Okrúhlica – v Európe obľúbená, u nás zabudnutá

okruhlica v europe oblubena u nas zabudnuta

Okrúhlica alebo vodnica (Brasica rapa L.) patrí do čeľade kapustovitých. Poznali ju už naši prastarí rodičia ako doplnkovú plodinu. Pre jej dobrú prispôsobivosť k chladnejším podmienkam sa pestovala najmä v podhorských a horských oblastiach. Využívali ju nielen ako potravinu, ale i na kŕmenie hospodárskych zvierat. Dnes u nás upadla do zabudnutia. Pritom v niektorých častiach Európy patrí medzi obľúbenú zeleninu a veľkú časť roka ju predávajú na trhoch. Jej buľvy sa dobre uskladňujú i v zimných mesiacoch. Z mladých listov môžeme pripraviť chutný šalát.

Okrúhlica je pomerne nenáročná rastlina a znáša aj chladnejšie podmienky vyšších polôh. Chuťou pripomína kaleráb a plne nahradí reďkovku. Má veľmi krátke vegetačné obdobie. Od zasiatia po zber je to 8 až 10 týždňov. Podľa času dozrievania ju môžeme rozdeliť na jarné a letné kultivary, ktoré sa obyčajne konzumujú priamo, a na jesenné a zimné, určené najmä na uskladnenie. Jarné kultivary začíname siať už od polovice marca. Semeno sejeme do riadkov vzdialených od seba 30 až 40 cm do hĺbky 1 až 1,5 cm. Na letný zber môžeme okrúhlicu vysievať i neskôr medzi iné úžitkové rastliny.  Jesenné a zimné kultivary určené na uskladnenie vysievame v júni, júli, prípadne auguste. Túto okrúhlicu teda môžeme siať v druhom slede po zbere hrachu či zemiakov.

Po vzídení semenáčiky vyjednotíme asi na 15 cm vzdialenosť. Ostatné ošetrenie spočíva v plečkovaní a okopávaní. V období sucha treba okrúhlicu výdatne zalievať, aby sa urýchlil jej rast a nedošlo k drevnateniu vnútra buliev. Obsahuje asi 95 % vody, v sušine 65 % bezdusíkatých látok, 12 % bielkovín, 2 % tukov, 12 % buničiny a 8 % popolovín. Pri jesennom a zimnom zbere na buľvách pripravených na uskladnenie necháme asi 2 až 3 cm srdiečko listov. Buľvy sa dajú uskladniť v debničkách naplnených pieskom alebo ľahkou zeminou. Väčšie množstvo môžeme uskladniť tak, ako sa uskladňuje repa, do hroblí priamo v záhrade.

Buľvy okrúhlice majú rôzne tvary. Môžu byť guľovité, guľovito sploštené, hruškovité i vretenovitého tvaru ako repa. Farba buliev môže byť biela, žltá alebo sivočierna. Dužina je biela alebo žltooranžová. Kultivar Albína má biele guľaté buľvy, ktoré sú odolné proti drevnateniu, a je vhodný pre všetky spôsoby pestovania.

Okrúhlicu môžeme využiť rôznymi spôsobmi. Dá sa konzumovať čerstvá ako reďkovka alebo tepelne upravená vo forme šalátu, kaše či dusená.

Jozef Pobjecký
Kresby: autor
Zdroj: časopis Urob si sám

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.