/ Recepty /

Škoricové pochúťky, ktoré voňajú Vianocami. Inšpirujte sa vynikajúcimi dobrotami na sladko i na slano

Škoricové hniezda
Zdroj: iStock

Omamná vôňa škorice sa automaticky spája s Vianocami. Samozrejme, že na to, aby sme si ju vychutnali, nemusíme čakať až na sviatočné dni. Škorica je obľúbená aj vďaka zdravotnému potenciálu – pôsobí protizápalovo, antibioticky, zahrieva a urýchľuje trávenie. Okrem bežných sladkých receptov typu škoricových osích hniezd, existuje mnoho spôsobov, ako ju pri pečení a varení použiť. A nielen na sladko. Vyskúšajte niektorý z našich receptov.

Medovo-škoricové rolky s orechmi

Medovo škoricové rolky s orechami
Zdroj: iStock

Potrebujete

  • 2 šálky mletých vlašských orechov, opražených nasucho
  • ¼ šálky cukru
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1 balenie lístkového cesta
  • ½ šálky rozpusteného masla

Na sirup

  • ½ šálky medu
  • ½ šálky cukru
  • ½ šálky vody
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Predhrejte rúru na 180 °C. Zmiešajte vlašské orechy, cukor a škoricu. Lístkové cesto rozdeľte na dvanásť rovnakých plátov a ak treba, vyvaľkajte. Jeden plát položte na voskovaný papier, potrite ho maslom. Navrch položte druhý plát a tiež ho potrite maslom. (Cesto, s ktorým aktuálne nepracujete, nechajte prikryté vlhkou utierkou, aby ste zabránili vyschnutiu.)

Horný plát posypte zmesou vlašských orechov. Pláty pomocou voskovaného papiera pevne zrolujte do rolády a papier pri rolovaní odstráňte. Nakrájajte rolku na 4 menšie časti a preneste ich na vymastený hlbší plech. Opakujte so zvyšným cestom a zmesou vlašských orechov. Pečte do svetlohneda, 14 – 16 minút. Potom nechajte vychladnúť v plechu na mriežke. Medzitým v malom hrnci zmiešajte všetky ingrediencie na sirup. Priveďte ich do varu. Znížte teplotu a duste 5 minút. Chlaďte 10 minút. Škoricové rolky pokvapkajte sirupom, posypte zvyšnou orechovou zmesou a podávajte.

Škoricové brownies

Škoricové brownie
Zdroj: iStock

Potrebujete

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



  • ¾ šálky kvalitného kakaa
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • ⅔ šálky roztopeného masla
  • ½ šálky vriacej vody
  • 2 šálky cukru
  • 2 veľké vajcia, izbovej teploty, rozšľahané
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • 1 a ¹/³ šálky univerzálnej múky
  • 1 a ½ až 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 šálku polosladkých čokoládových lupienkov

Na polevu

  • 6 lyžíc zmäknutého masla
  • ½ šálky kakaa
  • 2 a ⅔ šálky cukrárskeho cukru
  • 1 až 1 a ½ lyžičky mletej škorice
  • ¹/³ šálky mlieka
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu

Predhrejte rúru na 180 ° C. V miske rozšľahajte kakao a sódu bikarbónu; vmiešajte 1/3 šálky rozpusteného masla. Pridajte vriacu vodu, miešajte do zhustnutia. Teraz je na rade cukor, vajcia, vanilka a zvyšné maslo. Všetko premiešajte a pridajte múku, škoricu a soľ. Do cesta vložte čokoládové lupienky. Rozmixovanú zmes nalejte do vymastenej formy na pečenie. Pečte asi 40 minút – kontrolujte špáradlom. Zmiešajte maslo, kakao, cukor a škoricu, opatrne pridávajte mlieko. Rozmixujte do roztierateľnej konzistencie a pridajte vanilku. Polevu rozotrite na upečený koláčik.

Glazovaný losos v škoricovo-marhuľovej omáčke

Glazovaný losos
Zdroj: iStock

Potrebujete

  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica strúhaného čerstvého zázvoru
  • 2 tyčinky škorice
  • 350 ml marhuľového nektáru
  • 4 filety z lososa

Zmiešajte prvé 4 ingrediencie v hrnci a priveďte ich do varu. Znížte teplotu a varte zmes, kým sa nezredukuje na ¾ šálky (asi 30 minút). Preceďte marhuľovú zmes cez sitko a odstráňte tuhé častice. Predhrejte grilovaciu panvicu a postupne ugrilujte filety lososa. Po 5 minútach rybu potrite ¼ šálky marhuľovej zmesi. Grilujte ďalšie 3 minúty alebo dovtedy, kým glazovanie jemne nezhnedne. Podávajte so zvyšnou marhuľovou zmesou.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.