Ako si doma nabrúsite nože aj bez drahej brúsky
Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že ide o úlohu pre skúseného nožiara, pravý opak je pravda. Údržba nožov je príjemný relax na dni, keď sa vám nechce púšťať do žiadnych veľkých projektov. Rozdiel pri používaní pocítite okamžite.
Galéria
UROB SI SÁM
náročnosť: +++
čas: 1 hodina
náklady: 5 €
ľudia: 1
obdobie: celoročne
KONTROLNÝ ZOZNAM
MATERIÁL A POMÔCKY od 5 €
na 10 nožov
• odmastenie a odhrdzenie
napr. saponát Cif Dishwash Lemon (1,19 €/500 ml),
napr. oceľová vlna Rakso číslo 0000 (4,30 €/200 g)
• maskovanie
napr. permanentný značkovač Centropen 8566 (0,42 €/ks)
• brúsenie a leštenie
napr. brúsny kameň carborundum kombinovaný (0,54 €/ks),
napr. brúsny papier P600 (0,66 €/hárok),
napr. brúsny papier P800 (0,66 €/hárok),
napr. keramická tyčinka 8,5″ (4,10 €/ks),
napr. brúsna pasta Pragochema (5,03 €/125 ml)
• ošetrovanie
napr. ľanový olej (3,06 €/400 ml),
napr. vosk na obuv Sigal Active
Outdoor (2,20 €/100 g)
PRACOVNÝ POSTUP
dobré rady
RUČNÉ BRÚSENIE
Na rozdiel od elektrickej brúsky je pri brúsnom kameni a papieri úber materiálu natoľko jemný, že ani pri najväčšej nešikovnosti sa nemusíte obávať zničenia noža. Celé brúsenie je iba o tom, aby ste udržali v ruke potrebný uhol. Zálesácke nože so škandinávskym výbrusom vás bez nácviku vtiahnu do tajov brúsenia, s fazetami si po prvej skúsenosti rýchlo poradíte. Ak čokoľvek spravíte zle, výsledkom bude iba to, že nôž nenabrúsite na prvýkrát. Ak získate trochu zručnosti, poradíte si hravo aj s nožmi s dutým a konvexným výbrusom.
KAMENE
Vodné karborundové kamene z hobby predajní a bridlica na vyhladzovanie sú rovnako lacné ako brúsne papiere s vysokými zrnitosťami. Nemusíte sa hneď rozhliadať po brúsnych kameňoch pre profesionálov. Zo skúseností môžeme povedať, že veľmi dobrý výsledok dosiahnete i vtedy, ak nalepíte brúsny papier na hladkú sklenú tabuľku. Dôležité je iba to, aby bol podklad tvrdý a hladký, bez vĺn a nepravidelných výstupkov. V posledných rokoch sa na pultoch predajní však objavujú aj syntetické kamene, ktoré sa namiesto vody so saponátom vlhčia olejom.
MASKOVANIE
Nezotierateľný permanentný značkovač môžete smelo používať pri každom novom prechode po kameni až dovtedy, kým nezískate dobrý pocit a istotu z jednotlivých ťahov. Nebojte sa toho, že na čepeli čierne značky zostanú. Všetky značkovače možno umyť bezo zvyšku liehom alebo acetónom. Stratia sa nielen z nehrdzavejúcej ocele, ale aj z „uhlíkovky“ posiatej pórmi a hĺbkovou patinou.
LEŠTENIE
Kožený popruh a brúsna pasta sú odnepamäti pomôckou na dokončovanie a obťahovanie po brúsení. V časoch, keď sa používala na holenie britva, si každý domáci pán dokázal s dokonalým obťahovaním ostria poradiť. Ak v nedeľu nezoženiete, čo vám treba, improvizovať môžete aj zubnou pastou, ktorú rozotriete na kuse sololitu alebo MDF panelu.
AUTOR RADÍ
Brúsenie nie je žiadna veľká veda. Pozbierate v domácnosti všetky nože, rozložíte ich v dielni na stole a pustíte sa do ich údržby. V silách každého z nás je obnoviť ostrie na dokonalosť žiletky a vdýchnuť rukoväti a puzdru vzhľad udržiavaného kusa.
Text a foto: Marcela Gigelová
Realizácia: Milan Gigel
Zdroj: časopis Urob si sám 12/2016
Skus
Problém pri brúsení s elekrickými kotúčmi je odkalíte ostrie noža a môžete ho zahodiť.
Keď máš vysoké otáčky tak áno. Pri malých je to o.k.
viete mi niekto poradit ako odborne naostrit kuchynske nože?
O betónový múrik na plote. Môj sused celý život len tak brúsil.Jeho žena mala potom vždy ,,dofačované,, prsty.
Zaoberam sa tym uz dlhsie a velmi ma prekvapila tycinka od elektrikarov co som kupil v obchode. S tou nabrusim postupne kazdy noz a potom uz len dobrusim, resp. dolestim na 1000cke kameni.
Videl som veĺa príspevkov na tému brúsenie nožov. Ani tento sa nevymyká priemernosti. A to lepenie brúsneho papiera na rôzne plochy úplná fantázia. Brúsivo na papieri zoderiete veľmi rýchlo a potom si nalepíte nový ? Dúfam, že si to dal patentovať.
