Ako si vyrobiť chutné a zdravé makové mlieko
Makové mlieko je vhodné pre všetkých, pretože nezaťažuje trávenie a obsahuje veľké množstvo potrebného vápnika. Jeho príprava je jednoduchá a využiť ho môžete aj pri vianočnom pečení.
Makové mlieko je výbornou alternatívou kravského mlieka. Nie je to však mlieko v pravom zmysle slova, ide o čisto rastlinný nápoj. Má veľa vápnika a ďalších minerálnych látok, ako je železo a zinok. Na rozdiel od makových semienok je „mlieko“ z maku oveľa lepšie stráviteľné, dokonca pomáha pri prekyslení organizmu. A to hlavne vtedy, ak ho vypijeme čerstvé.
Odvážte 100 g nemletého maku, zalejte 1 l vody, premiešajte a nechajte niekoľko hodín (najlepšie cez noc) namáčať pri izbovej teplote.
Mak aj s vodou, v ktorej stál, prelejte do stolového mixéra a mixujte pri najvyššom výkone. Niekoľkokrát zopakujte.
Zmes preceďte cez jemné sitko, ktoré položíte na širšiu misku. Použiť môžete aj gázu alebo plátenko. Potom mak v gáze poriadne postláčajte, aby vytiekla všetka tekutina.
Text a foto: Redakcia, shutterstock.com
Zdroj: Časopis Urob si sám
Komentáre