Zdroj: Christian Verlag
Jablkový chlieb s orieškami a tonka fazuľkou: jednoduchý a rýchly spôsob, ako si pripraviť lahodný dezert
Príprava jablkového chlebíka je jednoduchá, jednu vec však budete musieť spraviť už večer pred pečením. Tento krok rozhodne nevynechajte, inak sa to prejaví na chuti chlebíka.
Na tento jablkový chlebík sú vraj ideálne odrody ako Red Boskoop, Sivá Reneta, Zlatá Reneta alebo starý nemecký kultivar Brettacher. Použiť však môžete aj tie jablká, čo máte práve doma.
Budeme potrebovať
Jablková zmes:
- 5 jabĺk (približne 750 g)
- 1 pomaranč
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 200 g surového trstinového cukru
Cesto:
- 200 g lieskových orechov
- 500 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- polievková lyžica kakaa
- 2 až 3 polievkové lyžice jablkovej šťavy (podľa potreby)
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- štipka mletej alebo nastrúhanej fazule tonka (ak ju neviete zohnať, môžete nahradiť časť trstinového cukru v recepte bio cukrom s tonka fazuľou)
- štipka mletého kardamónu
- soľ
- tuk na vymastenie formy
Postup prípravy jablkového chlebíka
- Jablkovú zmes si pripravíme večer vopred – umyjeme si jablká, zbavíme ich jadrovníka a neolúpané nakrájame na približne dvojcentimetrové kocky. Vložíme ich do misy, vytlačíme k nim pomaranč a pridáme citrónovú šťavu s cukrom. Zmes prikryjeme a necháme cez noc odležať.
- Na druhý deň si predhrejeme rúru na 190 °C. Vo vyhriatej rúre rýchlo opečieme lieskovce na plechu, pozor, aby nám nezhoreli. Necháme ich vychladnúť.
- Suché prísady ako múku, prášok do pečiva, štipku soli, kakao a koreniny zmiešame. Pridáme k jablkovej zmesi z predchádzajúceho večera a vypracujeme cesto.
- Pridáme opečené lieskové orechy. Ak sa nám zdá cesto príliš husté, zriedime ho trochou jablkovej šťavy.
- Formu na biskupský chlieb s rozmermi približne 30 x 10 cm si vymastíme a nalejeme do nej cesto.
- Jablkový chlieb pečieme vo vyhriatej rúre asi hodinu na 180 °C, radšej ho priebežne kontrolujeme. Pred podávaním ho treba nechať vychladnúť.
Náš tip
Do jablkovej zmesi môžeme pri jej príprave pridať aj sušené ovocie ako marhule, figy, hrozienka alebo brusnice. Väčšie ovocie nakrájame na malé kocky a necháme cez noc odležať spolu s jablkami. Lieskové orechy zase môžeme nahradiť mandľami alebo vlašskými orechmi.
Do jablkovej zmesi môžeme pri jej príprave pridať aj sušené ovocie ako marhule, figy, hrozienka alebo brusnice. Väčšie ovocie nakrájame na malé kocky a necháme cez noc odležať spolu s jablkami. Lieskové orechy zase môžeme nahradiť mandľami alebo vlašskými orechmi.
Text: Sláva Štefancová
Foto: Christian Verlag
Komentáre