Vedenie noža po brúsnom kameni dá zabrať aj profesionálovi a nie to ešte amatérom.Chcel by som ho vidieť ako nabrúsi kuchynský nôž s čepeľou 20-sať centimetrov ktorý stojí okolo 150 EUR.
Proste s týmto spôsobom si nože len zničíte a budete nadávať na koho ? Je to amaterizmus ktorý sa hrá na profíka. Nedal by som mu nabrúsiť ani žabykláč.
A tá ,,tyčinka od elektrikárov ´´ v príspevku , tak tá ma dorazila úplne.
Pán Juraj,Vás dorazilo zrejme niečo iné.Vy asi vo svojom videní neviete pochopiť,že každý si svoje nože brúsi ako najlepšie vie.Tak isto nechápete,že každý nôž pokiaľ si nevyžaduje špeciálny spôsob ostrenia alebo brusiva, sa dá bez poškodenia čepele naostriť hoci čím: od ocieľky,brúsneho kameňa až po kožený remeň.Čiže aj elektrikárskou tyčinkou,myslím si,že sa jedná o keramickú rúrku do pece na tepelné spracovanie kovov sa dá upraviť ostrie noža na pomerne slušnú úroveň. Presvedčenie,že Váš nôž za 150 € je ten najkvalitnejší a môže sa ostriť len špeciálnou brúskou je mylné,pretože táto cena nemusí byť za kvalitu čepele ale za celkové prevedenie noža a najmä za značku.Položte si otázku koľko domácností disponuje sadou nožov v kuchyni hoci len po 100 € za kus.A to nehovorím o ostatnom ktoré je potrebné na ich brúsenie a najmä cene, ktorá sa pohybuje od 400 € nahor.Čiže rozumná domácnosť si za cenu Vášho jedného noža poriadi 3-4 sady nožov potrebných v kuchyni ktoré sú kvalitou čepele ale aj vzhľadom na veľmi dobrej úrovni a nie je problém s ich nabrúsením, hoci aj tyčinkou od ,,elektrikárov,,
Spravne. 😁 Uplne suhlasim.
Súhlasím s postupom suseda pána Futrlaja,
môj starý otec mal na terase vyhliadnutú malú plôšku a tiež tak ostril nože, sekery dokonca aj kosák na trávu.
Ja to už tak nerobím, nemám terasu…….skúšal som to v paneláku na schodoch,ale nefungovalo to …..
K brúseniu kuchynských nožov snáď len toľko :
Každý nôž sa dá nabrúsiť tak aby bol ostrý. Kvalitný, nekvalitný, drahý alebo lacný. Ocieľkou, osličkou či brúsnym kotúčom. Ale je aj viacej viacej náhrad ako napr. pieskovcový či žulový kameň vhodného tvaru. OCIEĽKA je vrúbkovaná, prikalená tyčka ktorú používajú najmä mäsiari, aby nezanášali do spracovania mäsa a výrobkov drobné častice brusiva z brúsnych osličiek či kameňov. Slúži len na dohladenie ostria počas práce. OSLIČKA je buď lisované brusivo alebo prírodný kameň upravený do tvaru, napr. oslička pod značkou Rozsutec. Nôž, pokiaľ nie je moc otupený, dá sa s ňou nabrúsiť, prípadne dohladiť. BRÚSNY kotúč je lisovaný alebo brusivo nalepované na filcový kotúč. Podľa zrnitosti brusiva sú hrubovacie, hladiace a lapovacie. Posledná kategória je finančne najnáročnejšia. Pán Juraj krúti hlavou nad keramickou (elektirikárskou)tyčinkou. V závode kde som pacoval, bola pomerne dobre zariadená brúsiareň, ale túto keramickú tyčku na ktorej boli navinuté žhaviace špirály v peci, mal skoro každý v kasničke. Veľmi do ostra sa s ňou dalo upraviť ostrie akéhokoľvek noža. Viem o čom hovorím, nakoľko mám dobre vybavenú strojársku dielňu, kde okrem iných prác brúsim nože kuchynské, zabíjačkové, špeciálne, nožnice, nožničky, okružné i listové píly obyčajné alebo s TK plátkami, viac ako 40-dsať rokov, ale uvedené tyčky nemajú chybu. Okrem iného zo susedom p. Futrlaja som sa poznal veľmi dobre a môžem potvrdiť, že brúsil kuchynské nože týmto spôsobom. Na záver by som snáď dodal, že ostrenie nožov by malo byť doménou muža a je úplne jedno aké náradie použije. Podstatné je aby si vedel poradiť, aby kuchynské nože boli vždy ostré. Nie ako p.Juraj.
ja si doma brúsim nože sám … mám brúsiaci kameň a s tým to zvládam aj ja a nože sú v perfektnom stave (aspoň myslím :D)
mam d0ma kamen ,nasiel s0m h0 pri m0ri,taky,zl0meny,kremen0vy a brusi na paradu…mam aj el,brusku nic m0c…najradsej brusim tym kamen0m aleb0,klasicky tahanim cez tie 0cel0ve kruzky a d0ladim zasa tym kamen0m