Zdravé zeleninové nátierky: Ideálne pri chudnutí a chutia aj deťom!
Základom zdravého stravovania je dostatok hodnotných bielkovín, zdravých tukov a sacharidov. Nátierky chutia najlepšie na domácom kváskovom chlebíku, ale obohatia akékoľvek jedlo. Oceníte ich ako nátierku na desiatový chlebík pre deti, ale aj ako dip k pečeným zemiačkom či cestovinám.
Nátierka z cukety a bieleho jogurtu
Ingrediencie
1 stredne veľká cuketu
1 cibuľku
2 strúčiky cesnaku
1/2 bieleho jogurtu
olivový olej
himalájska soľ, korenie
kurkuma
čerstvý kôpor alebo petržlenová vňať
Postup prípravy
Na olivovom oleji opražte cibuľku, do misky nastrúhajte cuketu, nechajte ju postáť a potom zlejte vodu, ktorá sa z nej vyplaví. Cuketu pridajte k cibuľke a duste asi 8 minúť. Teraz je čas na kurkumu, cesnak, soľ a korenie. Zmes nechajte vychladnúť, aby nebola horúca a potom pridajte biely jogurt. Dobre premiešajte a nechajte vychladiť v chladničke. Nátierku podávajte na čerstvom pečive alebo hriankach ozdobenú čerstvým kôprom, petržlenovou vňaťou alebo inými bylinkami.
Nátierka z tekvicových semiačok
Ingrediencie
60 g vylúpaných raw tekvicových semiačok
400 g bieleho cottage cheese
2 čajové lyžičky mletej rasce
za hrsť umytej a nasekanej petržlenovej vňate
4 PL tekvicového oleja
2 PL gréckeho jogurtu (môžete ho vynechať)
soľ, korenie
Postup prípravy
Tekvicové semiačka opražte nasucho na panvici. Nechajte ich vychladnúť a nasekajte ich na menšie kúsky alebo vysúšajte starý dobrý trik, ktorý používali aj naši prarodičia. Semiačka tekvice vložte do papierového vrecka a jemne po nich pobúchajte kladivom. Všetky ingrediencie zmiešajte v jednej miske a rozmixujeme dohladka. Nátierku podávajte ozdobenú olivami a cherry paradajkami.
Dobrú chuť!
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre