mango hurmikaki a karambola
Galéria (6)

Mango, Hurmikaki a Karambola

Po skonzumovaní exotického ovocia nás často láka myšlienka dopestovať si ho aj doma. Pestovať tropické ovocie v bytoch je však náročné pre nedostatok svetla, ale aj nedostatok priestoru pre korene v nádobách. Nie každé ovocie sa dá pestovať a nie každá tropická rastlina nakoniec zarodí.

Galéria

Mango – Mangifera indica
Mangovník je mohutný, vždyzelený strom, má dlhú životnosť. Je to typická tropická rastlina, vyžaduje priemernú teplotu 25 – 30 °C, vydrží aj teploty 45 °C, naopak najnižšia teplota by nemala klesnúť pod 10 °C. Vyžaduje priame slnko.

MangoV byte sa dá pestovať ako dekoratívna rastlina, ktorej veľkosť usmerňujeme rezom. Semenáčiky môžu začať rodiť od 7. roku, v bytových podmienkach je to však nepravdepodobné. Na vytvorenie korunky je potrebný výchovný rez. Rozmnožovať ho môžeme semenami, ktoré vysievame hneď po vybratí z plodov. Dužina zo semien sa odstráni pod tečúcou vodou a vloží sa do substrátu tenkým koncom nahor. Prikryje sa tenkou vrstvou substrátu, dôkladne poleje a celý črepník sa obalí fóliou. Na klíčenie sa vyžaduje teplota 25 – 28 °C a substrát sa musí udržiavať vlhký. Klíčenie semena môže trvať aj niekoľko mesiacov. Ak sa objaví výhonok, dá sa dolu fólia. Často vzchádza z jedného semena aj niekoľko semenáčikov.

Mangovník nie je náročný na pôdu, neznáša vápenitú pôdu, ale výživnú a drenáž. Prezimuje iba v teplom prostredí. V zime pri poklese teploty obmedzujeme závlahu mangovníka na minimum.     Kvety má biele, voňavé a objavujú sa na konci konárikov. Plody sú oválne, s tenkou červenou, oranžovou alebo zelenkastou šupkou s pomerne veľkou kôstkou, v ktorej je semeno. Toto musíme opatrne vybrať.     Pokiaľ strom mohutne rastie, ale nerodí, odporúča sa rez koreňov.           
–>
Hurmikaki
Hurmikaki – Ebenovník rajčiakový (Diospyros kaki) je opadavý strom, ktorý sa pestuje takmer v každej subtropickej krajine. Na rozdiel od iných subtropických rastlín sa u neho vyvinula mrazuvzdornosť. Dá sa voľne pestovať u nás aj bez toho, aby sme ho museli na zimu prenášať do bytu. Vydrží pokles teploty v zime až do –20 °C. Ak má menší vzrast, odporúčame ho na zimu prikryť.

Hurmikaki Hurmikaki

Rastlina sa rozmnožuje semenami, ktoré sa tvoria v strede plodu a je ich 2 až 5. Semená vysievame, najlepšie vo februári-marci do substrátu bohatého na živiny do hĺbky 4 – 5 cm. Je náročný na teplo, svetlo a zavlažovanie, pretože pri nedostatku vlahy okamžite vädne. Klíčenie trvá asi 1 mesiac. Spočiatku rastie veľmi pomaly. Rastlinu by sme mali pestovať 3 – 4 roky v črepníku a až potom ju vysadiť do voľnej pôdy v záhrade.
Semenáčiky rodia v 5. až 10. roku svojho života. Aby sme urýchlili nástup rodivosti, musíme ho zaštepiť. Odrezky na štepenie môžeme získať napr. na dovolenke v zahraničí, kde si vyhliadneme zdravý a rodiaci strom. Plody pripomínajúce rajčiaky dozrievajú na jeseň. Vtedy značne zmäknú a strácajú trpkosť. Farba je oranžová a červenkastá.

KarambolaKarambola – Egrešovec oblý – ( Averrhoa carambola )
Je to vždyzelený, hustý, nízky ker. Listy sú perovité, podobajú sa na agát. Na noc alebo pri dotyku sa zatvárajú. Kvety v červených súkvetiach vyrastajú na mladých konároch, len z malej časti kvetov sa vyvinú plody. Kvitne dvakrát do roka, v zime a začiatkom leta. Je to tropická rastlina, preto potrebuje v lete teplotu okolo 30 °C a v zime nad 18 °C. Pri pestovaní v byte je to veľmi pekná dekoratívna rastlina a môže vyrásť na krásny stromček.

Karambolu rozmnožujeme semenami, ktoré sa tvoria v plode. Vysievame ich hneď, keď ich vyberieme z plodu. Zemina musí byť bohatá na živiny, najlepšie zmes rašeliny, kompostu a piesku. Vyklíčia asi za 2 až 3 týždne. Semenáčiky môžeme v lete premiestniť von do polotieňa. Karambola nie je náročná na vodu, zalievame len sporadicky.

Semenáčiky by mali rodiť po 3 až 5 rokoch, nevyžadujú štepenie. V zime ich umiestnime na mieste s dostatkom svetla a teplotou okolo 20 °C. Plody sú dlhé, vajcovitého tvaru s pozdĺžnymi zárezmi. Dozreté majú sýtožltú farbu.

Text: Katarína Kettmannová
Foto : archív vydavateľstva Jaga,
Kresby: Jozef Pobjecký
Zdroj: Časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.