Ako si doma nabrúsiť nožnice bez použitia brúsky? Pomôže alobal, ihla aj brúsny papier
Nožnice, ktoré používame v kuchyni, v kancelárii či v dielni sa časom otupujú a strácajú zo svojej svižnosti a presnosti. To však neznamená, že musia hneď poputovať do koša. Stačí im venovať krátku pozornosť a pri troche snahy sa z nich opäť stanú ostrí pomocníci. Poznáme niekoľko jednoduchých tipov, ako si doma nabrúsiť nožnice – a to bez použitia brúsky, iba s predmetmi, ktoré má väčšina z nás doma. Náklady na brúsenie budú minimálne.
Ako použiť alobal na brúsenie nožníc?
Z alobalu (hliníkovej fólie) odstrihneme pás, ktorý preložíme 4 – 6 krát do hrubšej vrstvy. Šírka zloženého alobalového pásu by mala byť väčšia ako dĺžka čepelí nožníc, aby do neho mohli nožnice zastrihnúť v plnej dĺžke. Do alobalu zastrihneme nožnicami aspoň 10 krát s plným záberom – od spoja, až po špičku čepelí. Týmto spôsobom sa vylepší ostrosť nožníc.
Pomôže aj preložený brúsny papier
Podobným spôsobom sa dá použiť brúsny papier. Taktiež do neho budeme nožnicami zastrihávať. Je však dôležité preložiť brúsny papier tak, aby brúsne plochy smerovali von z oboch strán a obrusovali tak pri strihaní obe čepele. Začať sa dá s brúsnym papierom stredne hrubej zrnitosti a postupne pokračovať smerom k strihaniu jemného brúsneho papiera. Ostrosť nožníc kontrolujeme napríklad strihaním papiera.
Ako nabrúsiť nožnice ihlou?
Tento trik veľmi dobre poznajú krajčírky a na prvý pohľad sa zdá ako nemožný. No pri troche trpezlivosti skutočne funguje! Vezmeme ihlu a vložíme ju čo najhlbšie medzi čepele nožníc – až k spoju. Čepele nožníc začneme zovierať a ihla sa bude posúvať smerom k špičkám. Po celý čas ihlu pridržiavame rukou. Prechod ihlou po čepeliach zopakujeme aspoň 20 krát. V prípade potreby sa dá použiť rozpletená spinka alebo zatvárací špendlík.
Brúsenie nožníc pomocou starej drôtenky
Na čepele silnejších nožníc môžeme použiť starú kuchynskú drôtenku. Stačí niekoľko zastrihnutí a strihacie schopnosti nožníc budú opäť obnovené. Pozor však na neporiadok, ktorý pri tejto činnosti vznikne. Drobné kúsky z drôtenky môžu uviaznuť v spoji alebo sa niekomu nepríjemne zaryť pod kožu.
Ako predísť otupeniu nožníc?
Každé nožnice sa časom otupia. Väčšina z nich je vyrábaná na istý účel/materiál, čomu zodpovedá veľkosť, dĺžka čepelí i sila. Kuchynské nožnice slúžia na strihanie byliniek, ale aj na porciovanie mäsa. Kancelárske nožnice sú určené na strihanie papiera a krajčírske nožnice zase na strihanie látok rôznej hrúbky. Ak chcete, aby boli dlho ostré, používajte ich vždy iba na ten účel, na ktorý boli vyrobené. Vyhnite sa častým otupujúcim činnostiam. Medzi ne patrí najmä strihanie plastu, nadmerne hrubých vrstiev materiálu alebo strihanie materiálov s vrstvou lepu.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Komentáre