Domáce sušené jablká
Zdroj: shutterstock.com

Praktický postup, ako sušiť jablká a šikovné triky, ako dosiahnuť ten najlepší výsledok

Chrumkavá dobrota bez výčitiek – tak by sa dali opísať sušené jablkové „chipsy“, ktoré na rozdiel od tých zemiakových neobsahujú nezdravé tuky a vysoké množstvo soli. Sušené jablká sú považované za zdravú, na vitamíny bohatú maškrtu s vysokým obsahom vlákniny. Ak si ich pripravíte doma, máte navyše istotu, že ste použili iba zdravé jablká a vysušené kúsky nebudú obsahovať žiadne konzervačné látky či pridaný cukor a umelé sladidlá. Ako sušiť jablká? Máme pre vás praktické postupy doplnené o niekoľko šikovných tipov.

Aké jablká sú vhodné na sušenie?

Na sušenie sa ideálne jablká, ktoré majú pevnú dužinu, vyšší obsah vlákniny, nižší obsah vody a výraznejšiu chuť. Dobre sa osvedčili napríklad odrody Gala, Jonagold, Braeburn, Golden Delicious, Rubín či Fuji. Zvyčajne ide o jablká, ktoré zvládnu i dlhodobé uskladnenie v pivnici počas zimných mesiacov. Z prezretých jabĺk s múčnatou a mäkkou dužinou nebudete mať také chuťové potešenie a ani samotné vysušenie nemusí priniesť očakávaný výsledok.

Vyberajte jablká zdravé a bez výraznejších nedostatkov. Určite sa však dajú využiť aj tzv. padavky, ktoré sa nehodia na uskladnenie. Starostlivo vyrežte poudierané miesta a môžete sa pustiť do sušenia.

Predpríprava jabĺk pred sušením

Jablká pred sušením umyte a osušte. Budete sušiť jablká so šupkou alebo bez nej? Oba spôsoby majú svojich fanúšikov.

Sušené jablká so šupkou si lepšie udržia tvar, sú chuťovo intenzívnejšie, a keďže v šupke sa ukrýva veľa vlákniny, vitamínov, minerálov a antioxidantov, aj ich nutričná hodnota bude vyššia. Naopak – jablká bez šupky ocenia ľudia, ktorým tvrdšie časti na sušenom ovocí všeobecne prekážajú. Aj malé deti uprednostňujú sušené jabĺčka bez šupiek.

TIP 1: Šupku z jabĺk nemusíte vyhadzovať. Usušte ju samostatne, po usušení nakrájate na malé kúsky a používajte do ovocných čajov, ktoré skvelo rozvoňajú.
Čerstvé jablká a ich príprava na sušenie
Zdroj: shutterstock.com

Ďalším krokom je budúca „forma“ sušených jabĺk – kolieska alebo polmesiačiky (tzv. „krížaly“)? Nakrájať jablká na tenšie polmesiace je jednoduché. Stačí jablká prekrojiť na štvrťky, vyrezať jadrovníky a takto očistené ich rovnomerne rozkrájať. Ak máte radšej jablkové krúžky/kolieska, nakrájajte jablká na plátky hrubé 3 – 5 mm a stred vylúpnite napríklad pomocou malého kovového kolieska používaného na linecké pečivo.

TIP 2: Nechcete, aby boli jablká po sušení príliš zhnednuté? Vyskúšajte trik so šťavou z citróna. Na 1 liter vody pridajte 1 lyžicu citrónovej šťavy. Do tejto „citrónovej“ vody namočte nakrájané jablká na približne 5 minút. Následne ich vyberte, osušte od vody a uložte na pláty/plechy.
Príprava jabĺk na sušenie
Zdroj: shutterstock.com

Ako sušiť jablká v sušičke potravín?

Sušička potravín je v niektorých domácnostiach pomerne vyťaženým pomocníkom a aj pri sušení jabĺk vie byť nápomocná. Disponuje viacerými plátmi/úrovňami, čo znamená, že naraz vysušíte aj väčšiu dávku ovocia. Navyše, vzduch presne nastavenej teploty sušička distribuuje pomocou ventilátora rovnomerne, a tak nemáte so sušením prácu navyše.

Jablká sa v sušičke potravín odporúča sušiť pri teplote 55 – 60 °C. Čas sušenia je individuálny – závisí totiž od veľkosti, hrúbky a vodnatosti naukladaných kúskov. Počítajte však s časom cca 6 – 10 hodín. Každé dve hodiny pláty skontrolujte a vymeňte ich poradie.

Sušenie jabĺk v sušičke
Zdroj: shutterstock.com

Ako sušiť jablká v rúre?

Aj bez spotrebiča so špeciálnym účelom si viete pripraviť domáce sušené jablká. Využitie na to rúru klasickú elektrickú (so statickým ohrevom) alebo teplovzdušnú. Nakrájané jablká rozložte na plechy vystlané papierom na pečenie v jednej vrstve a vložte ich do rúry. Teplovzdušnú rúru postačí nastaviť na teplotu 50 °C a elektrickú na 60 – 65 °C. Dvierka na rúre nechajte počas sušenia pootvorené aspoň na šírku rukoväte varešky, aby mohla uvoľnená vlhkosť unikať z rúry.

Sušenie v rúre potrvá niekoľko hodín. Za ten čas plechy či rošty s jablkami priebežne kontrolujte a podľa potreby otáčajte.

TIP 3: Viete o tom, že existujú šikovné súpravy na sušenie v rúre pozostávajúce z niekoľkých úrovní? Po naložení sa dajú stabilne preniesť a vložiť do rúry.
Sušenie jabĺk v trúbe
Zdroj: shutterstock.com

Ako sušiť jablká na slnku?

Tradičná metóda sušenia ovocia priamo na slnku je prakticky bez ďalších nákladov. Stačí mať priestranný rám s napnutou sieťovinou alebo vhodný rošt a pokojné slnečné miesto pri dome, kde sa budú dať nakrájané jablká bezpečne rozložiť.

Počas priaznivého počasia potrvá sušenie niekoľko dní. Sušiace sa jablká však treba počas dažďa a na noc prekladať na suché a dobré vetrané miesto (napríklad na chodbu). Miesto, kde sa bude ovocie sušiť, zabezpečte tak, aby sa k nemu nedostali domáce zvieratá.

TIP 4: Sladká vôňa jabĺk bude lákať hmyz. Na ochranu pred hmyzom sa osvedčilo prekrytie ovocia tenučkou gázou.
Sušenie jabĺk na slnku
Zdroj: shutterstock.com

Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si aj tento článok o efektívnom a lacnom sušení potravín na slnku.

Ako spoznať, že sú jablká usušené?

Správne usušené jablká sú mierne ohybné, no nevyteká z nich žiadna vlhkosť a nie sú ani lepkavé. Ak pod prstami okamžite prasknú a lámu sa, pravdepodobne už budú presušené.

Správne uskladnenie pre uchovanie chrumkavosti

Usušené jablká nechajte vychladnúť. Až potom začnite s ich ukladaním do vzduchotesne uzatvoriteľných nádob, ktoré treba umiestniť na tmavšie a chladnejšie miesto.

Obmedzenie prístupu vzduchu k sušeným jablkám je kľúčové. Krúžky či polmesiačiky, ktoré sú po usušení nechané napospas vzduchu a uložené v nádobe bez veka, totiž do seba veľmi rýchlo spätne nasajú vlhkosť zo vzduchu. Spoznáte to podľa toho, že sa stanú slizkými až mokrými. Postupne sa bude zväčšovať aj ich objem. No spolu s tým bude narastať tiež riziko skysnutia a zaplesnenia.

Kde všade sa dajú použiť sušené jablká?

Domáce sušené jablká sú pochúťkou samé o sebe – či už ako snack na desiatu, olovrant alebo k večernému filmu. Okrem toho sú však skvelým spestrením raňajkových kaší, cereálií a müsli. Po nakrájaní na kúsky ich môžete pridať do lievancov, muffinov alebo domáceho sladkého pečiva.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.