Čerešňový koláč ako od babičky
Aj vaša mama či babička robila klasický čerešňový koláč s hrubou vrstvou ovocia a mriežkou navrchu? Existuje mnoho receptov na túto dobrotu. Vybrali sme pre vás jeden chutný a rýchly.
Koláč máte za dvadsať minút pripravený, pečie sa trištvrte hodinu. Oplatí sa vopred si pripraviť cesto na výstelku, pretože potrebuje odstáť v chlade.
Ako si pripravíte cesto?
Budete potrebovať:
2 a ½ šálky univerzálnej múky
1 lyžičku soli
6 polievkových lyžíc studeného masla
1 vajce
½ šálky ľadovej vody (možno nebude treba celú)
1 lyžicu vanilkového cukru
citrónovú kôru
Príprava cesta
Dajte do misy múku a soľ, pridajte maslo a mixujte až kým vznikne hrčkavá zmes. Potom postupne po lyžičke pridávajte vodu, cesto sa spojí a vytvorí hladkú konzistenciu. Pridajte zvyšné ingrediencie. Hotové cesto rozdeľte na dve časti – väčšiu a menšiu a dajte ho na 30 minút do mrazničky alebo 2 hodiny chlaďte v chladničke.
Ingrediencie na koláč
4 šálky čerstvých čerešní
1 šálku granulovaného cukru
¼ šálky kukuričného škrobu
2 lyžice masla
2 lyžice citrónovej šťavy
½ lyžičky mletej škorice
1 veľké rozšľahané vajce
cukor na posypanie
domáce cesto na koláče – na spodnú výstelku a na vrchnú mriežku
Ako na to?
Čerešne rozdeľte na polovice a vykôstkujte. Premiešajte s cukrom, kukuričným škrobom, citrónovou šťavou. Predohrejte rúru na 200 stupňov. Pripravené cesto (odstáte v chladničke alebo v mrazničke) z oboch strán jemne pomúčte a väčšou časťou vysteľte hlboký plech na koláč. Naplňte čerešňovou zmesou, posypte jemne škoricou, z druhej časti chladeného cesta vytvorte mriežku. Pečte 40 až 45 minút, po 25 minútach môžete prekryť fóliou, aby vrch veľmi nezhnedol. Päť minút pred dopečením fóliu odstráňte a nechajte vychladnúť.
Prečítajte si tiež:
Rýchla a mimoriadne jemná bublanina, ktorej neodoláte
Náš tip: Ak použijete sladké odrody čerešní, znížte objem cukru aspoň o tretinu šálky. Tento koláč skvele chutí aj s višňami.
Sabína Zavarská
Zdroj: tastesbetterfromscratch.com
Foto: istockphoto.com
Komentáre