/ Recepty /

Čerešňový koláč ako od babičky

čerešňový koláč

Aj vaša mama či babička robila klasický čerešňový koláč s hrubou vrstvou ovocia a mriežkou navrchu? Existuje mnoho receptov na túto dobrotu. Vybrali sme pre vás jeden chutný a rýchly.

Koláč máte za dvadsať minút pripravený, pečie sa trištvrte hodinu. Oplatí sa vopred si pripraviť cesto na výstelku, pretože potrebuje odstáť v chlade.

Ako si pripravíte cesto?

Budete potrebovať:

2 a ½ šálky univerzálnej múky

1 lyžičku soli

6 polievkových lyžíc studeného masla

1 vajce

½ šálky ľadovej vody (možno nebude treba celú)

1 lyžicu vanilkového cukru

citrónovú kôru

Príprava cesta

Dajte do misy múku a soľ, pridajte maslo a mixujte až kým vznikne hrčkavá zmes. Potom postupne po lyžičke pridávajte vodu, cesto sa spojí a vytvorí hladkú konzistenciu. Pridajte zvyšné ingrediencie. Hotové cesto rozdeľte na dve časti – väčšiu a menšiu a dajte ho na 30 minút do mrazničky alebo 2 hodiny chlaďte v chladničke.

Ingrediencie na koláč

4 šálky čerstvých čerešní

1 šálku granulovaného cukru

¼ šálky kukuričného škrobu

2 lyžice masla

2 lyžice citrónovej šťavy

½ lyžičky mletej škorice

1 veľké rozšľahané vajce

cukor na posypanie

domáce cesto na koláče – na spodnú výstelku a na vrchnú mriežku

Ako na to?

Čerešne rozdeľte na polovice a vykôstkujte. Premiešajte s cukrom, kukuričným škrobom, citrónovou šťavou. Predohrejte rúru na 200 stupňov. Pripravené cesto (odstáte v chladničke alebo v mrazničke) z oboch strán jemne pomúčte a väčšou časťou vysteľte hlboký plech na koláč. Naplňte čerešňovou zmesou, posypte jemne škoricou, z druhej časti chladeného cesta vytvorte mriežku. Pečte 40 až 45 minút, po 25 minútach môžete prekryť fóliou, aby vrch veľmi nezhnedol. Päť minút pred dopečením fóliu odstráňte a nechajte vychladnúť.

Prečítajte si tiež:

Rýchla a mimoriadne jemná bublanina, ktorej neodoláte

čerešňový koláč

Náš tip: Ak použijete sladké odrody čerešní, znížte objem cukru aspoň o tretinu šálky. Tento koláč skvele chutí aj s višňami.

Sabína Zavarská

Zdroj: tastesbetterfromscratch.com

Foto: istockphoto.com

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.