Prečo ku koncu dozrievania jadrá vlašských orechov očernejú?
Mám viacročný orech vlašský. Prináša veľké plody, počas leta sa pekne vyvíjajú, ku koncu dozrievania však jadrá očernejú. Čím to je a ako tomu zabrániť? (Eugen T., e-mail)
Tento problém trápi viacerých pestovateľov. Popísané príznaky poukazujú na baktériovú škvrnitosť (Xanthomonas arboricola pv. juglandis). Napádané sú listy, výhonky i mladé plody. Najviac škodí na plodoch. Na starších plodoch nastáva iba poškodenie a hniloba vonkajšieho obalu plodu. Na okrajoch škvŕn sa často objavuje belavý sliz. V ňom je množstvo baktérií a počas daždivého počasia sa stáva zdrojom nákazy a choroba sa šíri na ďalšie plody. Infekcia nastáva pri teplote pohybujúcej sa od 4 do 30 °C, šíri sa najmä počas vlhkej a teplej jari. Korene, 2-ročné a staršie drevo nákaza nenapáda. Baktérie prezimujú v pukoch a listoch, v pôde sa udržiavajú veľmi krátko na rozdiel od antraknózy orecha. Je to hubová choroba, ktorú spôsobuje huba Gnomonia leptospyla prezimujúca práve v opadanom lístí. Ochranou je výdatný zmývací preventívny postrek v jarných mesiacoch. Odporúčané prípravky: Champion 50 WP, Cuproxat SC, Kuprikol 50. Prvý postrek treba urobiť tesne pred kvitnutím, druhý po odkvitnutí a ďalší o 2 týždne neskôr. Ošetrenie robíme len v prípade daždivého počasia.
Odpovedala: Ing. Hana Szabóová
Foto: archív autorky
Komentáre