/ Recepty /

Ako si vyrobiť chutné a zdravé makové mlieko

príprava makového lieka
Zdroj: shutterstock.com

Makové mlieko je vhodné pre všetkých, pretože nezaťažuje trávenie a obsahuje veľké množstvo potrebného vápnika. Jeho príprava je jednoduchá a využiť ho môžete aj pri vianočnom pečení.

Makové mlieko je výbornou alternatívou kravského mlieka. Nie je to však mlieko v pravom zmysle slova, ide o čisto rastlinný nápoj. Má veľa vápnika a ďalších minerálnych látok, ako je železo a zinok. Na rozdiel od makových semienok je „mlieko“ z maku oveľa lepšie stráviteľné, dokonca pomáha pri prekyslení organizmu. A to hlavne vtedy, ak ho vypijeme čerstvé.

makové mlieko namáčanie

Odvážte 100 g nemletého maku, zalejte 1 l vody, premiešajte a nechajte niekoľko hodín (najlepšie cez noc) namáčať pri izbovej teplote.

makové mlieko mixovanie

Mak aj s vodou, v ktorej stál, prelejte do stolového mixéra a mixujte pri najvyššom výkone. Niekoľkokrát zopakujte.

makové mlieko mačkanie

Zmes preceďte cez jemné sitko, ktoré položíte na širšiu misku. Použiť môžete aj gázu alebo plátenko. Potom mak v gáze poriadne postláčajte, aby vytiekla všetka tekutina.

Text a foto: Redakcia, shutterstock.com
Zdroj: Časopis Urob si sám

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.