Čaj zo sušených byliniek
Zdroj: shutterstock.com

Zbierate bylinky a chystáte sa z nich variť čaje? Pre najlepší výsledok si osvojte tieto pravidlá

Pri príprave čaju z vlastnoručne nazbieraných byliniek môžete mať perfektnú kontrolu nad pôvodom a čistotou byliniek. Zároveň získavate príležitosť vyskladať si čaj, ktorý bude arómou, chuťou a účinkami blahodárne pôsobiť na vaše telo aj myseľ. Ak si chcete takýto čaj naplno vychutnať, oplatí sa poznať niekoľko jednoduchých pravidiel.

Najobľúbenejšie bylinky, ako stvorené do domácich čajov

Svet byliniek je priam magický. Kto k nemu už aspoň trochu „pričuchol“ vie, že v ňom nájde prírodnú pomoc pri prechladnutí, zhoršenom trávení, nervozite a mnohých ďalších zdravotných ťažkostiach. Výbornú povesť niektorých byliniek dopĺňa skvelý fakt, že pre ne nemusíte chodiť ďaleko. Dajú sa dopestovať aj v záhrade alebo v črepníkoch na balkóne.

  • Medzi ne patrí napríklad medovka lekárska, levanduľa úzkolistá, valeriána lekárska či harmanček pravý (rumanček kamilkový), ktoré upokojujú a pomáhajú pri nervozite.
  • Na tráviace problémy sa osvedčila mäta pieporná, fenikel obyčajný, zázvor lekársky a fenikel lekársky.
  • Ak hľadáte bylinky na prípravu čajov pri prechladnutí, vo vašich domácich zásobách by nemala chýbať echinacea purpurová, tymián obyčajný, šípky, rakytník či lipové kvety.
Čerstvé bylinky na čaj
Zdroj: shutterstock.com

 

Kvalita čaju závisí od prostredia, v ktorom bylinky rastú

Zásadnou prednosťou čajov, ktoré si vyrobíte z vlastnoručne zozbieraných byliniek, je známe miesto ich pôvodu. Ak pestujete bylinky v záhrade alebo v črepníkoch, vyberte im pozíciu, kde budú chránené pred bezprostredným znečistením z áut. Pozor tiež na nadmerné používanie postrekov a prítomnosť psa, ktorý by mohol rastliny znehodnotiť močom pri značkovaní.

Pri zbere priamo z prírody sa zamerajte na miesta, ktoré sú ďaleko od ciest, železničných tratí, priemyselných zón a chemicky ošetrovaných polí. Rešpektujte pri tom chránené územia a k bylinkám pristupujte ohľaduplne, aby nedošlo k poškodeniu celej rastliny. Zamerajte sa výhradne iba na také bylinky, ktoré dobre poznáte. Pri váhaní si môžete pomôcť napríklad atlasom liečivých rastlín alebo aplikáciou na identifikáciu rastlín.

Zber byliniek na čaj
Zdroj: shutterstock.com

 

Bylinky zbierajte v správnom čase

Ak z bylinky potrebujete listy či vňať, urobte si zásoby ešte pred vykvitnutím. Zelené časti rastliny vtedy obsahujú najvyššiu koncentráciu účinných látok a sú najaromatickejšie. Fáza kvitnutia a následnej tvorby plodov znamená, že bylinka presmeruje živiny do iných nevyhnutných procesov a listom sa zvyčajne zmení chuť a zhorknú.

Pri zbere kvetov (napríklad z lipy, levandule, nechtíka, rumančeka, …) počkajte, kým budú kvety naplno rozkvitnuté. Príliš skorý, no aj neskorý zber neprospeje výslednej kvalite čaju.

Na zber koreňov si zvyčajne treba počkať až do jesene. Rastliny sa pripravujú na zimný oddych. Nadzemná časť zosychá a všetky živiny a liečivé látky sa presúvajú späť do koreňov, aby prežili zimu. Na jeseň sa zbiera napríklad koreň z púpavy alebo echinacey.

Bylinky na čaj
Zdroj: shutterstock.com

Nepodceňte sušenie a skladovanie

Jedna z najčastejších chýb, ktorá môže prekaziť celomesačné snaženie v zbere, má jasnú podobu – nedostatočné sušenie a nesprávne skladovanie.

Nazbierané bylinky nesušte priamo na silnom slnku ani v rúre. Rýchlo tak stratia arómu a vyprchajú z nich cenné látky. Pri sušení zvoľte cestu trpezlivosti. Bylinky očistené od poškodených častí rozložte na sieťky, napnutú starú záclonu alebo ich zviažte do kytičiek, ktoré zavesíte na suché, dobre vetrané miesto v chládku.

Pred uskladnením vyskúšajte, či bylinky šuštia medzi prstami a praskajú. Akýkoľvek náznak vlhkosti môže byť neskôr príčinou zaplesnenia a znehodnotenia. Neurobte z nich však suchú drť. Je lepšie skladovať celistvé listy a kvety – minimálne z dôvodu, že sa v nich zachová viac aróm. Precízne vysušené bylinky odložte do plátených vreciek alebo vzduchotesných uzatvárateľných nádob. Najlepšou voľbou je sklo, v ktorom okamžite vidíte, čo je vo vnútri. Sklo ako inertný materiál nereaguje s obsahom, ktorý uchováva (sklo nepreberá pachy, plast zvyčajne áno).

Sušené bylinky na čaj
Zdroj: shutterstock.com

 

Buďte informovaní a rozumne opatrní

  • Najväčším rizikom pri zbere byliniek je nesprávna identifikácia. Aj z tohto dôvodu je najpraktickejšie domáce pestovanie – hoci len v malom objeme.
  • S každou bylinkou, ktorú plánujete používať do čajov sa zoznámte – aké časti z nej sú vhodné do čajov, ako môže pôsobiť a tiež na čo si dávať pozor. Ostražití by mali byť najmä alergici, tehotné a dojčiace ženy, ľudia užívajúci antidepresíva, antikoncepciu a lieky na riedenie krvi.
  • Začiatočníci by sa mali vyhnúť kombinácii viacerých byliniek v jednej šálke a vyšším dávkam. Je lepšie začať jednoducho a v malom množstve, aby ste mohli odsledovať, ako vaše telo na bylinkový čaj zareaguje.
  • Rôzne bylinky môžu mať odlišné pravidlá prípravy. Najčastejšie sa však zalievajú vodou s teplotou okolo 80 – 90 °C (vriaca voda ich znehodnotí) a nechávajú sa lúhovať od 3 – 15 minút v závislosti od druhu bylinky.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje