Možno vám rastie v záhrade! Portulaka je najchutnejšia burina s množstvom živín

Portulaka
Zdroj: iStock

Viete o tom, že aj niektoré rastliny pôvodne považované za burinu sú jedlé? A nielen to, sú tiež chutné a nabité živinami. Azda najlepším príkladom takejto rastliny je portulaka zeleninová (Portulaca oleracea). Jej listy sú chuťovo jemné a svieže, dajú sa použiť v surovom stave ako alternatíva hlávkového šalátu.

Portulaka, ktorej sa u nás hovorí aj šrucha či kuria noha, je okrem sviežej chuti plná živín – vrátane cenných omega-3 mastných kyselín (ktoré sa v rastlinách vyskytujú len zriedka) a dlhého zoznamu vitamínov a minerálov. Listy a stonky obsahujú kyselinu šťaveľovú v množstve mierne vyššom ako špenát, preto, ak ste na túto látku citliví, nejedzte portulaku vo väčších množstvách.

Portulaka v záhrade

Ak ste raz zasiali portulaku v záhrade, alebo vám vyrástla sama od seba, veľmi pravdepodobne ju uvidíte znova, pretože semená portulaky zostávajú životaschopné po celé desaťročia. Na klíčenie potrebujú teplo a jasné svetlo. Rastlinky portulaky sa objavujú od začiatku leta až do začiatku jesene. Mrazy ich zabíjajú.

Portulaka
Zdroj: iStock

Živý mulč a pôdna krytina

Ak chcete pestovať portulaku, jednoducho ju nevytrhajte s ostatnými burinami, ale pár sadeníc nechajte. Dobrým tipom je ponechať rastliny tejto jedlej buriny, ktoré sa objavia pri stenách, schodoch alebo terasách, pretože vytvárajú krásny kaskádovitý pôdny kryt. Portulaka sa tiež úspešne používa ako živý mulč, napríklad medzi hriadkami jarnej brokolice. Samozrejme, portulaku treba mať pod kontrolou, aby neprevládol jej burinový charakter. Rastlina totiž dokáže vysypať viac ako 200 000 semien.

Ak nechcete riskovať zaburinenie záhrady, vyskúšajte portulaku pestovať v nádobách. Pestuje sa rovnako ako bylinky odolné voči suchu, takže pokojne ju môžete mať na slnečnej terase alebo na balkóne. Pestovať sa dá aj z odrezkov, ktoré kúpite na farmárskom trhu, pretože portulaka sa dobre zakoreňuje. Portulaku zbierajte vždy ráno, energia získaná počas dňa sa totiž v noci premieňa na cukor. Mladé stonky zbierajte po hrstiach, nové dorastú asi za tri týždne.


Portulaka v kuchyni

Portulaka v surovom stave nahrádza šalátovú zeleninu. Hneď po zbere ju uložte do chladničky, aby zostala svieža. Listy môžete použiť do sendvičov, na chleba, na ozdobu polievok, do domácich dipov a omáčok. Nahrubo nasekané listy portulaky chutia v gréckom a v ďalších šalátoch.
Z portulaky si môžete pripraviť aj osviežujúcu balkánsku studenú jogurtovú polievku tarator. Veľmi chutné a výživné je tiež pesto z portulaky, bazalky a vlašských orechov.

Portulaka
Zdroj: iStock

Varenie a nakladanie portulaky

Ak portulaku varíte, pripravte sa na to, že uvoľní trochu slizu. Ak pridáte maslo, soľ a korenie alebo jednoducho nasekáte len malé množstvo portulaky do polievky, vadiť vám to nebude. Portulaku je možné aj nakladať. Sterilnú sklenenú nádobu plnú stoniek a listov zalejete rovnakým dielom vody a octu a dochutíte lyžičkou soli. Nakladaná portulaka vydrží v chladničke dva-tri dni, ak ju naloženú do pohárov sterilizujete vo vodnom kúpeli 10-15 minút, vydrží celú zimu.

Portulaka
Zdroj: iStock

Sabína Zavarská
Zdroj: growveg.co.uk
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.