Zabudnutá okrúhlica: Ako sadiť a zužitkovať túto zeleninu?
Poznáte okrúhlicu? Táto kapustová zelenina podobná veľkej reďkovke patrí u nás k už takmer zabudnutým plodinám. Iné národy však na ňu nedajú dopustiť, pretože sa ľahko pestuje a má mnoho cenných živín. Aké sú jej nároky na pestovanie a základné vlastnosti?
Galéria
Okrúhlica (Brasica rapa L., vodnica, turnip) je skromná dvojročná rastlina. Pestuje sa dokonca jednoduchšie ako zemiaky, pretože má nižšie nároky na teplo a je vhodná aj do drsnejších končín Slovenska. Bez poškodenia zvládne teploty do -7 stupňov Celzia, ideálna je pre ňu teplota 12 až 20 stupňov. Ak pestujeme okrúhlicu v priveľmi teplých podmienkach, môže dôjsť k obmedzeniu rastu koreňov, a tým pádom aj k slabšej rastlinke. Semeno vyklíči pri teplote okolo 5 stupňov Celzia.
Ako sa bude dariť okrúhlici?
Na to, aby sa jej darilo, potrebuje dostatok vápnika a ocení v pôde živiny, ktoré dokáže ľahko prijať – čo dosiahneme, napríklad, zapracovaním kompostu. Pozor však na priveľa dusíka, pretože z neho majú buľvy okrúhlice zlú chuť a sú duté.
Ak si chcete zahrnúť pestovanie okrúhlice do vášho budúcoročného plánu, vysieva sa na jar, prípadne v júli až v auguste. Semiačka kladieme do hĺbky 1,5 až 2 cm, pričom riadky by mali byť od seba vzdialené 30 až 40 centimetrov. Vzdialenosť semien v riadku by mala byť približne 8 až 15 centimetrov podľa odrody. Na jarných odrodách si pochutíme v júni a v júli, na neskorších v októbri a v novembri.
Október: Čas na zber neskorej okrúhlice
Ak máte neskorú okrúhlicu zasadenú, čoskoro bude vhodný čas na jej zber (zberať môžeme približne 10 týždňov od výsevu). Zber je jednoduchý: buľvy vykopeme tak, aby sme ich nepoškodili a vňať odrežeme. Najlepšie chutí mladá okrúhlica, staršia drevnatie. Chuťou pripomína kaleráb, alebo reďkovku.
Náš tip: Okrúhlici sa dobre darí na zmiešaných políčkach spolu so zemiakmi.
Pochádza z viacerých častí sveta
Pestovali ju v hornatých častiach Číny, v Prednej Ázii aj v oblasti Stredomoria. Žiaľ, dnes je často považovaná za burinu, čo si rozhodne nezaslúži. Používala sa aj ako krmivo pre zvieratá. Stále sa s úspechom pestuje vo Francúzku, Anglicku, Kanade či dokonca Škandinávii.
Aké látky obsahuje okrúhlica?
Možno vás prekvapí, že táto nenáročná „burina“ obsahuje mnoho cenných živín. Patrí k nim: sodík, draslík, vápnik, železo, horčík, kyselina L-askorbová, kobalamín, vitamín A, vitamín D, vitamín B6. je vhodná aj pri chudnutí, pretože 100 g obsahuje len 28 kcal, 6 g sacharidov, takmer žiaden tuk. Pomáha pri poruchách tráviaceho traktu (podporuje vylučovanie väčšieho množstva žalúdočných štiav), pri liečbe osteoporózy a zlomenín, proti rakovine, zvyšuje imunitu, je dobrým zdrojom antioxidantov, minerálov, vitamínov a vlákniny.
Ako využiť okrúhlicu v kuchyni?
Používa sa hlavne ako príloha k jedlám v dusenom či pečenom stave. Mladé buľvy okrúhlice oceníte v zeleninových šalátoch, či ako prílohu na chlieb. Dá sa pridať aj do smoothie, urobíte z nej aj zdravú polievku v kombinácii so zázvorom, cibuľou a ovsenými vločkami na zahustenie.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre