Prečo máte popraskané paradajky a ako praskaniu plodov zabrániť
Pre mnohých záhradkárov sú voňavé červené paradajky jedným z vrcholov leta. Častým problémom však je, že tieto krásne plody, na ktoré tak netrpezlivo čakáme, popraskajú. Prečo sa to deje a ako sa vyhnúť popraskaniu rajčín?
Základnou informáciou je, že paradajky môžu popraskať v ktorejkoľvek fáze rastu – či sú zelené, oranžové alebo červené. Praskanie paradajok je zvyčajne spôsobené zmenami v rýchlosti rastu plodov. Najčastejšie praskajú kvôli nerovnomernému množstvu vody, ktorú prijímajú z polievania alebo dažďa. Na začiatku jari v záhrade zvyčajne veľa prší. Nasledujú letné horúčavy a typické sucho, ktoré vystrieda výdatný lejak. Nečudo, že plodiny takýto nestabilný prísun vody ovplyvní.
Rýchlo rastúce paradajky sú náchylné na praskanie, pričom tento problém podporujú aj veľké výkyvy teplôt. Prasknutie plodu nie je len estetickým problémom – praskliny umožňujú vstúpiť škodcom do paradajky, čo podporuje hnilobu. Mierne naštiepenie nie je dôvod na trápenie. Ak však prasklina odhalí vnútro plodu, okamžite paradajku odtrhnite a vyhoďte.
Dva druhy popraskaných paradajok
- priečne trhliny od konca stonky ku koncu, kde bol kvet
- kruhové praskliny – najčastejšie sa objavujú na vrchu plodu, pri stonke
Najnáchylnejšie na kruhové prasknutie sú veľké odrody paradajok. Menšie odrody a paradajky v tvare slivky majú menšiu pravdepodobnosť, že po dozretí prasknú.
Je bezpečné jesť prasknuté paradajky?
Ak máte v záhrade množstvo popraskaných paradajok, určite vás zaujíma, či sa dajú použiť alebo jesť. Našťastie väčšina prasknutých paradajok sa dá jesť. Nezabudnite ich dobre skontrolovať a vyhoďte všetky plody, ktoré majú známky hniloby alebo kyslého zápachu. Ostatné paradajky čo najskôr zúžitkujte, najlepšie do varených jedál a príloh. Popraskanú časť plodu vyrežte.
Ako zabrániť praskaniu paradajok
Reálne nie je vždy možné praskaniu rajčín zabrániť. Niekedy sa príroda rozhodne, že naraz – po období sucha – nadelí veľa dažďa. Existuje však niekoľko tipov, ktoré môžete urobiť, aby ste praskanie plodov zmiernili:
- Paradajky potrebujú rovnomernú zálievku – základom zdravého rastu a vývoja plodov rajčín je udržiavať rovnomernú vlhkosť pôdy. Dôležité je počas vegetačného obdobia plodiny zalievať každé dva až tri dni a výdatne. V extrémnych horúčavách potrebujú zálievku každý deň – v ranných alebo vo večerných hodinách. Samozrejme, množstvo zálievky upravíme podľa toho, či rajčiaky pestujeme vonku a či prší alebo je sucho.
- Zabráňte tomu, aby sa voda dostala na listy rastliny – zalievajte ich priamo pri koreňoch. Predídete problémom, ako sú žlté listy a pleseň.
- Pôdu okolo rastlín paradajok prikryte mulčom – mulčovanie pomáha zachovať vlhkosť pôdy a znižuje pravdepodobnosť, že pôda vyschne.
- Paradajky správne hnojte – ubezpečte sa, že ich hnojíte podľa informácií, ktoré sedia pre vašu odrodu a že ste vybrali vhodné hnojivo. Hnojenie je dôležité pre udržanie zdravej pôdy a tiež pre produkciu úrody.
Odrody odolné voči prasklinám
Na praskanie plodov myslite už pri výbere semien. Na trhu sú totiž dostupné niektoré druhy paradajok, ktoré sú odolnejšie voči praskaniu. Patria k nim napríklad tieto: Celebrity, Jetstar, Mountain Spring,
Ace 55 – Heirloom.
Sabína Zavarská
Zdroj: thegardeningcook.com
Foto: istock.com
V texte máte paradajky aj rajčiny. Informujte sa u slovenčinárov, čo je čo, myslím že Slováci varia paradajkovú polievku a česi rajskou…ale v Blave je to asi jedno…
Myslím, že Slováci varia aj rajčinovú polievku 🙂 a dokonca sa používa aj slovo rajčiak a všetko je spisovne.
Ďakujem za skvelú radu. Môžem len potvrdiť z vlastnej skúsenosti, že rajčiny ozaj nepraskajú pri pravidelnej zálievke. Sú pevné a šťavnaté.
No záleží aj od počasia. V našom okolí sa varí rajčinová polievka a v záhrade pestujeme paradajky. A aj opačne.
Dobrý deň.Chcela som sa opýtať,na väčšine paradajok či už zelených alebo červených sa mi robia čierne bodky až dierky. Neviem čo to je.Ak môžete poradiť.Ďakujem
Roman v Blave to možno jedno je, Blava je totiž potok pri Trnave.
neuveritelne… svetovy fenomen – blavacky komplex zabludil aj do paradajkovych rajcin…
To je teda článok.A nechýba im náhodou vápnik? Ach bože keď niekto píše o niečom čomu nerozumie…