Výborné recepty z fermentovanej zeleniny
Nedávno sme priniesli článok o fermentovaní zeleniny, o základných princípoch tohto rýchleho a jednoduchého spôsobu konzervovania zeleniny a ovocia. Bez ukážkových receptov by to však nebolo ono. Vyskúšajte tieto, hotovo máte za 20 minút a pochúťku minimálne na mesiac!
Galéria
Fermentovaná miešaná zelenina
Ak neviete, čo so zvyškami zeleniny zo záhrady alebo trhu, ktoré už neviete skonzumovať, fermentované ich oceníte vždy. Rovnako váš organizmus, pretože fermentácia je proces, ktorý podporuje imunitu celého tela a zdravie črevnej mikroflóry, od ktorej sa odráža mnohé. Tieto recepty sú overené, dodržte dávkovanie jednotlivých prísad, samozrejme, výber zeleniny môžete prispôsobiť vlastným chutiam a možnostiam.
Potrebujete
2 lyžice himalájskej morskej alebo soli na zaváranie – nepoužívajte jodidovanú soľ
1 liter vody, chlórovanú nechajte odstáť, alebo použite filtrovanú – chlór môže brániť fermentácii
1,5 šálky rozdrobeného karfiolu alebo brokolice
6 reďkoviek nakrájaných na štvrtiny
1 mrkva veľká, nakrájaná na prúžky
1 šálka indickej zelene fazule – namiesto nej môžete použiť mladú fazuľku, hrach, narezanú špargľu, zaujímavo chutí aj stonkový zeler
10 celých olúpaných strúčikov cesnaku
5 zelené čili papričky alebo baranie rohy – ak chcete jemnejšiu chuť, sladkou paprikou nakrájanou na plátky nič nepokazíte
1 lyžica čierneho korenia
Postup
Vmiešajte soľ do vody, kým sa nerozpustí. Pred pridaním do zeleniny ju nechajte zohriať na izbovú teplotu. Zeleninu a zvyšné ingrediencie poukladajte do čistej suchej, najlepšie sklenej nádoby. Zalejte odstátou slanou vodou, tak, aby bola všetka zelenina ponorená najmenej 1,5 centimetra pod hladinou.
Nádobu prikryte (utierka, špeciálny fermentovací vrchnák – potrebuje dýchať) a zabezpečte. Nechajte ju stáť pri izbovej teplote 2-3 dni. Skontrolujte, či bol proces kvasenia úspešný (nájdete v minulom článku).
Ak už chcete ukončiť proces fermentácie, umiestnite nádobu do chladničky. Fermentovaná zelenina vydrží v chladničke najmenej mesiac. Dobrú chuť!
Náš tip: V lete zelenina kvasí rýchlejšie ako v zime, záleží od slnka a izbovej teploty.
Kyslé uhorky na zdravý spôsob
Mnohým ľuďom pri povinných diétach chýbajú klasické nakladané uhorky. Máme pre vás lepší a podstatne zdravší tip.
Potrebujete
3,7 kilogramu uhoriek – nakladačiek
2 zväzky čerstvého kôpru
16 celých a ošúpaných strúčikov cesnaku
3 lyžice nakladacieho korenia (celé korenie, horčičné semienka, bobkové listy, klinčeky)
5 alebo 6 lyžíc morskej soli;
Postup
Uhorky namočte na niekoľko hodín do studenej vody. Potom ich dôkladne vydrhnite kefou, inak by sa mohla počas procesu kvasenia v pohári vytvoriť pleseň.
Vložte zeleninu, kôpor, cesnak a korenie do fermentačnej nádoby a posypte trochou morskej soli. Pripravte nálev z morskej soli, ktoré rozmiešate v 8 šálkach vody. Nezabudnite dobre premiešať a nechať chvíľu odstáť. Nalejte do naplnených pohárov tak, aby boli uhorky prikryté aspoň1,5 až 2-centimetrovou vrstvou vody. Nádobu prikryte, umiestnite na teplé miesto a nechajte kvasiť 5 až 10 dní.
Náš tip: Ak nie ste si istí, či už sú uhorky pripravené na jedenie, ochutnajte ich sterilným príborom počas procesu. Ak chutia tak, ako ste si predstavovali, umiestnite pohár do chladničky a konzumujte.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre