Zdroj: Le Creuset
Darujte na Valentína originálne srdce: Vlastnoručne upečená citrónová torta osvieži každý vzťah
Citrónová torta v tvare srdca je nielen skvelým osviežením na nedeľné popoludnie, ale môže byť aj chutným valentínskym darčekom. Jej príprava zaberie približne dve hodiny.
Korpus tejto torty je potretý švajčiarskym maslovým krémom, ktorý je na obaľovanie skvelý, pretože sa s ním dobre pracuje a pekne stuhne v chladničke.
Budeme potrebovať
Na korpus:
- 375 g masla izbovej teploty
- 375 g cukru
- 90 ml mlieka
- 6 vajec
- 420 g múky
- kôra z 3 citrónov
- 15 g prášku do pečiva
Na citrónovú polevu:
- šťava z 3 citrónov
- 100 g cukru
Na švajčiarsky maslový krém:
- 120 g vaječných bielok izbovej teploty
- 300 g kryštálového cukru
- 400 g masla izbovej teploty
- kôra z 3 citrónov
Na potretie:
- jahodový džem
Postup prípravy citrónovej torty
- Všetky ingrediencie na citrónovú polevu si zmiešame v hrnci a privedieme na sporáku do varu. Stiahneme teplotu a povaríme, kým glazúra nedosiahne mierne sirupovú konzistenciu. Potom ju odstavíme a necháme vychladnúť.
- Rúru si predhrejeme na 160 °C. Formu v tvare srdca vymastíme a vystelieme papierom na pečenie.
- Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme maslo a všetky ostatné ingrediencie na korpus. Cesto vylejeme do tortovej formy a pečieme približne 80 minút (pred vytiahnutím urobíme test s drevenou špajlou).
- Upečený korpus necháme mierne vychladnúť a pomocou tenkej drevenej varešky doň spravíme dierky. Povrch koláča polejeme citrónovou polevou, vďaka dierkam ju lepšie nasaje. Korpus necháme úplne vychladnúť, až potom ho vyberieme z formy.
- Medzitým si pripravíme maslový krém. Do malého hrnca dáme zovrieť vodu, aby sme si pripravili vodný kúpeľ. Nad horúcu vodu položíme misku tak, aby sa nedotýkala vodnej hladiny.
- Do misky dáme bielka s cukrom a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Zmes by mala dosiahnuť 60 až 70 °C. Misku odstavíme z vodného kúpeľa a bielky šľaháme mixérom do hustej hmoty (meringue), kým nebude hladká a lesklá.
- Bielka necháme vychladnúť a po kúskoch začneme pridávať maslo izbovej teploty, ktoré dobre premiešame. Na konci pri nízkych otáčkach ešte vmiešame citrónovú kôru.
- Vychladnutý koláč rozrežeme vodorovne na dve polovice. Obe časti natrieme jahodovým džemom, spodnú potrieme hotovým maslovým krémom a spojíme. Na vrch opäť nanesieme maslový krém a zahladíme. Tortu môžete ľubovoľne ozdobiť, na bledučkom maslovom kréme ideálne vyniknú sušené jedlé kvety.
Náš tip: Ak by vám meringue krém po pridaní masla trocha zhrčkavel, pokračujte v miešaní, nakoniec sa vymieša do hladka.
Text: Sláva Štefancová
Foto: Le Creuset
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre