
Najlepší postup, ako olúpať paradajky: Už žiadne stočené šupky, iba príjemná konzistencia
„Mami, nedávaj mi ten kečup so šupkami!“ Nielen deťom, ale aj niektorým dospelým vadia paradajkové šupky, ktoré sa varením stočia do tvrdších „ihlíc“. Ako olúpať paradajky, ktoré chcete použiť do kečupu, pretlaku, leča alebo omáčky? Nasledujúci postup vám ukáže, že to ide ľahko a rýchlo aj bez veľkej námahy.
Kde sa používajú lúpané paradajky?
Lúpané paradajky sú obľúbené pre jemnejšiu konzistenciu. Paradajková šupka – hoci je jedlá – sa tepelnou úpravou zmršťuje a skrúca. V jedlách, kde je požadovaná hladká textúra, môžu tvrdšie kúsky šupky pôsobiť rušivo a kaziť celkový dojem. Tam, kde hrajú paradajky hlavné slovo – ako je letná príprava kečupu, pretlaku a leča – sa už prítomnosť poskrúcaných šupiek prejaví ešte výraznejšie a uberú plusové bodíky z celého snaženia.
Ako olúpať paradajky pomocou horúcej vody?
Stiahnuť šupky z čerstvých paradajok si vyžaduje ostrý nôž a dostatok trpezlivosti. I napriek tomu však budú šupky vzdorovať a so sebou strhnú aj kus dužiny. V prípade mäkších a prezretých rajčín navyše hrozí, že sa vám budú rozpadať pod rukami.
Práve z tohto dôvodu sa osvedčila šikovná finta s ponorením paradajok do horúcej a následne do veľmi studenej vody. Poznať ju môžete pod pojmom blanšírovanie. Používa sa napríklad pri brokolici či mladých fazuľkách. V ich prípade slúži na zmäkčenie zeleniny pri zachovaní textúry a farby. Pri paradajkách (a tiež broskyniach) zase na rýchlejšie odstránenie šupiek. Ako na to?
- Paradajky najskôr umyjeme a menším nožom na spodnej strane narežeme do kríža. Najlepšie sa budú lúpať zrelé paradajky.
- Pripravíme si hrniec a naplníme ho vodou približne do polovice až dvoch tretín objemu. Vodu privedieme do varu. Na 30 – 60 sekúnd vložíme paradajky do vriacej vody. Čas varenia závisí od zrelosti paradajok (mäkším a zrelým paradajkám postačí kratší čas). Budeme svedkom toho, ako sa šupka v mieste zárezu odďaľuje od dužiny.
- Paradajky vylovíme z vriacej vody a okamžite ich preložíme do studenej až ľadovej vody. Toto rýchle ochladenie zastaví proces varenia a aj vďaka tomu sa budú dať šupky ešte rýchlejšie sťahovať.
- Po vychladnutí paradajok nastupuje posledný krok – lúpanie pomocou prstov alebo nožíkom. Oboma spôsobmi to ide prekvapivo rýchlo a bez väčších komplikácií.
Alternatíva s grilom alebo rúrou
Okrem blanšírovania môžete vyskúšať aj iné metódy – za pomoci grilu alebo rúry. Je to tiež jednoduché, no s mierne odlišným výsledkom. Zrelé paradajky budú mať po ugrilovaní/upečení intenzívnejšiu a často i sladšiu chuť, čo nie je pri niektorých pokrmoch vôbec na škodu. Pri grilovaní na dreve môžu paradajky získať dokonca i typickú dymovú chuť. Treba dávať pozor, aby paradajky neprihoreli, inak sa stanú horkými.
- Na grile: Paradajky uložíme do alobalovej tácky, popicháme ich vidličkou a ugrilujeme do zmäknutia. Šupky stmavnú a popraskajú. Vidličkou sa potom dajú pomerne jednoducho stiahnuť.
- V rúre: Rúru predhrejeme na 200 °C a na plechu rozložené paradajky do nej vložíme na 15 – 20 minút. Aj tu sa oplatí vopred narezať šupky, aby neskôr išlo lúpanie raz-dva.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre