Táto jeseň si priam pýta „jablká na lyžičke“! Pripravte si tradičné pyré a hrejivé jablkové kúsky v karameli
Na jazyku sa príjemne rozplývajú a mnohým z nás vôňou pripomínajú bezstarostné detstvo… Jemné jablkové pyré a karamelizované jablkové kúsky si môžete pripraviť z jabĺk, ktoré dozreli vo vašom sade, ale kedykoľvek aj z tých kúpených. Poďte sa pozrieť na to, ako „obyčajné“ jablká už za krátku chvíľu premeniť na výborné domáce maškrty.
Tradičné jablkové pyré nielen na desiatu
Na tradičné jablkové pyré budete potrebovať:
- približne 2 kg jabĺk
 - 300 g cukru
 - 200 ml vody
 - šťavu z jedného citróna
 - na ochutenie vanilku alebo mletú škoricu (voliteľné)
 

Ak trošku prižmúrite oči pred úvodným čistením jabĺk, o príprave jablkového pyré sa dá smelo tvrdiť, že patrí k tým úplne nenáročným a „za odmenu“.
- Jablká najskôr umyte, zbavte šupiek, prekrojte na polovice a potom na štvrtiny. Vyrežte z nich jadrovníky a nakrájajte jednotlivé štvrtiny na menšie, rovnomerne veľké kúsky.
 - Kúsky jabĺk preložte do hrnca, prilejte 200 ml vody, šťavu z citróna, cukor a začnite s pomalým dusením pod pokrievkou. Voda zabráni počiatočnému pripáleniu o dno hrnca.
 
Množstvo cukru je individuálnou záležitosťou. Jablkové pyré sa dá pripraviť aj úplne bez cukru, ak ho chcete mať kyslejšie, zdravšie a všestranné. Menej sladké jablkové pyré uprednostňujú i rodičia, ktorí chcú mať lepšiu kontrolu nad tým, koľko cukru ich dieťa v strave prijme. Vo väčšine receptov na jablkové pyré sa však v istom množstve cukor objavuje. Raz je to 50 g, inokedy aj 200 g na 1 kilogram – v závislosti od toho, aké kyslé sú samotné jablká.

- Počas varenia jablká občasne premiešajte. Za približne 20 – 30 minút jablká príjemne zmäknú. Pri náhodne vybraných kúskoch skontrolujte, či sú mäkké aj v strede.
 - Nasleduje výroba pyré. Ak v jablkovom pyré/výžive uprednostňujete kúsky a nevadí vám hrubšia textúra, stačí uvarené jablká popučiť pučidlom na zemiaky. Na úplne jemné pyré si už vezmite na pomoc ponorný mixér alebo jablká postupne dávkujte do stolového mixéra.
 
- Hotové jablkové pyré krátko povarte a podľa chuti pridajte na záver aj vanilku alebo malé množstvo mletej škorice. Horúce jablkové pyré plňte do čistých a vysterilizovaných zaváracích pohárov až po okraj. Okraje pohárov pred uzatvorením viečkami utrite čistou utierkou.
 - Naplnené poháre uložte do hrnca a dolejte do ⅔ výšky pohárov vodu. Vodu zahrejte na teplotu približne 85 – 90 °C a pri tejto teplote sterilizujte po dobu približne 15 – 20 minút.
 - Poháre s jablkovým pyré vyberte z hrnca a nechajte vychladnúť hore dnom.
 

Jablká v karameli – skvelé k palacinkám či lievancom
Máte chuť na teplé, sladké a aromatické jablká? Vychutnajte si ich v tenkej karamelovej vrstve.
Na rýchle karamelizované jablká budete potrebovať:
- 2 – 3 jablká
 - plátok masla (1 cm)
 - 4 lyžice kryštálového cukru
 - ½ lyžičky mletej škorice
 

- Jablká umyte, očistite od šupiek, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na drobné kúsky alebo plátky.
 - Na suchú panvicu nasypte kryštálový cukor a začnite ho zahrievať. Cukor premiešavajte dovtedy, kým sa nerozpustí úplne a nezíska jemnú jantárovú farbu.
 - Do základného karamelu pridajte plátok masla a opatrne zamiešajte.
 - Do maslového karamelu nasypte nakrájané jablká a poprášte ich mletou škoricou. V karameli ich premiešavajte ešte niekoľko minút na miernom ohni, aby sa obalili v karameli a postupne zmäkli.
 
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
                        
                        





							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
								
								
								
								
						
						
						
Komentáre