Prečo ku koncu dozrievania jadrá vlašských orechov očernejú?

Prečo ku koncu dozrievania jadrá vlašských orechov očernejú?

Mám viacročný orech vlašský. Prináša veľké plody, počas leta sa pekne vyvíjajú, ku koncu dozrievania však jadrá očernejú. Čím to je a ako tomu zabrániť? (Eugen T., e-mail)

Tento problém trápi viacerých pestovateľov. Popísané príznaky poukazujú na baktériovú škvrnitosť (Xanthomonas arboricola pv. juglandis). Napádané sú listy, výhonky i mladé plody. Najviac škodí na plodoch. Na starších plodoch nastáva iba poškodenie a hniloba vonkajšieho obalu plodu. Na okrajoch škvŕn sa často objavuje belavý sliz. V ňom je množstvo baktérií a počas daždivého počasia sa stáva zdrojom nákazy a choroba sa šíri na ďalšie plody. Infekcia nastáva pri teplote pohybujúcej sa od 4 do 30 °C, šíri sa najmä počas vlhkej a teplej jari. Korene, 2-ročné a staršie drevo nákaza nenapáda. Baktérie prezimujú v pukoch a listoch, v pôde sa udržiavajú veľmi krátko na rozdiel od antraknózy orecha. Je to hubová choroba, ktorú spôsobuje huba Gnomonia leptospyla prezimujúca práve v opadanom lístí. Ochranou je výdatný zmývací preventívny postrek v jarných mesiacoch. Odporúčané prípravky: Champion 50 WP, Cuproxat SC, Kuprikol 50. Prvý postrek treba urobiť tesne pred kvitnutím, druhý po odkvitnutí a ďalší o 2 týždne neskôr. Ošetrenie robíme len v prípade daždivého počasia.

Odpovedala: Ing. Hana Szabóová
Foto: archív autorky

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.