/ Recepty /

Máte veľa jabĺk? Vyskúšajte tieto zdravé jablkové recepty

Zeleninový šalát s jablkam
Zdroj: istock.com

Každý z nás pozná jablkové dobroty na mnoho spôsobov. Zvyčajne však ide o sladké koláče či jablkové pyré. Ak máte bohatú úrodu jabĺk, existujú podstatne zdravšie a sviežejšie alternatívy, ako si ich vychutnáte.

Celozrnné chleby s jablkami, kozím syrom a cibuľou

Chutnú desiatu pripravíte z celozrnného chleba jednoducho. Rozdrobte naň kozí syr, poukladajte tenké plátky jabĺk a červenej cibule a dajte zapiecť, kým jablká nezmäknú. Cibuľu môžete vopred skaramelizovať. Pridajte nakrájané čerstvé figy, alebo pekanové orechy. Chlebíky posypte čerstvou petržlenovou vňaťou, bylinkami a podávajte.

Celozrnné chleby s jablkami, kozím syrom a cibuľo
Zdroj: istock.com

Jablkovo-zeleninová polievka

Uvarením jabĺk so zeleninou získate chutné a výživné krémové polievky. Dávajú príležitosť použiť aj vädnúcu zeleninu či menej pekné jablká, pretože sa stratia v rozmixovanej zmesi. Chutnú polievku získate z jabĺk s paštrnákom a cesnakom, sladšiu polievku uvaríte z jabĺk a maslovej tekvice alebo tekvice Hokkaido.

Jablkovo-zeleninová polievka
Zdroj: istock.com

Obe polievky pripravíte podobne: nakrájate cibuľu, ktorú opečiete na troche oleja do mäkka, potom pridáte jablká a zeleninu a len toľko zeleninového vývaru, aby ste ich zakryli. Duste, kým nebude všetko mäkké, asi 20 minút. Rozmixujte a dochuťte bylinkami, soľou, korením podľa chute. Vráťte ešte na sporák, prilejte pohár mlieka a nechajte prevrieť. Špeciálny efekt dosiahnete pridaním zázvoru alebo karí. Podávajte s opraženými tekvicovými semiačkami, prípadne lyžicou hustého jogurtu.

Zeleninový šalát s jablkami

Kombinácia jabĺk so zeleninou v šalátoch je jednoduchá a veľmi osviežujúca. Vyskúšajte kombináciu jabĺk s rukolou, s dresingom z nivy a opečenými vlašskými orechmi. Namiesto rukoly môžete použiť baby špenát, čínsku kapustu alebo fenikel. Ak chcete ostrejšiu chuť, pridajte cibuľu. Bielkoviny do šalátu pridáte dresingom z arašidového masla, olivového alebo tekvicového oleja a citrónovej šťavy.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Zeleninový šalát s jablkami
Zdroj: istock.com

Pečené jablká so zeleninou

Jablká chutia lahodne upečené s ružičkovým kelom, kalerábom, mrkvou, cviklou alebo veľkými kockami zimnej tekvice.

Postup je jednoduchý: Zeleninu a jablká nakrájajte na kúsky a vložte ich do veľkého pekáča. Pridajte soľ, korenie a asi 2 polievkové lyžice olivového alebo repkového oleja. Nakrájané jablká a zeleninu poriadne z každej strany ponamáčajte do oleja a poprehadzuje. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 220 ° C asi 40 minút. Každých 10 až 15 minút vyberte pekáč a jablká so zeleninou premiešajte, aby všetko polo rovnomerne prepečené.

Pečené jablká so zeleninou
Zdroj: istock.com

Náš tip: Čo robiť, aby jablká po nakrájaní nezhnedli? Pokvapkajte ich citrónovou vodou alebo roztokom kyseliny citrónovej. Zhnednutie spomalí aj to, keď jablká pred krájaním necháte vychladiť. Ak kupujete jablká v supermarkete, je vysoká pravdepodobnosť, že sú ošetrované pesticídmi. Namočte ich vcelku do roztoku 2 čajových lyžičiek sódy bikarbóny na liter vody na 15 minút, takto sa zbavíte veľkej časti pesticídov na šupke.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.