednoducho. Rozdrobte naň kozí syr, poukladajte tenké plátky jabĺk a červenej cibule a dajte zapiecť, kým jablká nezmäknú. Cibuľu môžete vopred skaramelizovať. Pridajte nakrájané čerstvé figy, alebo pekanové orechy. Chlebíky posypte čerstvou petržlenovou vňaťou, bylinkami a podávajte.
Jablkovo-zeleninová polievka
Uvarením jabĺk so zeleninou získate chutné a výživné krémové polievky. Dávajú príležitosť použiť aj vädnúcu zeleninu či menej pekné jablká, pretože sa stratia v rozmixovanej zmesi. Chutnú polievku získate z jabĺk s paštrnákom a cesnakom, sladšiu polievku uvaríte z jabĺk a maslovej tekvice alebo tekvice Hokkaido.
Obe polievky pripravíte podobne: nakrájate cibuľu, ktorú opečiete na troche oleja do mäkka, potom pridáte jablká a zeleninu a len toľko zeleninového vývaru, aby ste ich zakryli. Duste, kým nebude všetko mäkké, asi 20 minút. Rozmixujte a dochuťte bylinkami, soľou, korením podľa chute. Vráťte ešte na sporák, prilejte pohár mlieka a nechajte prevrieť. Špeciálny efekt dosiahnete pridaním zázvoru alebo karí. Podávajte s opraženými tekvicovými semiačkami, prípadne lyžicou hustého jogurtu.
Zeleninový šalát s jablkami
Kombinácia jabĺk so zeleninou v šalátoch je jednoduchá a veľmi osviežujúca. Vyskúšajte kombináciu jabĺk s rukolou, s dresingom z nivy a opečenými vlašskými orechmi. Namiesto rukoly môžete použiť baby špenát, čínsku kapustu alebo fenikel. Ak chcete ostrejšiu chuť, pridajte cibuľu. Bielkoviny do šalátu pridáte dresingom z arašidového masla, olivového alebo tekvicového oleja a citrónovej šťavy.
Pečené jablká so zeleninou
Jablká chutia lahodne upečené s ružičkovým kelom, kalerábom, mrkvou, cviklou alebo veľkými kockami zimnej tekvice.
Postup je jednoduchý: Zeleninu a jablká nakrájajte na kúsky a vložte ich do veľkého pekáča. Pridajte soľ, korenie a asi 2 polievkové lyžice olivového alebo repkového oleja. Nakrájané jablká a zeleninu poriadne z každej strany ponamáčajte do oleja a poprehadzuje. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 220 ° C asi 40 minút. Každých 10 až 15 minút vyberte pekáč a jablká so zeleninou premiešajte, aby všetko polo rovnomerne prepečené.
Náš tip: Čo robiť, aby jablká po nakrájaní nezhnedli? Pokvapkajte ich citrónovou vodou alebo roztokom kyseliny citrónovej. Zhnednutie spomalí aj to, keď jablká pred krájaním necháte vychladiť. Ak kupujete jablká v supermarkete, je vysoká pravdepodobnosť, že sú ošetrované pesticídmi. Namočte ich vcelku do roztoku 2 čajových lyžičiek sódy bikarbóny na liter vody na 15 minút, takto sa zbavíte veľkej časti pesticídov na šupke.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre