čerešňový koláč

Čerešňový koláč ako od babičky

Aj vaša mama či babička robila klasický čerešňový koláč s hrubou vrstvou ovocia a mriežkou navrchu? Existuje mnoho receptov na túto dobrotu. Vybrali sme pre vás jeden chutný a rýchly.

Koláč máte za dvadsať minút pripravený, pečie sa trištvrte hodinu. Oplatí sa vopred si pripraviť cesto na výstelku, pretože potrebuje odstáť v chlade.

Ako si pripravíte cesto?

Budete potrebovať:

2 a ½ šálky univerzálnej múky

1 lyžičku soli

6 polievkových lyžíc studeného masla

1 vajce

½ šálky ľadovej vody (možno nebude treba celú)

1 lyžicu vanilkového cukru

citrónovú kôru

Príprava cesta

Dajte do misy múku a soľ, pridajte maslo a mixujte až kým vznikne hrčkavá zmes. Potom postupne po lyžičke pridávajte vodu, cesto sa spojí a vytvorí hladkú konzistenciu. Pridajte zvyšné ingrediencie. Hotové cesto rozdeľte na dve časti – väčšiu a menšiu a dajte ho na 30 minút do mrazničky alebo 2 hodiny chlaďte v chladničke.

Ingrediencie na koláč

4 šálky čerstvých čerešní

1 šálku granulovaného cukru

¼ šálky kukuričného škrobu

2 lyžice masla

2 lyžice citrónovej šťavy

½ lyžičky mletej škorice

1 veľké rozšľahané vajce

cukor na posypanie

domáce cesto na koláče – na spodnú výstelku a na vrchnú mriežku

Ako na to?

Čerešne rozdeľte na polovice a vykôstkujte. Premiešajte s cukrom, kukuričným škrobom, citrónovou šťavou. Predohrejte rúru na 200 stupňov. Pripravené cesto (odstáte v chladničke alebo v mrazničke) z oboch strán jemne pomúčte a väčšou časťou vysteľte hlboký plech na koláč. Naplňte čerešňovou zmesou, posypte jemne škoricou, z druhej časti chladeného cesta vytvorte mriežku. Pečte 40 až 45 minút, po 25 minútach môžete prekryť fóliou, aby vrch veľmi nezhnedol. Päť minút pred dopečením fóliu odstráňte a nechajte vychladnúť.

Prečítajte si tiež:

Rýchla a mimoriadne jemná bublanina, ktorej neodoláte

čerešňový koláč

Náš tip: Ak použijete sladké odrody čerešní, znížte objem cukru aspoň o tretinu šálky. Tento koláč skvele chutí aj s višňami.

Sabína Zavarská

Zdroj: tastesbetterfromscratch.com

Foto: istockphoto.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje