Okrúhlica (Brasica rapa L., vodnica, turnip)
Galéria (5) Zdroj: iStock

Zabudnutá okrúhlica: Ako sadiť a zužitkovať túto zeleninu?

Poznáte okrúhlicu? Táto kapustová zelenina podobná veľkej reďkovke patrí u nás k už takmer zabudnutým plodinám. Iné národy však na ňu nedajú dopustiť, pretože sa ľahko pestuje a má mnoho cenných živín. Aké sú jej nároky na pestovanie a základné vlastnosti?

Galéria

Okrúhlica (Brasica rapa L., vodnica, turnip)
Okrúhlica (Brasica rapa L., vodnica, turnip)
grilovaná zelenina
Okrúhlica (Brasica rapa L., vodnica, turnip)

Okrúhlica (Brasica rapa L., vodnica, turnip) je skromná dvojročná rastlina. Pestuje sa dokonca jednoduchšie ako zemiaky, pretože má nižšie nároky na teplo a je vhodná aj do drsnejších končín Slovenska. Bez poškodenia zvládne teploty do -7 stupňov Celzia, ideálna je pre ňu teplota 12 až 20 stupňov. Ak pestujeme okrúhlicu v priveľmi teplých podmienkach, môže dôjsť k obmedzeniu rastu koreňov, a tým pádom aj k slabšej rastlinke. Semeno vyklíči pri teplote okolo 5 stupňov Celzia.

Ako sa bude dariť okrúhlici?

Na to, aby sa jej darilo, potrebuje dostatok vápnika a ocení v pôde živiny, ktoré dokáže ľahko prijať – čo dosiahneme, napríklad, zapracovaním kompostu. Pozor však na priveľa dusíka, pretože z neho majú buľvy okrúhlice zlú chuť a sú duté.

Ak si chcete zahrnúť pestovanie okrúhlice do vášho budúcoročného plánu, vysieva sa na jar, prípadne v júli až v auguste. Semiačka kladieme do hĺbky 1,5 až 2 cm, pričom riadky by mali byť od seba vzdialené 30 až 40 centimetrov. Vzdialenosť semien v riadku by mala byť približne 8 až 15 centimetrov podľa odrody. Na jarných odrodách si pochutíme v júni a v júli, na neskorších v októbri a v novembri.

Okrúhlica
Zdroj: iStock

Október: Čas na zber neskorej okrúhlice

Ak máte neskorú okrúhlicu zasadenú, čoskoro bude vhodný čas na jej zber (zberať môžeme približne 10 týždňov od výsevu). Zber je jednoduchý: buľvy vykopeme tak, aby sme ich nepoškodili a vňať odrežeme. Najlepšie chutí mladá okrúhlica, staršia drevnatie. Chuťou pripomína kaleráb, alebo reďkovku.

Náš tip: Okrúhlici sa dobre darí na zmiešaných políčkach spolu so zemiakmi.

Pochádza z viacerých častí sveta

Pestovali ju v hornatých častiach Číny, v Prednej Ázii aj v oblasti Stredomoria. Žiaľ, dnes je často považovaná za burinu, čo si rozhodne nezaslúži. Používala sa aj ako krmivo pre zvieratá. Stále sa s úspechom pestuje vo Francúzku, Anglicku, Kanade či dokonca Škandinávii.

Aké látky obsahuje okrúhlica?

Možno vás prekvapí, že táto nenáročná „burina“ obsahuje mnoho cenných živín. Patrí k nim: sodík, draslík, vápnik, železo, horčík, kyselina L-askorbová, kobalamín, vitamín A, vitamín D, vitamín B6. je vhodná aj pri chudnutí, pretože 100 g obsahuje len 28 kcal, 6 g sacharidov, takmer žiaden tuk. Pomáha pri poruchách tráviaceho traktu (podporuje vylučovanie väčšieho množstva žalúdočných štiav), pri liečbe osteoporózy a zlomenín, proti rakovine, zvyšuje imunitu, je dobrým zdrojom antioxidantov, minerálov, vitamínov a vlákniny.

šalát s okrúhlicou a mrkvou
Zdroj: iStock

Ako využiť okrúhlicu v kuchyni?

Používa sa hlavne ako príloha k jedlám v dusenom či pečenom stave. Mladé buľvy okrúhlice oceníte v zeleninových šalátoch, či ako prílohu na chlieb. Dá sa pridať aj do smoothie, urobíte z nej aj zdravú polievku v kombinácii so zázvorom, cibuľou a ovsenými vločkami na zahustenie.

Okrúhlica
Zdroj: iStock

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje