Misa jabĺk
Galéria (7) Zdroj: iStock

Ako skladovať jablká, aby sa uchovala ich čerstvosť a ako ich správne sušiť

Sezóna jabĺk pre pestovateľov často znamená viac sviežich plodov, ako ich hneď dokážu spotrebovať. Bez ohľadu na to, či máte jablkový sad, jednu mladú jabloň alebo si jablká nakupujete– vždy sa oplatí poznať spôsoby, ako jablká skladovať, aby ste uchovali ich čerstvosť.

Galéria

Misa jabĺk
Jablká v chladničke
Jablkov ruke
Pečenie jabĺk
Sušené jablká v dóze
žena na trhu pri jablkách

Ak si vyberáte plody jabloní na trhu alebo v obchode, dobre si ich popozerajte z každej strany. Len pevné a zdravé plody sú vhodné na skladovanie. Dokonale zrelé jablká sú bez otlakov a priehlbín. Mäkké miesta naznačujú, že jablko je prezreté alebo udreté a už nie je čerstvé. Vhodné skladovanie znamená rozdiel medzi chrumkavým občerstvením a kašovitým ovocím bez špeciálnej chute či šťavnatosti. 

Ako skladovať jablká

Misa krásnych jabĺk v kuchyni na pracovnej doske alebo na stole vyzerá určite pôsobivo, ale nenechávajte ich vystavené dlhšie ako týždeň. Takže na misku dávajte len toľko jabĺk, koľko ste schopný v priebehu týždňa zjesť. Aby zostali čerstvé čo najdlhšie, chráňte ich pred priamym slnečným žiarením.

Jablkov ruke
Zdroj: iStock

V chladničke vydržia 6 týždňov

Ak chcete prežiť trvanlivosť jabĺk, vložte ich do chladničky do zásuvky určenej na ovocie a zeleninu.  Dobrým trikom je zabaliť každé jablko do vlhkej papierovej utierky a zabalené jablká vložiť do plastového vrecka s otvormi. Takto by mali vydržať svieže približne šesť týždňov. Dbajte o to, aby neboli umiestnené vedľa iného ovocia a zeleniny, pretože jablká obsahujú etylénový plyn, ktorý spôsobuje rýchlejšie dozrievanie iných plodov ovocia a zeleniny.

Jablká v chladničke
Zdroj: iStock

Ako skladovať nakrájané jablká

Nakrájané jablká sú chutným a zdravým občerstvením, no nevydržia tak dlho ako celé ovocie. Aby ste z plátkov jabĺk vyťažili maximum, uložte ich do uzatvárateľného vrecka alebo vzduchotesnej nádoby na uchovávanie potravín a umiestnite do chladničky. Zostanú čerstvé asi 3 až 5 dní, i keď si môžete všimnúť, že začnú hnednúť. Aj na to však existuje riešenie. Nakrájané jablká pred vložením do nádoby pokvapkajte trochou citrónovej šťavy, aby nezhnedli. Nemusíte sa obávať, že citrón ovplyvní chuť jabĺk, v skutočnosti im dodá len jemnú, sotva citeľnú, kyslosť a sviežosť. Alebo ich na chvíľu namočte do slanej vody a opláchnite.

Pečenie jabĺk
Zdroj: iStock

Dajú sa jablká mraziť?

Jablká nakrájané na plátky síce môžete skladovať v mrazničke, ale týmto spôsobom stratia svoju chrumkavosť. Mrazené jablká majú narušenú textúru, ale stále sa dajú použiť do koláčov, tort, kompótu či pretlaku. Pri pečení s mrazenými jablkami ich nie je potrebné vopred rozmrazovať. Jednoducho vložte mrazené plátky do koláčového korpusu so zvyškom plnky, prikryte cestom a pečte. K dobe pečenia však pravdepodobne budete musieť pridať asi 20 minút.

Ako sušiť jablká

Jablká umyte, šúpať ich netreba. V šupke sa nachádza najviac vlákniny i živín. Vyberte jaderník a nakrájajte ich na tenké plátky. Plátky ponorte do zmesi citrónovej šťavy a vody, aby nezhnedli, prípadne môžete použiť aj ananásovú šťavu. Rozložte ich na plech na pečenie v jednej vrstve a sušte v rúre pri teplote 65 až 70 stupňov Celzia. Dvierka rúry nechajte mierne otvorené, aby mohol vlhký vzduch uniknúť. Ak má vaša rúra ventilátor, použite ho. Jablká sú dostatočne vysušené, keď sú kožovité a takmer chrumkavé. Trvá to podľa typu rúry a hrúbky plátkov okolo jednej až dvoch hodín.

Sušené jablká v dóze
Zdroj: iStock

Ako skladovať sušené jablká

Jablká nechajte úplne vychladnúť. Sušené plátky vložte do uzatvárateľnej skladovacej nádoby alebo plastového vrecka so zipsom. Dobre uzavrite, aby sa k nim nedostal vzduch a skladujte na chladnom a suchom mieste. Takto skladované vydržia 6 mesiacov. 

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.