Škoricové hniezda
Galéria (6) Zdroj: iStock

Škoricové pochúťky, ktoré voňajú Vianocami. Inšpirujte sa vynikajúcimi dobrotami na sladko i na slano

Omamná vôňa škorice sa automaticky spája s Vianocami. Samozrejme, že na to, aby sme si ju vychutnali, nemusíme čakať až na sviatočné dni. Škorica je obľúbená aj vďaka zdravotnému potenciálu – pôsobí protizápalovo, antibioticky, zahrieva a urýchľuje trávenie. Okrem bežných sladkých receptov typu škoricových osích hniezd, existuje mnoho spôsobov, ako ju pri pečení a varení použiť. A nielen na sladko. Vyskúšajte niektorý z našich receptov.

Galéria

Škoricové brownie
Glazovaný losos
Medovo škoricové rolky s orechami
Škoricový koláč
Škoricové hniezda

Medovo-škoricové rolky s orechmi

Medovo škoricové rolky s orechami
Zdroj: iStock

Potrebujete

  • 2 šálky mletých vlašských orechov, opražených nasucho
  • ¼ šálky cukru
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1 balenie lístkového cesta
  • ½ šálky rozpusteného masla

Na sirup

  • ½ šálky medu
  • ½ šálky cukru
  • ½ šálky vody
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Predhrejte rúru na 180 °C. Zmiešajte vlašské orechy, cukor a škoricu. Lístkové cesto rozdeľte na dvanásť rovnakých plátov a ak treba, vyvaľkajte. Jeden plát položte na voskovaný papier, potrite ho maslom. Navrch položte druhý plát a tiež ho potrite maslom. (Cesto, s ktorým aktuálne nepracujete, nechajte prikryté vlhkou utierkou, aby ste zabránili vyschnutiu.)

Horný plát posypte zmesou vlašských orechov. Pláty pomocou voskovaného papiera pevne zrolujte do rolády a papier pri rolovaní odstráňte. Nakrájajte rolku na 4 menšie časti a preneste ich na vymastený hlbší plech. Opakujte so zvyšným cestom a zmesou vlašských orechov. Pečte do svetlohneda, 14 – 16 minút. Potom nechajte vychladnúť v plechu na mriežke. Medzitým v malom hrnci zmiešajte všetky ingrediencie na sirup. Priveďte ich do varu. Znížte teplotu a duste 5 minút. Chlaďte 10 minút. Škoricové rolky pokvapkajte sirupom, posypte zvyšnou orechovou zmesou a podávajte.

Škoricové brownies

Škoricové brownie
Zdroj: iStock

Potrebujete

  • ¾ šálky kvalitného kakaa
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • ⅔ šálky roztopeného masla
  • ½ šálky vriacej vody
  • 2 šálky cukru
  • 2 veľké vajcia, izbovej teploty, rozšľahané
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • 1 a ¹/³ šálky univerzálnej múky
  • 1 a ½ až 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 šálku polosladkých čokoládových lupienkov

Na polevu

  • 6 lyžíc zmäknutého masla
  • ½ šálky kakaa
  • 2 a ⅔ šálky cukrárskeho cukru
  • 1 až 1 a ½ lyžičky mletej škorice
  • ¹/³ šálky mlieka
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu

Predhrejte rúru na 180 ° C. V miske rozšľahajte kakao a sódu bikarbónu; vmiešajte 1/3 šálky rozpusteného masla. Pridajte vriacu vodu, miešajte do zhustnutia. Teraz je na rade cukor, vajcia, vanilka a zvyšné maslo. Všetko premiešajte a pridajte múku, škoricu a soľ. Do cesta vložte čokoládové lupienky. Rozmixovanú zmes nalejte do vymastenej formy na pečenie. Pečte asi 40 minút – kontrolujte špáradlom. Zmiešajte maslo, kakao, cukor a škoricu, opatrne pridávajte mlieko. Rozmixujte do roztierateľnej konzistencie a pridajte vanilku. Polevu rozotrite na upečený koláčik.

Glazovaný losos v škoricovo-marhuľovej omáčke

Glazovaný losos
Zdroj: iStock

Potrebujete

  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica strúhaného čerstvého zázvoru
  • 2 tyčinky škorice
  • 350 ml marhuľového nektáru
  • 4 filety z lososa

Zmiešajte prvé 4 ingrediencie v hrnci a priveďte ich do varu. Znížte teplotu a varte zmes, kým sa nezredukuje na ¾ šálky (asi 30 minút). Preceďte marhuľovú zmes cez sitko a odstráňte tuhé častice. Predhrejte grilovaciu panvicu a postupne ugrilujte filety lososa. Po 5 minútach rybu potrite ¼ šálky marhuľovej zmesi. Grilujte ďalšie 3 minúty alebo dovtedy, kým glazovanie jemne nezhnedne. Podávajte so zvyšnou marhuľovou zmesou.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje