Úvod Poradňa Záhrada Stránka 13

Záhrada

Záhradní špecialisti radia, ako si vypestovať bylinky, ovocné stromy a zeleninu. Poradia vám, ako bojovať proti záhradným škodcom.

Zimná záhrada predstavuje zaujímavý priestor, ktorý prirodzene prepája obytnú časť domu s exteriérom. Na rozdiel od terasy, ktorá sa dá aktívne používať od jari do jesene, zimná záhrada by mala byť vytvorená na celoročné užívanie. Ak sa pohrávate s myšlienkou realizácie zimnej záhrady, je dobré poznať základné body, ktoré majú vplyv na celkový výsledok.

Lucia Gogová -

Pestovanie cesnaku v kvetináčoch je síce časovo náročnejšie, ale zato pomerne jednoduché a ide to väčšinou od ruky. Za námahu to stojí najmä vtedy, ak ste s výsadbou cesnaku na záhrade čakali príliš dlho a pôda je už zamrznutá, alebo ak na pestovanie vonku vôbec nemáte priestor. Našťastie sa všetky druhy cesnaku ľahko pestujú. Cesnak vám v kvetináči porastie ako vnútri, tak aj vonku, takže ho môžete pestovať po celý rok, bez ohľadu na to, či žijete v dome alebo byte. Stačí dodržať správny postup.

Domácnosť a záhrada sú bohatým zdrojom bioodpadu, preto by bola škoda nemať na záhrade kompostér, v ktorom vzniká hodnotné organické hnojivo – kompost. Počas kompostovania sa však môže objaviť niekoľko nedostatkov, ktoré dokážu celý proces zastaviť alebo znehodnotiť. Aké sú najčastejšie chyby pri kompostovaní? Ako si s nimi poradiť?

Lucia Gogová -

Hoci sú vonkajšie teploty nerozhodné, dátum v kalendári dáva jasne najavo, že je čas na zimnú ochranu rastlín. Vhodným obdobím je október a november, kedy sa na záhrade dokončuje viacero prác a teploty ešte nie sú každú noc mínusové. Aké rastliny ochrániť pred mrazom? Záhradkárom sa osvedčili nasledujúce možnosti.

Lucia Gogová -

Možností, ako si uskladniť semienka z chutných, sladkých paradajok, je mnoho. Ak sa vám tohtoročná vypestovaná úroda pozdávala a povedali ste si, že by ste si ju radi zopakovali, máme návod, ako na to. Niektorí si semienka uložia do papierovej vreckovky a takto vysušené ich o rok opäť zasadia, iní ich nechajú vysušiť na tanieriku, a potom ťažko odliepajú. Najspoľahlivejšou voľbou je však proces zvaný fermentácia.

V poslednej dobe čoraz viac ľudí doma natrafilo na neobvykle veľkého a chlpatého pavúka. Ide o strehúňa škvrnitého, ktorý je najväčším pavúkom žijúcim na Slovensku. Je dôvod sa ho báť? Prečo sa na jeseň objavuje vo väčšom množstve a kedy nás môže uhryznúť? Všetky otázky nám zodpovedal arachnológ Pavol Purgat z Ústavu krajinnej ekológie SAV.

Hrozno je šťavnatou hviezdou jesene. Môžeme ho jesť samotné, použiť v dezertoch, ale aj ako súčasť slaných jedál, napríklad klasického waldorfského šalátu, k syrom a orechom. No napriek jeho všestrannému využitiu má jednu nevýhodu – rýchlo zmäkne, scvrkne sa a prestane byť chrumkavé a šťavnaté. Ako skladovať hrozno, aby vydržalo čo najdlhšie čerstvé?

Kde sa diskutuje