Nové plodiny do vašej ovocnej záhradky? Skúste muchovník, hurmikaki, aróniu, či dulu

Nové plodiny do vašej ovocnej záhradky? Skúste muchovník, hurmikaki, aróniu, či dulu

Nielen v obchodoch, ale aj v našich záhradkách sa začínajú čoraz častejšie objavovať rôzne menej známe druhy ovocia. Vracajú sa tie, ktoré pestovali naše prababičky, napríklad dula, mišpuľa, drieň, muchovník, arónia. Pribúdajú ale aj nové, kedysi v našich končinách neznáme. Aké chutné a zdravé novinky si môžete zasadiť v záhradke tento rok?

Foto: istock.com

Muchovník: Kanadská čučoriedka

Napriek nevábnemu názvu je muchovník skvelou rastlinou nenáročnou na pestovanie. Jeho plody sú podobne sfarbené ako čučoriedky, tvarom skôr pripomínajú šípky. Vo voľnej prírode sú pochúťkou pre zver, v našej záhradke sa môžu stať hodnotným zdrojom vitamínov pre našu rodinu. Bobule na stromoch nájdeme od júla do augusta a môžeme z nich pripraviť aj chutné sirupy či koláče.

Výhodou je, že tento ker alebo strom nepotrebuje špeciálne prostredie, ani kyslú pôdu. Vyhovuje im ľahšia pôda a miesto na slnku. Oplatí sa pôdu udržiavať vlhkú, ale nie premokrenú, na jar treba stromy či kry prerezať.

V čase kvitnutia (koncom jari) prekvapí krásnymi bielymi kvetmi, ktoré pripomínajú orgován. Plody obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré nás chránia pred ochoreniami srdca a ciev, ale aj rakovinou. Flavonoidy v nich majú silné protizápalové vlastnosti, chránia pred starnutím a poškodením buniek voľnými radikálmi. Z vitamínov sú cenné kvôli obsahu vitamínu A, C, K, E a B.

Foto: istock.com

Hurmikaki

Toto zaujímavé ovocie poznáme z obchodov, ale na juhu Slovenska si ho môžeme vypestovať aj vo vlastnej záhrade, len ho treba chrániť pred mrazom (niektoré odrody zvládnu teplotu až do -20 stupňov Celzia). Pestovať sa dá aj v interiéri v kvetináči alebo vo vykurovanom skleníku. Potrebuje pôdu bohatú na živiny a humus, vlhkú, ale nie zamokrenú.

Ovocie je plné antioxidantov, vlákniny, obsahuje karotenoidy, vitamín C, má silné detoxikačné účinky a podporuje trávenie. Tanín ho chráni pred škodcami. Sladkasté oranžové plody sa dajú priamo natrieť na pečivo ako „živý lekvár“.

Foto: istock.com

Arónia čiernoplodá

Ďalšie bobuľové ovocie, ktoré vyžaduje slnečnú polohu, ale dá sa pestovať prakticky na celom Slovensku. Arónii vyhovuje stredne ťažké a menej kyslé pôdy s dostatkom humusu. Výhodou je, že nezvykne trpieť chorobami a nemá škodcov. Keď ju prihnojíme, bude úroda krajšia. Netreba zabúdať na to, že kvety a plody sa objavujú na konci výhonkov, preto ich nestriháme. Iba choré, alebo priveľmi husté časti.


Neprehliadnite aj: Muchovník: Ovocie budúcnosti vhodné do každej záhrady


Konzumáciou plodov arónie si zabezpečíme prísun beta-karoténu, jódu, železa. Liečia chudokrvnosť, prospievajú funkcii štítnej žľazy. Konzumujú sa surové, ale aj vo forme štiav, sirupov, kompótov alebo sušené.

Foto: istock.com

Dula jablková

Dula jablková je čosi medzi jabloňou a hruškou. Plody sú veľké, žlté, hrčkovité s výraznou vôňou po citrónoch. Majú trpkú a nevyváženú chuť, preto sa jedia vo forme kompótov, muštov, rôsolov, lekvárov, surové nie. Vyžaduje záhrevné pôdy, dobre zásobené živinami. Neznáša vysoký obsah vápnika, potom trpí chlorózou. Nie je náročná na zavlažovanie a dobre sa jej darí na teplom, chránenom stanovisku.

Vetvičky neskracujeme, lebo rodí na koncoch. Pozitívne je, že vďaka odolnosti voči chorobám a škodcom nevyžaduje chemickú ochranu.

Toto ovocie sa používalo v ľudovom liečiteľstve ako liek proti tráviacim problémom a bolesti hrdla, odhlieňuje. Obsahuje antioxidanty, vlákniny, vitamín A, C, K, draslík, železo, zinok.

Foto: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.